Πέθανε η θρυλική τραγουδίστρια με τη φυσαρμόνικα, Γιώτα Γιάννα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 5.7.2023

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 95 ετών, η τραγουδίστρια και δεξιοτέχνης της φυσαρμόνικας Παναγιώτα Γιαννέλου, γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Γιώτα Γιάννα. Είχε παρουσία στα ελληνικά μουσικά δρώμενα περισσότερο από εξήντα χρόνια.

Η Γιώτα Γιάννα ξεκίνησε παίζοντας φυσαρμόνικα δίπλα στη Σοφία Βέμπο, συνοδεύοντάς την στο περίφημο τραγούδι «Ο άνθρωπός μου» στο θέατρο Κυβέλης. Είχε πλούσια δισκογραφία, καθώς ηχογράφησε πολλούς δίσκους 45 στροφών στα χρόνια του '60. Στο αθηναϊκό κοινό έγινε πολύ γνωστή και από τις εμφανίσεις της σε νυχτερινά κέντρα της Πλάκας και της Εθνικής οδού.

Ο ποιητής Γιώργος Χρονάς την αναφέρει ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου. Μάλιστα την έκανε μία από τις επτά ηρωίδες του στο βιβλίο «Το μονόπρακτο της Σεβάς Χανούμ», δίνοντας στο δικό της κεφάλαιο τον τίτλο «Το βελούδινο υπόγειο της Γιώτας Γιάννα». Ο δίσκος της «Τα μάτια της Γιώτας Γιάννα» κυκλοφόρησε το 2013. Από το 2017 ξεκίνησε τις εμφανίσεις στην μπουάτ Απανεμιά, σε εβδομαδιαία βάση.

Η Γιώτα Γιάννα είχε συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες, όπως οι Σοφία Βέμπο, Βασίλης Τσιτσάνης, Απόστολος Καλδάρας, Ρίτα Σακελλαρίου, 'Αννα Βίσση, Καίτη Γκρέυ, Γιώτα Λύδια, Μπέμπα Μπλανς και άλλους. Την έχουν χαρακτηρίσει «η Ελληνίδα Τζάνις Τζόπλιν» και «η Πασιονάρια της λαϊκής πίστας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ -ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Οι Coldplay εμπλέκουν το κοινό στο νέο τους video clip που γυρίστηκε στο Ηρώδειο

Οι Coldplay εμπλέκουν το κοινό στο νέο τους video clip που γυρίστηκε στο Ηρώδειο

Οι Coldplay εμπλέκουν το κοινό στο νέο τους video clip που γυρίστηκε στο Ηρώδειο