Ένα πιάνο, 25 πιανίστες και... Guinness it is!

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 19.7.2023
Στον κατάλογο των φημισμένων παγκοσμίων ρεκόρ Γκίνες (Guinness World Records) έχουν εισέλθει από σήμερα 25 Κύπριοι μουσικοί, παίζοντας πιάνο!

Ο διεθνής οργανισμός, που από το 1955 καταγράφει τόσο τα κορυφαία ανθρώπινα επιτεύγματα όσο και τα πιο ακραία φαινόμενα του πλανήτη μας, έχει σήμερα επιβεβαιώσει ότι το παγκόσμιο ρεκόρ με τους περισσότερους μουσικούς που παίζουν ταυτόχρονα στο ίδιο πιάνο είναι «Κυπριακό» και καταγράφεται στους Σταύρο Κυριακίδη, Kyriakides Piano Gallery και Πολιτιστικό Οργανισμό Avantgarde.

Η ιδέα, που είχε αφετηρία το [μακρινό] 2019 αλλά ανακόπηκε λόγω της πανδημίας, σκοπό είχε την προώθηση της μουσικής, την ανάπτυξη ακροατηρίου αλλά και την προβολή του τόπου μας διεθνώς. Τελικά, το εγχείρημα έλαβε χώρα την Τετάρτη 5 Ιουλίου, στο Στούντιο 3 του ΡΙΚ ενώπιον ακροατηρίου, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ με 23 μουσικούς που κατείχε η Σερβία και ανεβάζοντας το στους 25 με τους Έλενα Χρίστου, Αβραάμ Κοντό, Χρύσω Χατζίκου, Άννη Τριλλίδου Σάντη, Ανδρόνικο Δρουσιώτη, Δέσπω Καραντώνη, Ελίνα Αντωνίου, Άννα Φοράρη, Αντιγόνη Κωμοδρόμου, Κωνσταντίνο Ασπρή, Romy Kieslinger, Χρήστο Λυμπερόπουλο, Χριστιάνα Κουννή, Matin Bassami, Ευριδίκη Νικολάου, Μαρία Ματθαίου, Ροδούλα Παναγίδου, Κυριάκο Παναγιώτου, Κυριακή Στέλιου, Βάσω Βανέζου, Κρίστη Παύλου Συμεωνίδου, Ανθή Παπαφιλίππου, Ανδρέα Μιχαλόπουλο, Λεώνη Χατζηθωμά και Borislav Alexandrov.

Η μουσική που ερμήνευσαν οι «25» είναι μία σύνθεση του διακεκριμένου συμπατριώτη μας πιανίστα Νικόλα Κωσταντίνου, που φέρει τον τίτλο “Five x Five”. Όπως σημειώνει ο συνθέτης, πρόκειται για «μια κωμική παράφραση μιας δημοφιλούς, αλλά συχνά κακοτραγουδισμένης μελωδίας, η οποία παρουσιάζεται αρχικά σε αναστροφή. Το έργο είναι σε μορφή ελεύθερων παραλλαγών, όπου η μελωδία, ή μοτίβα αυτής, υπερτίθεται πάνω σε μια σειρά χαρακτηριστικών παραλλαγών, οι οποίες ενίοτε δανείζονται υλικό από άλλες πηγές». Η μελωδία δεν είναι άλλη από το γνωστό Happy Birthday, αφού αφορμή για την όλη δράση αποτέλεσε η 30η επέτειος από την ίδρυση της Kyriakides Piano Gallery και ο συνθέτης αφιερώνει το έργο στον Σταύρο Κυριακίδη. Ολόκληρη η προσπάθεια με την υπέροχη ερμηνεία των 25 καλλιτεχνών θα μεταδοθεί την ερχόμενη Τρίτη, 25 Ιουλίου, στην εκπομπή «Εμείς κι ο κόσμος μας» στο ΡΙΚ1, με τον Λουκά Χάματσο.

4589988763516158 13 Photographic Evidence 03 - Preparation, Last instructions by Stavros V. Kyriakides

4589989023814184 45 Photographic Evidence 35 - Outcome, Finished and hopefully officially amazing soon

Η Kyriakides Piano Gallery έχει ιδρυθεί το 1993 και δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον χώρο του πιάνου. Κατέχει ηγεμονική θέση στην αγορά της Κύπρου στον συγκεκριμένο τομέα, προσφέροντας ολοκληρωμένη σειρά υπηρεσιών που αφορούν στο όργανο (πωλήσεις, ενοικιάσεις, τεχνική υποστήριξη) και αντιπροσωπεύοντας στην Κύπρο τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς κολοσσούς στον κόσμο. Έχει βραβευθεί επανειλημμένα από σημαντικές εταιρείες ή/και θεσμούς του εξωτερικού.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde είναι ένας μη-κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2001 και λειτουργεί υπό την Επίτιμη Προεδρία της εκάστοτε Πρώτης Κυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Υψηλή Προστασία [Patronage] του κορυφαίου πιανίστα-μαέστρου στον κόσμο Vladimir Ashkenazy. Σκοπός του Οργανισμού είναι η ενίσχυση και βελτίωση των πολιτιστικών δρώμενων της Κύπρου, η στήριξη των Κύπριων μουσικών, η ανάπτυξη ακροατηρίου και η προβολή του πλούσιου πολιτισμού της Κύπρου εκτός των συνόρων μας. Από το 2001 που δραστηριοποιείται ο Οργανισμός, έχει κάνει έντονα αισθητή την παρουσία του στο πολιτιστικό στερέωμα του τόπου με τη διοργάνωση μεγάλων και σημαντικών δράσεων (όπως ο Παγκύπριος Διαγωνισμός για Νεαρούς Πιανίστες ο νικητής του οποίου μας εκπροσωπεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Steinway στη Γερμανία, πρωτοπόρες διαδραστικές εγκαταστάσεις που αξιοποιήθηκαν από εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, συναυλίες με κορυφαίους καλλιτέχνες κ.ά.) καθώς και δωρεές πιάνων σε πολιτιστικούς οργανισμούς και ιδρύματα κοινής ωφελείας αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ.

H Guinness World Records καταγράφει τόσο τα κορυφαία ανθρώπινα επιτεύγματα όσο και τα πιο ακραία φαινόμενα του πλανήτη μας, εδώ και περίπου 70 χρόνια. Η έμπνευση του Sir Hugh Beaver είναι σήμερα ένα κορυφαίο brand, με γραφεία σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Πεκίνο, Τόκιο και Ντουμπάι. Στην πορεία τους τα Guinness World Records έχουν καταγράψει περισσότερα από 62 χιλιάδες ρεκόρ ενώ το σχετικό βιβλίο έχει πωλήσει 151 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχει κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 100 χώρες, μεταφρασμένο σε 40 διαφορετικές γλώσσες! Από σήμερα, ένα ακόμη «ανήκει» στην Κύπρο!

4589989919237761 Guinness Screenshot

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η ιστορική ημέρα που οι Beatles τραγούδησαν Μίκη Θεοδωράκη

Η ιστορική ημέρα που οι Beatles τραγούδησαν Μίκη Θεοδωράκη

Η ιστορική ημέρα που οι Beatles τραγούδησαν Μίκη Θεοδωράκη

Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό

Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό

Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό

Ο Mr.Foxy κυκλοφορεί το single «Crucified» - Όλες οι πληροφορίες

Ο Mr.Foxy κυκλοφορεί το single «Crucified» - Όλες οι πληροφορίες

Ο Mr.Foxy κυκλοφορεί το single «Crucified» - Όλες οι πληροφορίες

«Δε μπαίνεις εάν είσαι συνηθισμένος»: Η ιστορία του κλαμπ Blitz των 80s (βίντεο)

«Δε μπαίνεις εάν είσαι συνηθισμένος»: Η ιστορία του κλαμπ Blitz των 80s (βίντεο)

«Δε μπαίνεις εάν είσαι συνηθισμένος»: Η ιστορία του κλαμπ Blitz των 80s (βίντεο)