ΓΔ του Υφ. Πολιτισμού: «Δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα από ΔΣ της Συμφωνικής»

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 7.12.2023
Διερευνούνται καταγγελίες κατά του ΙΣΟΚ, καθώς ενδέχεται να διακοπεί η χορηγία

Υπήρχαν δεδομένα χρονοδιαγράμματα τα οποία δεν τηρήθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου (ΙΣΟΚ) δήλωσε την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023 ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, η Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Πολιτισμού, Εμμανουέλα Λαμπριανίδη, κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα τα προβλήματα στο ΙΣΟΚ και τρόποι αντιμετώπισής τους.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, Σταύρος Καττάμης, δήλωσε εντός της Επιτροπής ότι τα σημαντικά θέματα τα οποία απασχολούν το ΙΣΟΚ προέκυψαν κυρίως μετά την 1η Μάρτη 2023.

«Βιώνουμε ένα κλίμα μη εμπιστοσύνης και συνεχώς υπάρχουν παρεμβάσεις οι οποίες δημιουργούν δυσκολίες και προβλήματα», είπε ο κ. Καττάμης, και πρόσθεσε ότι έγινε διορισμός οικονομικού διαχειριστή (Ανδρέας Αντωνιάδης, τότε διευθυντής των Λογιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών) για να αξιολογήσει τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου του Ιδρύματος, χωρίς προηγουμένως να γίνει διαβούλευση. Είπε ότι το Υφυπουργείο ενημέρωσε το ΙΣΟΚ, το οποίο είναι οργανισμός ιδιωτικού δικαίου, ότι δεν θα παραχωρηθεί η χορηγία.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής η Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Πολιτισμού, Εμμανουέλα Λαμπριανίδη, είπε ότι τα προβλήματα στο ΙΣΟΚ καταδείχθηκαν και από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2021, όπου αναφέρεται σωρεία προβλημάτων για πολλά εκ των οποίων διεξάγεται ποινική διερεύνηση από το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος.

Πρόσθεσε ότι πέραν των θεμάτων που απορρέουν από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή η διερεύνηση διεξάγεται και κατόπιν καταγγελιών κατά του ΙΣΟΚ από δύο πρώην στελέχη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σημείωσε ότι στην έκθεση του κ. Αντωνιάδη σημειώνεται ότι «τα αποτελέσματα της αξιολόγησης καταδεικνύουν ότι ενώ υπάρχει αρκετά εύρωστο ρυθμιστικό πλαίσιο, πολιτικές και διαδικασίες, υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες στην εφαρμογή».

Η κ. Λαμπριανίδη δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι με βάση τη νομοθεσία εάν ο εποπτευόμενος δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις μπορεί να κοπεί η χορηγία και να ζητηθεί επιστροφή χρημάτων εάν δεν έγινε χρηστή διαχείριση. Σημείωσε ότι υπήρχαν δεδομένα χρονοδιαγράμματα τα οποία δεν τηρήθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΟΚ.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, είπε εντός της Επιτροπής ότι η εγγραφή για συζήτηση του εν λόγω θέματος έγινε καθώς υπήρξαν καταγγελίες κυρίως από εργαζόμενους στο ΙΣΟΚ, προσθέτοντας ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα «υπάρχει ένα κρεσέντο παρεμβάσεων στο ΙΣΟΚ από το Υφυπουργείο Πολιτισμού, πολλές φορές και παράτυπα, το οποίο δυσκολεύει πάρα πολύ τη λειτουργία του ιδρύματος».

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι παρεμβάσεις έχουν να κάνουν «με το συμφωνημένο οργανόγραμμα, το οποίο υπάρχει, στις ακαδημίες της Συμφωνικής Ορχήστρας, αλλά και για ακύρωση της όπερας 'Ηλέκτρα' από το Υφυπουργείο».

Ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι «εκείνο που μας ανησύχησε ακόμη περισσότερο είναι οι πληροφορίες ότι πολλές από τις παρεμβάσεις ξεκινούν από το Προεδρικό για λόγους που έχουν να κάνουν με προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια».

Στις δηλώσεις του Χριστοφίδης, είπε ότι δεν γίνεται επειδή υπάρχουν προβλήματα σε ένα οργανισμό αυτά να φορτώνονται στους εργαζόμενους και είτε να σταματούν αναπτυξιακές δράσεις, είτε να μην πληρώνονται οι εργαζόμενοι, είτε να μην παίρνουν τις προσαυξήσεις που δικαιούνται.

Πρόσθεσε ότι «μας ανησυχεί ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι ακόμα μια φορά, από πλευράς του Υφυπουργείου Πολιτισμού, επιδεικνύεται αλαζονεία», ενώ εξέφρασε την απαρέσκειά του για το γεγονός ότι κόπηκε καθηγητής μουσικής στο ΙΣΟΚ, αυθαίρετα, με αποτέλεσμα δεκάδες παιδιά να μείνουν χωρίς μουσικό δάσκαλο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, σημείωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ότι η θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι θα πρέπει καταρχήν να ορισθεί με σαφήνεια ο όρος «εποπτεία» στο νόμο του Υφυπουργείου Πολιτισμού που ψηφίστηκε πέρσι στη Βουλή.

Πρόσθεσε ότι το όλο θέμα έχει δείξει την αναγκαιότητα για εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των οργανισμών αυτών που λαμβάνουν κρατική χορηγία. Σημείωσε ακόμη ότι είναι αναγκαία η διαβούλευση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων έτσι ώστε να μην θυματοποιηθούν οι εργαζόμενοι στο ΙΣΟΚ.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να έχει μια αρμονική συνεργασία με την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. «Αυτές οι αντιπαραθέσεις δεν μας αρέσουν, δεν μας τιμούν ως κράτος», είπε ο κ. Σαββίδης, προσθέτοντας ότι η Συμφωνική Ορχήστρα μπορεί και προσφέρει πολυδιάστατα στον πολιτισμό και επιτελεί πολύ σημαντική δουλειά και στους νέους.

Σημείωσε ότι πολλά παιδιά από κάθε γωνιά της Κύπρου έρχονται στη Λευκωσία και καλλιεργούν και αναπτύσσουν το ταλέντο τους, λέγοντας ότι αυτά τα παιδιά μπορεί στο μέλλον να προσφέρουν πολιτιστικές υπηρεσίες μέσα από την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

Ο κ. Σαββίδης επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και οι οποιεσδήποτε καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή προς τον οποιονδήποτε πρέπει να εξετάζονται.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, δήλωσε ότι αναφορικά με τις εκατέρωθεν καταγγελίες σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με το ΙΣΟΚ, η ΔΗΠΑ-Συνεργασία έχει αμετάθετη θέση, η οποία εκφράστηκε και εντός της συνεδρίας.

«Απαιτούμε σύντομο και πλήρη έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του ιδρύματος, για να μην υπάρχει οποιαδήποτε σκιά σε κανένα», είπε ο κ. Τρυφωνίδης, προσθέτοντας ότι εάν υπάρχουν υπεύθυνοι και ένοχοι θα πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Σημείωσε ότι η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου και όλο το καλλιτεχνικό οικοδόμημα του ΙΣΟΚ θα πρέπει να αφεθεί απρόσκοπτα, να του δοθούν όλα τα αναγκαία εφόδια για να επιτελέσει το σημαντικότατο έργο που γίνεται προς όφελος του πολιτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

«Les Fleurs du mal – Τα άνθη του κακού» με έργα του Γιώργου Παπαγεωργίου

«Les Fleurs du mal – Τα άνθη του κακού» με έργα του Γιώργου Παπαγεωργίου

«Les Fleurs du mal – Τα άνθη του κακού» με έργα του Γιώργου Παπαγεωργίου