Color the court: Ένα δημιουργικό έργο οικοδόμησης της ειρήνης στη Λευκωσία

Φλωρεντία Γεννάρη Δημοσιεύθηκε 19.1.2021

Το πρότζεκτ Color the court (Ζωγραφίζω το γήπεδο) ξεκίνησε με την όμορφη πρωτοβουλία δύο ΜΚΟ, των Peace Players και των Visual Voices, με τη συμμετοχή δύο Κύπριων καλλιτεχνών αλλά και μαθητών από δύο δημόσια σχολεία της Κύπρου, με στόχο την αναζωογόνηση δημόσιων γηπέδων καλαθόσφαιρας σε κοινότητες και πόλεις και στις δύο πλευρές του νησιού.


"Σ' αυτή την πρώτη προσπάθεια συνεργαστήκαμε με δύο σχολεία, στην Δερύνεια και στην Σαλαμίνα", αναφέρει ο Alden Jacobs από το Visual Voices.

"Στα σχολεία αυτά διοργανώσαμε αθλητικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια εκπαιδευτικού χαρακτήρα, σε συνεργασία με δύο ντόπιους καλλιτέχνες (τον Ελληνοκύπριο Βασίλη Βασιλείου - Twentythree και την Τουρκοκύπρια Asli Bolayir), με θέμα την ειρήνη, τι σημαίνει για τους μαθητές και τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει γενικά η νεολαία στην οικοδόμηση και την υπεράσπιση της ειρήνης. Οι καλλιτέχνες στη συνέχεια χρησιμοποίησαν υλικό από αυτά τα εργαστήρια και δημιούργησαν τα έργα στα γήπεδα καλαθόσφαιρας."









Τα εργαστήρια στην Δερύνεια έγιναν με τη συμμετοχή και στήριξη του καλλιτέχνη και street artist Βασίλη Βασιλείου, ο οποίος στη συνέχεια ανέλαβε το έργο στο δημοτικό γήπεδο Άγιου Ανδρέα στη Λευκωσία, που βρίσκεται πίσω από το δημοτικό κολυμβητήριο.

"Έχω συνεργαστεί στο παρελθόν με τις συγκεκριμένες ΜΚΟ σε παλαιότερα δικοινοτικά πρότζεκτς, ωστόσο το συγκεκριμένο πρότζεκτ ήταν για μένα μια καινούρια εμπειρία αφού μέχρι τώρα δεν είχα ξαναδουλέψει με μια τόσο μεγάλη επιφάνεια, όπως ένα γήπεδο του μπάσκετ. Επίσης η εμπλοκή ενός σχολείου και η συμμετοχή και συνεισφορά των μαθητών στη δημιουργία του έργου, όπως και τα εργαστήρια που έγιναν, ήταν κάτι καινούριο για μένα."







"Όπως βλέπετε, στη μέση του γηπέδου υπάρχει ένα μάτι. Το μάτι αποτελεί πλέον κεντρικό στοιχείο στη δουλειά μου. Είναι για μένα ένα visual stimulus, πώς μπορεί κανείς να δει τα πράγματα γύρω του από διάφορες και διαφορετικές οπτικές γωνίες, να παρατηρεί συνέχεια και να αποκτά ίσως καινούριες αντιλήψεις για τα δρώμενα, για το τι γίνεται γύρω του. Είναι μια ιδέα που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια σε ένα ταξίδι που είχα κάνει στο Μεξικό, όπου όντας εκτεθειμένος σε καινούρια και διαφορετικά πράγματα και άλλους πολιτισμούς, άρχισα να κτίζω αυτή την ιδέα του οπτικού ερεθίσματος. Θεωρώ ότι ίσως είναι κάτι που θα ήταν καλό να εφαρμόζεται και γενικά στη ζωή μας, στην κοινωνία μας."




© Γιώργος Στυλιανού



© Γιώργος Στυλιανού




"Το πρότζεκτ συνεχίζεται με την συμμετοχή ακόμα δύο σχολείων και ακόμα δύο Κύπριων καλλιτεχνών", αναφέρει η συνιδρύτρια του Visual Voices, Μαρίνα Νεοφύτου.

"Τα επόμενα γήπεδα που θα "αναζωογονηθούν" θα είναι στην κατεχόμενη Λευκωσία και στην Λεμεσό και θα έχουν ως θέμα τις γυναίκες και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην οικοδόμηση της ειρήνης."




© Γιώργος Στυλιανού



© Γιώργος Στυλιανού




Οι Visual Voices (Sophie Aumailley, Claudia Bruno, Alden Jacobs, Μαρίνα Νεοφύτου), είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επικεντρώνεται σε καλλιτεχνικές δράσεις και παρεμβάσεις οικοδόμησης και υπεράσπισης της ειρήνης σε κοινωνίες που έχουν βιώσει εμπόλεμη βία. Η προσέγγιση του οργανισμού μας βασίζεται στις αξίες της ειρήνης, τον αμοιβαίο σεβασμό, τη συνεργασία και την ενεργή συμμετοχή της νεολαίας.

www.visual-voices.org

Οι Peace Players Cyprus /PP-CY (Amber Brown, Tim Driessen, Clark Tritto), μέσα από το μπάσκετ, συγκεντρώνουν Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους νέους για να παίξουν, να μάθουν και να χτίσουν ουσιαστικές φιλίες, αφήνοντας πίσω τις γενιές της δυσπιστίας για ένα μέλλον ειρήνης και ενότητας.

www.peaceplayers.org/location/cyprus/




Clark Tritto (Peace Players Cyprus) και Alden Jacobs - Μαρίνα Νεοφύτου (Visual Voices)



Μαζί με τον καλλιτέχνη και street artist Βασίλη Βασιλείου - Twentythree








Κείμενο / Φωτογραφίες: Φλωρεντία Γεννάρη

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...