Περπατώντας τη λεωφόρο Αμμοχώστου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 19.7.2021

Αν θέλετε μια απογευματινή περιπέτεια στην κόψη του ξυραφιού με τα παιδιά και τους φίλους σας, σας προτείνουμε να περπατήσετε τη λεωφόρο Αμμοχώστου, εκεί που συναντώνται Αγλαντζιά, Παλλουριώτισσα και Καϊμακλί στην ανατολική Λευκωσία. Το κάναμε για σας, για να μπορέσουμε να σας μεταφέρουμε λίγο τον παλμό της διαδρομής.


Αστικό περπάτημα το ονομάσαμε. Ναι, είναι ωραίο κάποτε να ξεφεύγεις από τα συνηθισμένα μονοπάτια που περπατάς. Ας πούμε το πάρκο Αθαλάσσας ή το γραμμικό, έτσι για να αλλάζεις τη διαδρομή, δηλαδή τη διάθεση και να μην βαριέσαι.

Η αρχή μας ήταν από το οφτόν του Πρόσφυγα. Σκοπός ήταν -και το πετύχαμε- να φτάσουμε περπατητοί στο λεγόμενο «roundabout του Bata», που άμα φτάσεις και στρίψεις δεξιά θα βρεθείς στην οδό Καντάρας, εκεί που ήταν και είναι η παλιά Μερσεντές. Η εκκίνηση έγινε στις 7 το απόγευμα.



215719002_513936483209528_2302742631991789905_n




Τα πρώτα 3 περίπου χιλιόμετρα με κορυφή επικινδυνότητας το 10, παίρνουν άνετα 8. Ο δρόμος είναι στενός, γεμάτος χόρτα, και η κίνηση μεγάλη. Μπορεί να φταίει που περπατήσαμε Κυριακή απόγευμα όταν όλοι γυρνούν από τη θάλασσα, ακόμα και οι Καϊμακλιώτες περνούν από εκεί.

Ο δρόμος ανηφορίζει ελαφρώς και θα συναντήσεις πολλά και ωραία ενδιαφέροντα, όπως λάστιχα κομματιασμένα, προφυλακτήρες στην άκρη του δρόμου από κάποιο παλιό accident, σύρματα πεταμένα, ταμπέλες σπασμένες, στρώματα στην άκρη του δρόμου που τα παιδιά σας μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν σαν στάση για τραμπολίνο.





215956613_346863033509077_4825168016584860107_n


Όταν φτάσεις ψηλά εκεί που βρίσκονται οι αποθήκες του Σοπάζ (αφού περάσεις και το πολύ ενδιαφέρον roundabout με τους κάκτους, όπου αν το πάρεις αριστερά θα βγεις ουσιαστικά στον Αθηαινίτη- είναι η λεωφόρος Τζον Κένεντι -), μπορείς να στρίψεις δεξιά για να μπεις πλάι των αποθηκών και να θαυμάσεις τα φανταστικά αυτά κτίσματα του σπουδαίου αρχιτέκτονα του μοντερνισμού, Σταύρου Οικονόμου.

218020021_802761767091805_6015340598271746736_n


Θα ανηφορίσεις λίγο και μετά χωρίς να το καταλάβεις θα βρεθείς σε έναν πλατύ δρόμο, όπου ακριβώς εκεί κυριαρχούν οι μάντρες παλιών χτυπημένων αυτοκινήτων, φορτηγών και εκσκαφέων. Μην φοβηθείτε τα σκυλιά των ιδιοκτητών, τα έχουν συνήθως δεμένα, αν και θα σας τρομάξουν με τα φοβερά γαβγίσματά τους. Κάποιος μας είπε πως του επιτέθηκαν κάποτε, γι’ αυτό καλό είναι να έχετε ένα ξύλο καθώς περπατάτε ακριβώς σε εκείνη την παράκαμψη. Ξύλα υπάρχουν πολλά από τις βομβαρδισμένες ακλάδευτες ακακίες στο πλάι του δρόμου. Αν είστε με τα παιδιά σας, μπορείτε να τους μιλήσετε για τη σκουριά, τη φθορά και την αφθαρσία κ.λπ.

Συνεχίζοντας τον δρόμο εκείνο, και επειδή θα είστε ήδη στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής, θα ανακουφιστείτε από το αεράκι που φυσά σχεδόν πάντα, ώσπου να φτάσετε στο φυλάκιο της πράσινης γραμμής. Το φυλάκιο δεν είχε κάποιον στρατιώτη μέσα. Στη διαδρομή αυτή φαίνεται πολύ καθαρά ο Πενταδάκτυλος με τη σημαία και πολλά αυτοκίνητα με ανοιχτούς και ματωμένους αερόσακους.

Να σημειώσουμε εδώ μια μάντρα με πρόβατα και κότες που θα τη δείτε στο δεξί σας χέρι. Ξένοι εργάτες που ζουν σε κοντέινερ-σπίτια, ή σπίτια -κοντέινερ, θα βγουν έξω να σας κόψουν με το μάτι. Τότε προτείνουμε να σοβαρευτείτε και να συνεχίσετε το περπάτημά σας με πιο γοργό ρυθμό, κάνοντας ταυτόχρονα διατάσεις με τα χέρια σας για να πειστούν οι άνθρωποι πως δεν είστε κλέφτες εξαρτημάτων.

Θα επιστρέψετε πίσω για να ξαναβρεθείτε στη φημισμένη λεωφόρο Αμμοχώστου που έγινε τώρα λεωφόρος Ανδρέα Ζάκου, που μετά το «Μexico» με τα τέλεια σάντουιτς μεταμορφώνεται σε Αγίου Ιλαρίωνος. Θα συνεχίσετε προς τον στόχο που είπαμε, είναι το roundabout του Bata.

Τότε θα βιώσετε μια διαφορετική αίσθηση, αφού θα συναντήσετε τον κάπως νέο ποδηλατόδρομο- πεζόδρομο. Εκεί θα συναντήσετε και άλλους να περπατούν-όχι πολλούς- αφού η φασαρία του δρόμου δεν εμπνέει γενικά, αρέσει μόνο στους αστικούς περιπατητές.

Το περπάτημά σας τότε θα έχει πολύ μικρό βαθμό δυσκολίας. Μόνη ενόχληση κάποιες απαίσιες μυρωδιές που βγαίνουν γύρω στις 8 όταν ανοίγουν τα ποτιστικά κάποιων εκεί εργοστασίων.

Μέχρι το Bata από τον Πρόσφυγα, αν θα κάνετε και την παράκαμψη Σοπάζ, που το συστήνουμε, η διαδρομή σας θα είναι περίπου 8,5 χλμ. Με κανονικό περπάτημα χρειάζεστε σίγουρα μιάμιση ώρα. Περίπτερο στη διαδρομή την Κυριακή δεν θα βρείτε ανοιχτό, εκτός [dc1] από δύο, ένα λίγο μετά τον Πρόσφυγα και ένα μετά το roundabout του Bata, απέναντι από ένα μικρό πάρκο.

Σε όλη τη διαδρομή σας θα δείτε επίσης και διάφορα νεκρά από καιρό ζώα, όπως περιστέρια, φιλικουτούνια, σκαντζόχοιρους, γάτους και σαύρες.

Επαναλάβετε τη θεωρία σας για τη φθορά.

Κείμενο και φωτογραφίες: Ελένη Δημητρίου

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...