Ένα αρχοντικό στο Mανχάταν μετατρέπεται σε Κέντρο Καλών Τεχνών

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 18.1.2022

Η αρχιτεκτονική εταιρεία του David Chipperfield δημοσίευσε εικόνες από τον επανασχεδιασμό ενός Κέντρου Καλών Τεχνών στη Νέα Υόρκη που θα χρησιμεύσει ως έδρα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού 1014, ο οποίος στοχεύει στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Ηνωμένων Πολιτειών.


Το νέο ίδρυμα πήρε το όνομά του από τη διεύθυνση του αρχοντικού, 1014 5th Avenue, στη γειτονιά Upper East Side του Μανχάταν. Το περίτεχνο εξαώροφο σπίτι χτίστηκε το 1906 ανάμεσα σε δύο πολύ μεγαλύτερες κατασκευές και βρίσκεται απέναντι από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. Αρχικά ανήκε στον James W Gerard, ο οποίος υπηρέτησε ως πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία από το 1913 έως το 1917.

Σύμφωνα με τον David Chipperfield, το κτίριο αποκτήθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση τη δεκαετία του 1950 και χρησιμοποιήθηκε ως έδρα του Goethe-Institut για αρκετές δεκαετίες. Ο επανασχεδιασμός του κτιρίου στοχεύει στη δημιουργία περισσότερων δημόσιων χώρων, καθώς και στη στέγαση χώρων διαβίωσης για μια κατοικία που υποστηρίζεται από το 1014.







«Το αρχοντικό θα επεκταθεί με ευαισθησία, θα ανακαινιστεί και θα αναδιαμορφωθεί ώστε να ενσωματώνει δημόσιο και οικιακό στοιχείο, διατηρώντας και ενισχύοντας τις οικιακές του ιδιότητες τόσο στον αρχικό ιστό όσο και στις νέας κατασκευής προσθήκες του.

«Τα τρία χαμηλότερα επίπεδα θα φιλοξενήσουν ένα περιεκτικό δημόσιο πρόγραμμα με χώρους για ποικίλες εκδηλώσεις, εκθέσεις, παραστάσεις, προβολές ταινιών, συζητήσεις και συνομιλίες», λενε οι αρχιτέκτονες. «Η οικιστική συνιστώσα θα καταλαμβάνει τα τρία ανώτερα επίπεδα και θα παρέχει δωμάτια για τη διαμονή των μελετητών, καθώς και τις διοικητικές υπηρεσίες του 1014».









Το στενό πλάτος του υπάρχοντος κτιρίου και το σχετικά χαμηλό ύψος του δημιουργούν μια πρόκληση σχετικά με το φυσικό φως στους χώρους. Ο σχεδιασμός του David Chipperfield Architects διορθώνει την κατάσταση, δημιουργώντας έναν μεγάλο χειμερινό κήπο με τζάμια στο κέντρο του σπιτιού.

Αυτός ο χώρος πρασίνου θα είναι ορατός από το εσωτερικό μέσω γυάλινων τοίχων πλήρους ύψους, φωτίζοντας μέρη του κτιρίου που διαφορετικά δεν δέχονται ηλιακό φως. Η ίδια αρχή εφαρμόζεται σε έναν κοινόχρηστο χώρο στον τρίτο όροφο, τον οποίο θα μοιράζονται οι κάτοικοι και το κοινό.











«Οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί χώροι θα επικαλύπτονται σε ένα νέο κοινόχρηστο δωμάτιο διπλού ύψους με χειμερινό κήπο και μπαλκόνι με θέα στην αυλή», εξηγούν οι αρχιτέκτονες. Επειδή η πρόσοψη του κτιρίου είναι ορόσημο, η παρέμβαση επικεντρώνεται στους εσωτερικούς χώρους, στην πίσω πρόσοψη και στην αυλή.

«Σύμφωνα με τις ιδέες της επαναχρησιμοποίησης και της συνέχειας, τα νέα στοιχεία σέβονται και συνάδουν με τον υπάρχοντα ιστό του κτιρίου», δηλώνουν οι αρχιτέκτονες.

Φωτογραφίες: Nata Archviz | David Chipperfield 

LiFO

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;