Επιτραπέζιο παιχνίδι 4.000 ετών βρέθηκε στο Ομάν

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 25.1.2022

Μια από κοινού ανασκαφή αρχαιολόγων από το Ομάν και την Πολωνία, έφερε στο φως ένα πέτρινο ταμπλό ενός άγνωστου παιχνιδιού.


Πρόκειται για μια μεγάλη πέτρινη επιφάνεια με ίχνη πλέγματος που χωρίζεται σε τρία μέρη και διαθέτει υποδοχές, προφανώς για κάποιου είδους πιόνια. «Τέτοια ευρήματα είναι μεν σπάνια αλλά όχι άγνωστα στην περιοχή που εκτείνεται από την Ινδία μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Πιότρ Μπιελίνσκι, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας που είναι συνεπικεφαλής των ανασκαφών. «Το πιο διάσημο επιτραπέζιο παιχνίδι που βασίζεται σε παρόμοια αρχή είναι αυτό από τους τάφους της Ουρ», ένα αρχαίο βασιλικό νεκροταφείο στο Ιράκ. Ο Μπιελίνσκι εννοεί ένα παιχνίδι για δυο παίκτες, το οποίο έχει ομοιότητες με το τάβλι, και βρέθηκε σε καλή κατάσταση το 1922. Έχει ηλικία 4.500 χρόνια και τώρα βρίσκεται στη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο.

Η περιοχή γύρω από την ανασκαφή είναι μια από τις λιγότερο εξερευνημένες περιοχές του Ομάν – αλλά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κοιλάδα Qumayrah ήταν μέρος μιας σημαντικής εμπορικής οδού μεταξύ αρκετών αραβικών πόλεων, ο δε οικισμός που ανασκάβεται φαίνεται ότι συμμετείχε στο επικερδές εμπόριο χαλκού για το οποίο ήταν διάσημο το Ομάν εκείνη την εποχή.

Μιλώντας πάντως για επιτραπέζια παιχνίδια, μολονότι είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε ακριβώς τις απαρχές τους, είναι γνωστό ότι σε Κίνα, Ινδία, Μεσοποταμία, Αίγυπτο και αλλού υπήρχαν πρώιμες εκδοχές γνωστών μέχρι σήμερα παιχνιδιών, αλλά και άλλων που ο σκοπός και οι κανόνες τους έχουν χαθεί. Ανάμεσα στα πρώτα είναι το σκάκι και το τάβλι, ινδικής με μεσοποταμιακής προέλευσης αντίστοιχα, ενώ το senet ήταν ένα παιχνίδι πολύ δημοφιλές στην αρχαία Αίγυπτο.

Φωτογραφία: Το επιτραπέζιο της Ουρ, το οποίο βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. (Wikipedia)

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ GREECE

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;