Το Buffer Fringe 2021 ξεκινά!

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 5.10.2021

Πολιτικό, ψυχαγωγικό, πειραματικό, συμμετοχικό, διεθνές: το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe 2021 παρουσιάζει το πλήρες του πρόγραμμα παραστάσεων και εκδηλώσεων, εμπνευσμένα από τη θεματική του Φεστιβάλ, «Μετα-τόπιση».


1η Μέρα – Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021.

Το Φεστιβάλ ξεκινά την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021 στο Φυτώριο (Δημοτικός Κήπος Λευκωσίας), με την περφόρμανς διηγηματικής καταβύθισης Rehearsing the Revolution. Βασισμένη στην ‘πολιτική του προσωπικού’ και την έναρξη της ‘επανάστασης στη φαντασία΄, η παράσταση είναι αποτέλεσμα μιας διεθνούς συνεργασίας του Buffer Fringe με τον ολλανδο-ουγγρικό οργανισμό SPACE, με τη στήριξη του European Cultural Foundation και τη συμμετοχή καλλιτεχνών από: Κύπρο, Χονγκ Κονγκ, Τρινιδάδ, Καναδά, Ολλανδία και Ουγγαρία. Ακολουθεί η διαθεματική ραδιοφωνική περφόρμανς 8102 από το καλλιτεχνικό δίδυμο Karla Isidorou και Alexandra Bellon (Ελβετία), που προκαλεί τους θεατές να μετα-τοπίσουν το μυαλό και τη φαντασία τους προς το υπερ-μέλλον της χρονολογίας 8102. Τέλος, στη πρώτη μέρα του, το Buffer Fringe φιλοξενεί τη Νοτιοκορεάτισσα καλλιτέχνη Yeon Yeji με το Restless Spirits, μια βίντεο-εγκατάσταση που θα παρουσιάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Μια περφόρμανς σε φιλμ, μια τελετουργία που διαρκεί έναν ολόκληρο σεληνιακό κύκλο που στόχο έχει να τιμήσει τα ‘ανήσυχα πνεύματα’ ατόμων της Κορεατικής διασποράς στη Σοβιετική Ρωσία που θυματοποιήθηκαν μέσω του εκτοπισμού και της εξαναγκαστικής μετατόπισης τους στην Κεντρική Ασία το 1937.

2η Μέρα – Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2021.

Για το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021 το Buffer Fringe προτείνει μια μέρα γεμάτη από δωρεάν εκδηλώσεις στο Σπίτι της Συνεργασίας και στην Αμμόχωστο. Μοντέρνος χορός, εργαστήρια και παραστάσεις χιπ χοπ, μουσικές επιλογές από DJs, διαθεματικές εγκαταστάσεις, συζητήσεις και μια περιδιάβαση στην Αμμόχωστο.

Στο Σπίτι της Συνεργασίας στη Λευκωσία, η μέρα θα ξεκινήσει με διερεύνηση εννοιών του όρου Μετατόπιση, στα πλαίσια του πρότζεκτ Nomadic Dialogue 2. Μια συζήτηση με φυσική παρουσία και διαδικτυακά στο bufferfringe.org από το Creative Center for Fluid Territories. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας στο Σπίτι της Συνεργασίας, θα ακολουθήσει ένα ευχάριστο πρόγραμμα κίνησης και χορού χιπ χοπ σε συνδιοργάνωση με την ομάδα Yuka Blend. Δύο διαθεματικές εγκαταστάσεις θα παρουσιάζονται την ίδια μέρα στο Σπίτι της Συνεργασίας. The Serpent’s Egg Deconstruction - μια οπτικοαουστική εγκατάσταση του εικαστικού Twenty Three που διερευνά πρακτικές μετα-τόπισης, βασισμένη σε συνεντεύξεις με μετανάστες και Κύπριους πρόσφυγες-, και To Your Hands, μια εγκατάσταση πολυμέσων / ντοκιμαντέρ animation για τις γαστρονομικές και χειροτεχνικές παραδόσεις Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων. Από την Ana Mouyis και τον Fox Schwach – παρουσίαση σε συνεργασία με το Animafest Cyprus. Το ίδιο απόγευμα, η Βραζιλιάνα χορογράφος Rafaela Sahyoun παρουσιάζει την παράσταση μοντέρνου χορού Wheel of Radical Affection. Περιφορά γύρω από ένα πεδίο δυναμικής συνέργειας με συλλογικούς παλμούς, από μια διεθνή ομάδα χορευτών.
Το πρότζεκτ 95 Stops + θα κορυφωθεί το απόγευμα του Σαββάτου στην Αμμόχωστο. Μέσα από μια διαδικασία έρευνας στην Αμμόχωστο και στη Λεμεσό, η δημιουργική ομάδα παρουσιάζει μια site-specific δημόσια παρέμβαση που διερευνά δυστοπικές πραγματικότητες, χαμένες ιστορίες και εγκαταλελειμμένα όνειρα. Μια συνεργασία του Buffer Fringe με το Mağusa Kale Pasajı, το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ και το Famagusta New Museum.

3η Μέρα – Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021.

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται το απόγευμα της Κυριακής, 10 Οκτωβρίου με την drive-in περφόρμανς DAME, στο χώρο στάθμευσης της οδού Πενταδακτύλου στη εντός των τειχών Λευκωσία. Ο εικαστικός καλλιτέχνης PASHIAS προσκαλεί τους θεατές να οδηγήσουν, να σταθμεύσουν και να συναντηθούν σε ένα άδειο χώρο στάθμευσης και να βιώσουν ένα τοπίο μέσα από τα προσωπικά τους καταφύγια. Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται με δύο παραστάσεις στο χώρο Narnia Garden στην εντός των τειχών Λευκωσία. Μια επανάληψη της παράστασης Rehearsing the Revolution, και της περφόρμανς με πολυμέσα It May All Be Over Soon της androula βασισμένη σε μια σειρά προβληματισμών σχετικά με τη σχέση μας με το φυσικό κόσμο και με έντονη επίγνωση της εκτυλισσόμενης περιβαλλοντικής κρίσης (σε συνεργασία με The Yard Residency του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ).



95 Stops: Nurtane Karagil, Γιάννης Τουμαζής, Έλενα Αγαθοκλέους, Ιουλίτα Τουμαζή, Eralp Kortach. Taksim Simemasi – Κινηματογράφος Απόλλων, Λεμεσός. (Buffer Fringe 2021)

8102 των Karla Isidorou και Alexandra Bellon / Buffer Fringe 2021



Εισιτήρια για το κοινό μόνο για την Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου στο Φυτώριο και για την Κυριακή 10 Οκτωβρίου στο Narnia Garden: 10 ευρώ για όλες τις παραστάσεις της κάθε βραδιάς. Όλες οι άλλες εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Πωλήσεις εισιτηρίων θα γίνονται μόνο στην είσοδο και για την ίδια μέρα μόνο: Φυτώριο (10:00 – 22:00, Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου) και Narnia Garden (10:00 – 22:00, Κυριακή, 10 Οκτωβρίου). Η είσοδος με Safe Pass και μάσκα είναι απαραίτητη, ενώ θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα σε σχέση με τον Covid 19.

Facebook Event: www.facebook.com/events/1055724648530071
Περισσότερες πληροφορίες για τους καλλιτέχνες και τα έργα τους: www.bufferfringe.org/artists

Το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων του Σπιτιού της Συνεργασίας και υλοποιείται από τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας, με οικονομική στήριξη από το Active Citizens Fund των EEA & Norway Grants. Το 2021 σηματοδοτεί τη δέκατη επέτειο του Σπιτιού της Συνεργασίας και της προώθησης μέσα απ’ αυτό του κοινωνικού, πολιτικού και πολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου. Το Φεστιβάλ υποστηρίζουν επίσης: IMPACT, Πρεσβεία της Ολλανδίας, Πρεσβεία της Γαλλίας / Institut Français de Chypre, Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Goethe-Institut Zypern, European Cultural Foundation και Home Café.

Blog: www.bufferfringe.org
Buffer Fringe 2020 after-movie: https://www.youtube.com/watch?v=x9Iq8gKQLg0
Facebook: @BufferFringe www.facebook.com/BufferFringe
Instagram: @bufferfringe www.instagram.com/bufferfringe



Bekir Şimşek, Buffer Fringe 2021, powered by Yuka Blend.

ReDoing Gender 1.5 των Ανδρέα Κωνσταντίνου & Άρη Παπαδόπουλου – Buffer Fringe 2018 / Photo credit: Halil Olgu



Το πρόγραμμα παραστάσεων και εκδηλώσεων αναλυτικά:

1η Μέρα – Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021.

Rehearsing the Revolution – Common Grounds Dialogue
[περφόρμανς διηγηματικής καταβύθισης]

18:30 στο Φυτώριο – Δημοτικός Κήπος Λευκωσίας

Βασισμένη στην ‘πολιτική του προσωπικού’ και την έναρξη της ‘επανάστασης στη φαντασία΄. Καθοδήγηση: Petra Ardai, Jörgen Unom Gario, Tamara Vadas, Nihal Soğancı και Μαρία Βαρνακκίδου. Δημιουργοί/περφόρμερ: Ceren Emmioğlu, Celia Wong, Αυγουστίνα Στυλιανού, Thadd Correia, Αιμιλία Δημητρίου και Ελεάνα Αλεξάνδρου. Συνεργασία Buffer Fringe και SPACE, με την υποστήριξη του European Cultural Foundation.

8102
[διαθεματική ραδιοφωνική περφόρμανς]

21:00 στο Φυτώριο – Δημοτικός Κήπος Λευκωσίας

Από το καλλιτεχνικό δίδυμο Karla Isidorou και Alexandra Bellon (Ελβετία), που προκαλεί τους θεατές να μετα-τοπίσουν το μυαλό και τη φαντασία τους προς μια εντελώς άγνωστη περιοχή, το υπερ-μέλλον της χρονολογίας 8102.

Restless Spirits
[βίντεο-εγκατάσταση]

18:00 – 23:00 στο Φυτώριο – Δημοτικός Κήπος Λευκωσίας

Μια περφόρμανς σε φιλμ, μια τελετουργία που διαρκεί έναν ολόκληρο σεληνιακό κύκλο που στόχο έχει να τιμήσει τα ‘ανήσυχα πνεύματα’ ατόμων της Κορεατικής διασποράς στη Σοβιετική Ρωσία που θυματοποιήθηκαν μέσω του εκτοπισμού και της εξαναγκαστικής μετατόπισης τους στην Κεντρική Ασία το 1937.

2η Μέρα – Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2021.

Nomadic Dialogues 2
[συζήτηση]

10:00 – 11:30 στο Σπίτι της Συνεργασίας – Λευκωσία και στο bufferfringe.org

Μια συζήτηση – διερεύνηση εννοιών του όρου Μετατόπιση, με φυσική παρουσία και διαδικτυακά. Από το Creative Center for Fluid Territories, μια διεθνή διεπιστημονική ομάδα καλλιτεχνών, σχεδιαστών και αρχιτεκτόνων: Susan Brind, Jim Harold, Γιώργος Χατζηχρίστου, Duncan Higgins, Linda Lien, Shauna McMullan, Johan Sandborg και Andy Lock.

The Serpent’s Egg Deconstruction
[οπτικοακουστική εγκατάσταση]

10:00 – 22:00 στο Σπίτι της Συνεργασίας – Λευκωσία

Από τον εικαστικό καλλιτέχνη Twenty Three και τους Αντρέα Οικονομίδη (μουσική τεχνολογία) και Έλενα Βασιλείου (κοινωνικές επιστήμες, ψυχολόγος, ερευνήτρια). Βασισμένη σε συνεντεύξεις με μετανάστες και Κύπριους πρόσφυγες, το έργο διερευνά πρακτικές μετα-τόπισης, με έμπνευση την ταινία The Serpent’s Egg του Ingmar Bergman (1977).

To Your Hands
[πολυμέσα/animation]

10:00 – 22:00 στο Σπίτι της Συνεργασίας – Λευκωσία

Εγκατάσταση πολυμέσων / ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων για τις γαστρονομικές και χειροτεχνικές παραδόσεις Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων. Από την Ana Mouyis και τον Fox Schwach – παρουσίαση σε συνεργασία με το Animafest Cyprus.

Wheel of Radical Affection
[μοντέρνος χορός]

16:00 στο Σπίτι της Συνεργασίας – Λευκωσία

Περιφορά γύρω από ένα πεδίο δυναμικής συνέργειας. Συλλογικοί παλμοί ως κοινό έδαφος που αναπλάθουν την ύλη του σώματος, ενώ διερευνούν τι πάλλεται μέσα μας και μεταξύ μας. Μια παράσταση μοντέρνου χορού της Σχολής Παραστατικών Τεχνών PERA σε χορογραφία της Rafaela Sahyoun, με τους Andrea Aguado Martin, Anna Kuszarecka, Auguste, Bente Bulens, Ester Machado, Francisca Alves, Giovana Sanchez, Maria Costa, Inês Gonfer, Tocas.

Buffer Fringe Powered by YUKA BLEND

Μια ολόκληρη μέρα στο Σπίτι της Συνεργασίας γεμάτη ενέργεια, χορό και μουσική σε συνεργασία με τους Yuka Blend Street Festival.

11:30 - 13:00 Sources of Action – εργαστήρι κίνησης με την Maga Sarmiento
14:00 - 16:00 Εργαστήρι χορού χιπ χοπ/breakdance/contemporary με το Bekir Şimşek - Εγγραφές: contact@home4cooperation.info
18:30 Παραστάσεις χορού με τους Bekir Şimşek, Maga Sarmiento, Ομάδα Χορού 21.
17:00 + 19:00 – 23:00 DJ sets από τους WanderWonder, Ohmzy, mrs HCN, Hilmi Oraç.

95 Stops +
[site-specific δημόσια παρέμβαση/πικνικ]

15:00-19:30 στο Mağusa Kale Pasajı, Αμμόχωστος.

Μέσα από μια διαδικασία έρευνας στην Αμμόχωστο και στη Λεμεσό, η δημιουργική ομάδα παρουσιάζει μια site-specific δημόσια παρέμβαση που διερευνά δυστοπικές πραγματικότητες, χαμένες ιστορίες και εγκαταλελειμμένα όνειρα. Μια συνεργασία του Buffer Fringe με το Mağusa Kale Pasajı, το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ και το Famagusta New Museum. Δημιουργική ομάδα: Nurtane Karagil, Έλενα Αγαθοκλέους, Γιάννης Τουμαζής, Eralp Kortach, Ιουλίτα Τουμαζή.

Λεωφορείο για Αμμόχωστο θα αναχωρήσει από Σπίτι της Συνεργασίας, Λευκωσία στις 12:00, και από την Αμμόχωστο στις 19:30. Κρατήσεις: contact@home4cooperation.info / Κατεβάστε από πριν την δωρεάν εφαρμογή ECHOES interactive sound walk (iPhone και Android)!

3η Μέρα – Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021.

DAME
[drive-in περφόρμανς]

15:00, 15:30, 16:00 στο χώρο στάθμευσης οδού Πενταδακτύλου.

Ο εικαστικός καλλιτέχνης PASHIAS προσκαλεί τους θεατές να οδηγήσουν, να σταθμεύσουν και να συναντηθούν σε ένα άδειο χώρο στάθμευσης και να βιώσουν ένα τοπίο μέσα από τα προσωπικά τους καταφύγια. Συνεργασία του καλλιτέχνη με τους Ιωσήφ Χατζηκυριάκο και Κατερίνα Σκουφαρίδου. Διάρκεια: 30 λεπτά. Κρατήσεις: contact@home4cooperation.info

Rehearsing the Revolution – Common Grounds Dialogue
[περφόρμανς διηγηματικής καταβύθισης]

18:30 στο Narnia Garden, Λευκωσία εντός των τειχών – όπως πιο πάνω.

It May All Be Over Soon
[περφόρμανς με πολυμέσα]

21:00 στο Narnia Garden, Λευκωσία εντός των τειχών

Της androula, βασισμένη σε μια σειρά προβληματισμών σχετικά με τη σχέση μας με το φυσικό κόσμο και με έντονη επίγνωση της εκτυλισσόμενης περιβαλλοντικής κρίσης. Συνεργασία Buffer Fringe με The Yard Residency – Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;