LGBTQ+: History Month και ένα νέο μουσείο στο Λονδίνο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 7.2.2022
The phrase " London is LGBT-Friendly " on a banner in men's hand with blurred LGBT flag on the background. Human relationships. different. Diverse. liberty. Sexuality. Social issues. Society

Ξεναγήσεις, δράσεις αλλά και ένας μόνιμος εκθεσιακός χώρος που θα εγκαινιαστεί σε λίγους μήνες.


Το LGBTQ+ History Month είναι ένας ετήσιος εορτασμός που έχει καθιερωθεί σε πολλά κράτη, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ το 1994, και είναι αφιερωμένος στην ιστορία των λεσβιών, ομοφυλοφίλων, αμφιφυλόφιλων και τρανς, καθώς και στην ιστορία των κινημάτων για τα πολιτικά τους δικαιώματα. Στην Βρετανία καθιερώθηκε το 2005, μετά την κατάργηση του Άρθρου 28, για την ισότητα στην απασχόληση, και καλύπτει τον Φεβρουάριο κάθε χρονιάς με εκδηλώσεις και εκθέσεις που λειτουργούν ως μέσο για την ευαισθητοποίηση και την καταπολέμηση της προκατάληψης εναντίον της ΛΟΑΤ+ κοινότητας, γιορτάζοντας παράλληλα τα επιτεύγματα και τη διαφορετικότητά της και καθιστώντας την περισσότερο ορατή στην κοινωνία.

Η LGBTQ+ ιστορία λοιπόν ξετυλίγεται και στα μουσεία του Λονδίνου, όπως στο Βρετανικό Μουσείο όπου γίνεται μια 70λεπτη ξενάγηση με τίτλο «Επιθυμία, Αγάπη και Ταυτότητα» και περιλαμβάνει 15 αντικείμενα από τις συλλογές του, τα οποία σχετίζονται με την LGBTQ+ ιστορία. Ανάμεσα τους o «Κύλικας Γούόρεν» – ένα ρωμαϊκό ποτήρι κρασιού που αναπαριστά δύο άνδρες εραστές και το οποίο είχε απαγορευθεί να εκτίθεται στο μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα , καθώς και το αγαλματίδιο Ain Sakhri Lovers. που πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο γλυπτό στον κόσμο με δύο εραστές (χρονολογείται από το 9000 π.Χ.) και το οποίο βρέθηκε το 1933 σε μια σπηλιά κοντά στη Βηθλεέμ. Στο Μουσείο του Λονδίνου, ανάμεσα σε άλλες εκδηλώσεις, υπάρχει και εδώ μια ξενάγηση η οποία περιλαμβάνει αντίστοιχα εκθέματα που καλύπτουν την ιστορία της πόλης από τα ρωμαϊκά χρόνια μέχρι το Pride, και τις διώξεις των ομοφυλοφίλων.

Τον Φεβρουάριο του 2023 θα προστεθεί ένα ακόμη σημείο στο Λονδίνο όπου θα γιορτάζεται το History Month μιας και σε λίγους μήνες υπολογίζεται ότι θα ανοίξει τις πύλες του το πρώτο LGBTQ+ Μουσείο στη Βρετανία, στο King's Cross. Το μουσείο ιδρύεται από την οργάνωση Queer Britain και το κτίριο στο οποίο θα στεγαστεί ανήκει στη Art Fund, μια από τις σημαντικότερες φιλανθρωπικές οργανώσεις στη Βρετανία με σκοπό να συγκεντρώνει κεφάλαια για τις τέχνες. Ο χώρος θα στεγάζει τέσσερις γκαλερί, ένα εργαστήριο, έναν χώρο εκπαίδευσης, κατάστημα με είδη δώρων και γραφεία. Το πρόγραμμα του μουσείου δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι θα έχει δωρεάν είσοδο.

Επικεφαλής του μουσείου είναι ο Joseph Galliano, ο διευθύνων σύμβουλος του Queer Britain και πρώην συντάκτης των Gay Times. Το αρχείο της Queer Britain στεγάζεται επί του παρόντος στο Ινστιτούτο Bishopsgate, το οποίο διαθέτει επίσης ένα τεράστιο αρχείο δημοσιευμάτων για λεσβίες και ομοφυλόφιλους και μια βιβλιοθήκη με περίπου 10.000 τίτλους LGBTQ.

Φωτογραφία: Shutterstock

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ GREECE

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...