Πράσινο φως για την επέκταση του μουσείου Πράδο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 7.10.2021

Η πολυαναμενόμενη επέκταση του Μουσείου Πράδο στη Μαδρίτη, σε σχεδιασμό του Βρετανού αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ, εγκρίθηκε από την ισπανική κυβέρνηση, η οποία επιχορήγησε το έργο με το έργο 36 εκατομμύρια ευρώ.


Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, το μουσείο θα λάβει την ειδική χρηματοδότηση σε φάσεις: 8,3 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν το επόμενο έτος, 20,5 εκατομμύρια ευρώ το 2023 και 7,2 εκατομμύρια ευρώ το 2024.

Την πρώτη φορά που προτάθηκε από την ισπανική κυβέρνηση το 1995, το έργο αποκατάστασης του μοναδικού σωζόμενου τμήματος του παλατιού αναψυχής του Μπιουέν Ρετίρο του Φιλίππου Δ' του 17ου αιώνα, το οποίο στέγαζε το Ισπανικό Μουσείο Στρατού μέχρι το 2005, παρεμποδίστηκε από χρόνια λιτότητας. Η πανδημία και πολιτικές διαμάχες προκάλεσαν καθυστερήσεις ετών.

Τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία του κόσμου κονταροχτυπήθηκαν για το έργο, ένα πρότζεκτ φιλόδοξο, που θα αναμορφώσει καταλυτικά το χώρο και θα ετοιμάσει το μουσείο για τη νέα εποχή του. H τελευταία επέκταση του Πράδο έγινε πριν έναν αιώνα, το 1918. Η τωρινή θα μετατρέψει το «Ρrado», που στα ισπανικά σημαίνει «λιβάδι», ονομασία που χαρακτήρισε ολόκληρη την περιοχή του Μουσείου, σε μοναδικό τόπο τέχνης με σύγχρονο πλαίσιο.



©_Foster_Partners



Ο νικητής του διαγωνισμού είναι ο 86χρονος Νόρμαν Φόστερ, ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες του κόσμου. Ο σερ Νόρμαν Φόστερ έχει μια διαδρομή στην αρχιτεκτονική που τη συνοδεύουν περί τις 580 διακρίσεις. Το βραβείο του Στίρλινγκ, το αρχιτεκτονικό βραβείο Πρίτσκερ και το Μετάλλιο Μινέρβα, είναι τα πιο ενδεικτικά. Θεωρείται και όχι άδικα, ο νομπελίστας της αρχιτεκτονικής. Η ανακαίνιση της γερμανικής Βουλής, του περίφημου Ράιχσταγκ, φέρει την υπογραφή του, το ίδιο και δύο ποδοσφαιρικά «μνημεία», το Καμπ Νου της Μπαρτσελόνα και το Γουέμπλεϊ στο Λονδίνο. Το διασημότερo έργο του είναι το περίφημο «Γκέρκιν» στο Λονδίνο. Ο ουρανοξύστης 40 ορόφων, που χτίστηκε το 2004, κέρδισε το βραβείο Stirling για το μοναδικό του design και θεωρείται ένα από τα επτά θαύματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Για το Πράδο, το γραφείο του Φόστερ πρότεινε την ανασύσταση και αποκάλυψη του Salon de Reinos ή αλλιώς Hall of Realms, που θα συνδέσει το λαβύρινθο των κτιριακών εγκαταστάσεων του μουσείου, δημιουργώντας όχι μόνο νέες αίθουσες, αλλά και δημόσιους χώρους. Καθώς το Πράδο κατέχει μια από τις σπουδαιότερες συλλογές τέχνης του κόσμου, από τον 14ο ως τις αρχές του 19ου αιώνα, η επέκταση των αιθουσών του κρίθηκε απολύτως αναγκαία, μόνο στις αποθήκες του υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες έργα που ίσως δεν έλθουν ποτέ στο φως.

Ο συνωστισμός που επικρατεί στις αποθήκες είναι τόσο μεγάλος, που πριν από λίγα χρόνια, η ισπανική εφημερίδα El Pais αποκάλυψε ότι το μουσείο έχει χάσει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, δηλαδή από το 1818, 885 έργα. Η εφημερίδα μάλιστα ισχυρίστηκε ότι είχαν χαθεί 926 έργα, αλλά 41 βρέθηκαν ανάμεσα στο 2008 και το 2012. Τα έργα είχαν «ξεχαστεί» κατά τη διάρκεια μιας συντήρησης εθνικών συλλογών, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα. Η αντίδραση των υπευθύνων του μουσείου στις αποκαλύψεις της εφημερίδας ήταν πολύ ψύχραιμη. Ο εκπρόσωπος του μουσείου είχε δηλώσει ότι ήταν πολύ φυσικό και πιθανόν τα έργα να έχουν χαθεί σε πυρκαγιές ή κατά τη διάρκεια διαφόρων πολέμων. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει καμία χειροπιαστή απόδειξη πότε και πού χάθηκαν και έτσι παραμένουν στους καταλόγους απογραφής.



©_Foster_Partners



Σε συνεργασία με το γραφείο του Ισπανού Κάρλος Ρούμπιος, ο Φόστερ φιλοδοξεί όχι μόνο να αναδείξει το μουσείο, αλλά να δημιουργήσει ένα νέο αστικό πόλο ενδιαφέροντος στη Μαδρίτη. Το φυσικό φως είναι κάτι που απασχόλησε τους αρχιτέκτονες, καθώς επιδιώκουν με τη νέα στέγη που θα δημιουργήσουν να υπάρχει φυσικό φως στις νέες αίθουσες, αλλά να δημιουργείται και σκίαση για την προστασία των πολύτιμων ευαίσθητων έργων τέχνης. Το πρότζεκτ ονομάζεται Hidden Design και επιλέχθηκε ανάμεσα σε 47 συμμετοχές. Το Πράδο, σύμφωνα με το σχέδιο του Φόστερ, θα αποκτήσει μια νέα είσοδο στη νότια πρόσοψη του κτιρίου, με ένα νέο χώρο αίθριο, που θα εκτείνονται πέρα από την ιστορική πρόσοψη.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Φόστερ και του Ρούμπιο, ένας νέος δρόμος θα συνδέσει το Hall of Realms με το κεντρικό κτήριο του μουσείου. Ενσωματώνει επίσης ένα μεγάλο «ημι-ανοιχτό και διαπερατό» αίθριο εισόδου στη νότια πρόσοψη. Μια νέα οροφή με ηλιακούς συλλέκτες θα δώσει εν τω μεταξύ φυσικό φως σε έναν μεγάλο εκθεσιακό χώρο πάνω από το αίθριο, με θέα το κύριο κτίριο του μουσείου.



©_Foster_Partners

LiFO

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...