Τρία μικρά μουσεία με μεγάλο ενδιαφέρον

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 22.2.2022

Όταν φέρνει κανείς στο μυαλό του ένα μουσείο, είναι αναμενόμενο να φαντάζεται μεγάλες αίθουσες, γεμάτες με πολλά εκθέματα.


Και ενώ η επίσκεψη σε ένα μεγάλο μουσείο είναι πάντα μια ενδιαφέρουσα και ευχάριστη εμπειρία, υπάρχουν και λύσεις για εκείνους τους επισκέπτες που δεν θα ήθελαν να αφιερώσουν όλη την ημέρα τους στο μουσείο.

Σε διάφορα σημεία του κόσμου μπορεί κανείς να βρει μικρά μουσεία σε «μέγεθος τσέπης» τα οποία, όμως, δεν υστερούν σε πολιτισμική αξία ή σε ενδιαφέρον. Μια ολόκληρη επίσκεψη συμπυκνώνεται, έτσι, σε μερικά (ή ακόμη και σε κανένα!) βήματα.

The Faraday Effect - Λονδίνο

Το Faraday Effect είναι ένα από τα μικρότερα μουσεία του Λονδίνου. Ο επιστήμονας Μάικλ Φαραντέι συνέβαλε σημαντικά στη μελέτη του ηλεκτρομαγνητισμού. Το μουσείο, που ουσιαστικά αποτελεί μια εγκατάσταση που αναπαριστά το εργαστήρι του και βρίσκεται κοντά στο μέρος όπου ο Φαραντέι εργαζόταν για πάνω από 30 χρόνια, δημιουργήθηκε από τους καλλιτέχνες Άννα Οσπίνα και Fourth Wall Creations. Είναι σαν μικρή αποθήκη και περιέχει αντίκες, ιστορικά αρχεία, ηχογραφήσεις κ.ά.



The Faraday Effect (Πηγή: Trinity Buoy Wharf)



Mmuseumm - Νέα Υόρκη

Το Mmuseumm στη Νέα Υόρκη, εκτός από το ότι είναι μικρό, βρίσκεται και σε ένα αναπάντεχο μέρος. Σε ένα πρώην φρεάτιο ανελκυστήρα! Το μουσείο αναφέρει πως η έκθεσή του αποτελεί ενός είδους αφήγηση για τον σύγχρονο κόσμο. Επομένως, περιέχει απλά, καθημερινά αντικείμενα, αλλά και εκθέματα όπως απομαγνητοφωνήσεις των τελευταίων μηνυμάτων που έλαβαν ορισμένοι άνθρωποι από τους αγαπημένους τους. Στόχος του μουσείου είναι η εξερεύνηση της φύσης της εξουσίας στη σύγχρονη κοινωνία.



Mmuseumm (Πηγή: www.mmuseumm.com)



Warley Museum - Δυτικό Γιορκσάιρ, ΗΒ.

Ένα ακόμη μικρό μουσείο που βρίσκεται σε ένα εξίσου παράξενο μέρος, είναι το μουσείο Warley στο Δυτικό Γιορκσάιρ του Ηνωμένου Βασιλείου. Ολόκληρο το μουσείο είναι ένας παραδοσιακός, κόκκινος τηλεφωνικός θάλαμος. Κεντρικά πρόσωπα στη διαδικασία δημιουργίας του μουσείου ήταν οι καλλιτέχνες Paul και Chris Czainski οι οποίοι το επιμελήθηκαν. Τα εκθέματα του μουσείου, τα οποία αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου, παραχωρούνται από τους κατοίκους του Warley και εναλλάσσονται ανά μερικούς μήνες. Οι επισκέπτες μπορούν να τα παρατηρήσουν τόσο όσο βρίσκονται στο εσωτερικό του θαλάμου όσο και έξω από αυτόν.



Warley Museum (Φωτογραφία: Matthew Reardon | Πηγή: Warley Community Association)

culturenow.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...