Σχέδιο ανάπλασης για την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 24.2.2022

Οι Selldorf Architects ξανασχεδιάζουν την είσοδο και άλλους χώρους του ιδρύματος.


Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου κυκλοφόρησε τις πρώτες εικόνες για να δείξει πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί η είσοδος στην πτέρυγα Sainsbury μέχρι την 200η επέτειό της το 2024. Το περίγραμμα του σχεδίου ανακοινώθηκε ως μέρος δημόσιας διαβούλευσης που θα γίνει, σχετικά με τις προτάσεις του αρχιτεκτονικού γραφείου Selldorf με έδρα τη Νέα Υόρκη. Η πτέρυγα Sainsbury, που σχεδιάστηκε από τους Robert Venturi και Denise Scott Brown και χρηματοδοτήθηκε από την ομώνυμη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ, άνοιξε το 1991. Αν και οι γκαλερί στον επάνω όροφο έχουν λειτουργήσει καλά, η στενή είσοδος στο ισόγειο έχει αποδειχθεί ατυχής στην αντιμετώπιση της αύξησης των επισκεπτών, μιλώντας βέβαια για αριθμούς πριν την πανδημία.  

Έτσι, στο νέο σχέδιο, το οποίο ονομάστηκε NG200, το φουαγιέ πρόκειται να επεκταθεί, «κλέβοντας» κάποιο χώρο από το υπάρχων πωλητήριο και το εστιατόριο του μεσαίου επιπέδου. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν οι μεγάλες ουρές της πλατείας Τραφάλγκαρ και πλέον οι επισκέπτες θα περιμένουν για τον έλεγχο εντός του κτιρίου. Επίσης το φουαγιέ θα αποκτήσει περισσότερο φυσικό φως.

Ανάμεσα στις άλλες επεμβάσεις που θα γίνουν, προβλέπεται ένας χώρος αποκλειστικά για τα μέλη του ιδρύματος, νέες υπόγειες συνδέσεις για κάποιες πτέρυγες, ενώ ο εξωτερικός χώρος γύρω από την πτέρυγα Sainsbury θα αναβαθμιστεί, δημιουργώντας μια πιο ελκυστική πεζοδρομημένη διαδρομή από την πλατεία Τραφάλγκαρ έως την πλατεία Λέστερ.

Η αρχική δημόσια διαβούλευση για το NG200 θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες και αφού τελειοποιηθούν τα σχέδια, θα υπάρξει περαιτέρω διαβούλευση τον Μάιο-Ιούνιο. Μέσα στο καλοκαίρι, ευχής έργον είναι να κατατεθεί μια αίτηση σχεδιασμού στο Δημοτικό Συμβούλιο του Westminster.

Οι οικοδομικές εργασίες είναι πιθανό να ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναμένεται ότι οι υπόγειες γκαλερί που φιλοξενούν περιοδικές εκθέσεις θα κλείσουν και αυτές οι εκθέσεις θα μεταφερθούν στο κεντρικό κτίριο Wilkins. Παρόλο που το φουαγιέ θα πρέπει να ολοκληρωθεί για την επέτειο των 200 ετών της Πινακοθήκης, τον Μάιο του 2024, οι εργασίες στο κτίριο Wilkins θα πραγματοποιηθούν μετά τους εορτασμούς οι οποίοι θα διαρκέσουν ένα χρόνο.

Το κόστος του NG200 δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά είναι πιθανό να κυμαίνεται ανάμεσα στις 25 και 30 εκατομμύρια λίρες. Ποσό το οποίο, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ιδρύματος, πιθανότατα θα αναζητηθεί και ως χρηματοδότηση από την Εθνική Λοταρία, την κυβέρνηση αλλά και ιδιώτες.

Φωτογραφία: Απεικόνιση του εξωτερικού χώρου της πτέρυγας Sainsbury προς την πλατεία Τραφάλγκαρ μετά την αποπεράτωση του έργου / Credit: Selldorf Architects

theartnewspaper.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...