«Γαλάζια Ασπίδα» από την UNESCO στην Ουκρανία

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 10.3.2022
A view of the central square following shelling of the City Hall building in Kharkiv, Ukraine, Tuesday, March 1, 2022. Russia on Tuesday stepped up shelling of Kharkiv, Ukraine's second-largest city, pounding civilian targets there. Casualties mounted and reports emerged that more than 70 Ukrainian soldiers were killed after Russian artillery recently hit a military base in Okhtyrka, a city between Kharkiv and Kyiv, the capital. (AP Photo/Pavel Dorogoy)

Ο διεθνής οργανισμός προσπαθεί να προστατεύσει τα μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομίας πριν να είναι αργά.


Έχουμε μπει στη δεύτερη εβδομάδα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η γνωστή όσο και σκληρή αλήθεια, ότι οι βόμβες, οι πύραυλοι και οι σφαίρες δεν κάνουν διακρίσεις ανάμεσα σε μάχιμους και άμαχους, όπως δεν «αναγνωρίζουν» και τους χώρους πολιτισμού, μνήμης ή θρησκείας. «Πρέπει να διαφυλάξουμε την πολιτιστική κληρονομιά στην Ουκρανία, ως μαρτυρία του παρελθόντος αλλά και ως καταλύτη για την ειρήνη και τη συνοχή για το μέλλον, την οποία η διεθνής κοινότητα έχει καθήκον να προστατεύσει και να διατηρήσει» είχε δηλώσει, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, η Audrey Azoulay Γενική Διευθύντρια της UNESCO.

Λίγες ημέρες μετά ήρθαν και τα πρώτα άσχημα νέα από τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Την 1η Μαρτίου ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε ένα κυβερνητικό κτίριο που βρίσκεται στην Πλατεία Ελευθερίας του Χάρκοβο, προκαλώντας επίσης ζημιές στην όπερα και μια αίθουσα συναυλιών, σύμφωνα με το BBC. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την επίθεση τρομοκρατική, καθώς όπως είπε «δεν υπήρχαν στρατιωτικοί στόχοι στην πλατεία». Η οποία πλατεία, μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, φιλοξενεί (στην άλλη της πλευρά που δεν χτυπήθηκε) ένα σημαντικό κονστρουκτιβιστικό αρχιτεκτονικό σύνολο, συμπεριλαμβανομένου ενός από τους πρώτους σοβιετικούς ουρανοξύστες.

Οι βομβαρδισμοί της επόμενης ημέρας, 2 Μαρτίου, προκάλεσαν επίσης ζημιές στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο κέντρο του Χάρκοβο, μια ρωσική ορθόδοξη εκκλησία, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσίευσε το Ukrinform, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ουκρανίας. Το πρακτορείο ανέφερε ότι τα βιτρό καθώς και άλλα διακοσμητικά στοιχεία καταστράφηκαν.

Μια πυραυλική επίθεση, όπως καταγγέλλει η UNESCO, έπληξε το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Babyn Yar στο Κίεβο, τον τόπο που έγινε μια από τις μεγαλύτερες μαζικές εκτελέσεις Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η επίθεση που έγινε σύμφωνα με το BBC την 1η Μαρτίου, είχε στόχο έναν κοντινό πύργο τηλεόρασης, και σκότωσε πέντε πολίτες. Εν τω μεταξύ πλάνα που κυκλοφόρησαν πριν λίγες ημέρες  δείχνουν πύραυλο να χτυπά ένα κτίριο κατοικιών στο Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία. Το ιστορικό κέντρο της πόλης περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουκρανίας.

Όπως δήλωσε η Audrey Azoulay, «προτεραιότητα τώρα είναι να επισημανθούν οι χώροι και τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και να υπενθυμιστεί η ειδική ιδιότητά τους ως προστατευόμενων περιοχών βάσει του διεθνούς δικαίου». Ο οργανισμός βρίσκεται σε επαφή με τις ουκρανικές αρχές για τη σήμανση πολιτιστικών χώρων και μνημείων με το διακριτικό έμβλημα της «Γαλάζιας Ασπίδας» της Σύμβασης της Χάγης του 1954 για την Προστασία της Πολιτιστικής Περιουσίας σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης για την αποφυγή εσκεμμένων ή τυχαίων ζημιών. Τα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όπως ο Καθεδρικός Ναός Αγίας Σοφίας του Κιέβου και τα μοναστηριακά κτίρια Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ», θεωρούνται προτεραιότητα. Η διαδικασία σήμανσης ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο που πέρασε στο Ιστορικό Κέντρο του Λβιβ.

Εν τω μεταξύ, νέες συναντήσεις με Ουκρανούς επαγγελματίες του πολιτισμού και διαχειριστές τοποθεσιών Παγκόσμιας Κληρονομιάς, διευθυντές μουσείων και επαγγελματίες υπεύθυνους για την ακίνητη και κινητή κληρονομιά έχουν προγραμματιστεί για τις 9 και 10 Μαρτίου, προκειμένου να εντοπιστούν επείγουσες ανάγκες.

Φωτογραφία: Η κεντρική πλατεία του Χάρκοβο μετά τον βομβαρδισμό της 1ης Μαρτίου (AP Photo / Pavel Dorogoy)

theartnewspaper.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...