Διεθνής Μέρα Μνημείων και Χώρων: Εκδηλώσεις του ICOMOS

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 19.4.2022

Σειρά εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν έκθεση τέχνης, διαλέξεις, ντοκιμαντέρ, συναυλία και ημερίδα, διοργανώνει το κυπριακό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων (ICOMOS) με την ευκαιρία της 18η Απριλίου, Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ICOMOS το θέμα της 18ης Απριλίου είναι για το 2022 είναι «Κληρονομιά και Κλίμα» και με αυτό «επιδιώκεται η προβολή στρατηγικών για την προώθηση του πλήρους δυναμικού της έρευνας και πρακτικής της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς αναφορικά με  την παροχή ανθεκτικών στο κλίμα τρόπων ενίσχυσης της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ υποστηρίζεται η δίκαιη μετάβαση σε  χαμηλές εκπομπές άνθρακα».


Επίσης, στο πιο πάνω πλαίσιο, «προωθείται κάθε χρόνο διαφορετική θεματική για τον εορτασμό της ημέρας αποβλέποντας στην ευαισθητοποίηση όσον αφορά την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».


Για το σκοπό αυτό με πρωτοβουλία του ICOMOS και τη συμμετοχή διαφόρων φορέων και οργανισμών παγκόσμια, διοργανώνονται εκδηλώσεις με επιδίωξη, μεταξύ άλλων, να γίνει ευρύτερα γνωστή η σημασία των μνημείων και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξής τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.


Οπως αναφέρει η ανακοίνωση η θεματολογία «Κληρονομιά και Κλίμα», αποτελεί μέρος του Τριετούς Επιστημονικού Σχεδίου ICOMOS 2021-2024 το οποίο υποστηρίζει το ψήφισμά του 2020 σχετικά με τις Προσεγγίσεις με επίκεντρο τον Άνθρωπο στην Πολιτιστική Κληρονομιά.


Επίσης, η θεματολογία αυτή ανταποκρίνεται επίσης στη Δεκαετία του ΟΗΕ της «Δράσης για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης».


Σημειώνεται ότι η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων θεσπίστηκε το 1983 από την UNESCO μετά από πρόταση του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων


Οι εκδηλώσεις


27 Απριλίου • 19:30 Υδραγωγείο Σιλιχτάρ (Οίκημα ICOMOS), Οδός Περσέως, Λευκωσία. Ο Δρ Αντώνης Χατζήκυριακου, Επίκουρος Καθηγητής Οθωμανικής και Τουρκικής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μιλά για το θέμα «Άνθρωποι, Περιβάλλον και Νερό στην Κύπρο των Πρώιμων Νεότερων Χρόνων».


28 Απριλίου • 20:00 Μεσαιωνική αίθουσα Καστελιώτισσα, Λευκωσία. Προβολή του ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Πασχάλη Παπαπέτρου «Πενταδάκτυλος».


5 Μαΐου • 19:30 Αρχαιολογικός Χώρος αρχαίου Κιτίου, Λάρνακα. Συναυλία από το Μουσικό Σχολείο Λάρνακας με παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου και της Μικράς Ασίας.


8 Μαΐου • 11:00 Πλατεία Κοινότητας Χούλου, Πάφος. Παρουσίαση του Αρχαίου Μνημείου Βρύση της Χούλου από την Εύη Φιούρη, Αρχαιολογική Λειτουργό Τμήμα Αρχαιοτήτων και τη Σεβίνα Φλωρίδου, Αρχιτέκτoνα.


13 Μαΐου • 17:45 Διαδικτυακά. Διαδικτυακή ημερίδα ICOMOS – Τμήμα Κύπρου με τίτλο «Πολιτιστική Κληρονομιά και Κλιματική Αλλαγή». Στη διαδικτυακή ημερίδα θα συμμετάσχουν οι Δρ Ανθή Καλδέλη, Αρχαιολογική Λειτουργός Τμήμα Αρχαιοτήτων, Δρ Κλεάνθης Νικολαΐδης, Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Δρ Γιώργος Κωνσταντίνου, πρώην Διευθυντής Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και Γιάννος Οικονόμου, Εικαστικός


(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΗΦ)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...