Μια αποκλειστικά γυναικεία κολλεκτίβα skate της Βολιβίας γιορτάζει τις ιθαγενείς ρίζες της

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 21.4.2022
Imilla Skate is a female skateboarding team from Cochabamba. They started this movement in 2019. Imilla means girl or young lady in Quechua and Aymara (most representative native languages in Bolivia). “We want to motivate the female skateboarding scenario in Bolivia so this sport can grow and we can get more spaces to practice, so we can participate in sports tournaments around the world as other athletes do. Another thing we want to do is to show that no matter how you look, how old you are or what’s your gender, you can be part of the skate community and feel the freedom of skateboarding. We believe that everyone deserves respect and we must get rid of discrimination and mistreatment towards people who are different from you. Diversity makes beauty”.

Ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται οι σκέιτερ στον κόσμο, πιθανότατα θα τους βρείτε να φορούν φαρδιά τζιν και ξεθωριασμένα μπλουζάκια.


Δεν ισχύει για αυτή την αποκλειστικά γυναικεία κολλεκτίβα skater στην Cochabamba της Βολιβίας. Συνδυάζουν τα sneakers Vans με τα polleras της μαμάς και της γιαγιάς τους — πολύχρωμες, πολυεπίπεδες φούστες που φορούν οι ιθαγενείς Aymara και Quechua της χώρας.

Και δεν το κάνουν μόνο για τη μόδα. Η κολλεκτίβα- που ονομάζεται ImillaSkate (imilla σημαίνει "νεαρό κορίτσι" στις γλώσσες Αϊμάρα και Κέτσουα) - θέλει να αποτίσει φόρο τιμής στην κληρονομιά τους και να επικαλεστεί τη δίωξη που αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό οι άνθρωποι της Αϊμάρα και της Κέτσουα, οι πλειοψηφικές εθνοτικές ομάδες στη Βολιβία. Κατά τη διάρκεια της ισπανικής αποικιοκρατίας, η γη στη Βολιβία αφαιρέθηκε από τους ιθαγενείς, αφήνοντάς τους φτωχούς και περιθωριοποιημένους. Με τα χρόνια, πολλές γυναίκες σε αυτές τις ομάδες εγκατέλειψαν τις πολιτιστικές τους φορεσιές για να αποφύγουν τις διακρίσεις.

«Πατινάροντας με polleras, θέλουμε να δείξουμε ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες μπορούν να κάνουν τα πάντα, ανεξάρτητα από την εμφάνιση σου ή πώς σας βλέπουν οι άλλοι», λέει η Daniela Santiváñez, η οποία ίδρυσε την ImillaSkate με δύο φίλες το 2019. «Το μήνυμα είναι να είσαι η εαυτός σου και να είσαι περήφανη για αυτό που είσαι».

Η βραβευμένη Βραζιλιάνα φωτογράφος Luisa Dörr, η οποία ανακάλυψε τις νεαρές γυναίκες στο Instagram, απαθανάτισε την ατμόσφαιρα τους σε μια σειρά από οικεία πορτρέτα που τραβήχτηκαν σε διάστημα δύο εβδομάδων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2021.

«Με γοήτευσε το πάθος τους για την πολιτιστική τους κληρονομιά και η ανάγκη να την διατηρήσουν», λέει η Dörr. «Το πατίνι ήταν απλώς η δικαιολογία για να θίξω άλλα θέματα».

Τα εννέα μέλη της κολλεκτίβας, τα περισσότερα στα 20 τους, συναντιούνται τακτικά για να εξασκηθούν. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αυτές να φορούν παραδοσιακή ενδυμασία σε δημόσιες εκδηλώσεις.

«Στην αρχή, ένιωθα λίγο άβολα» να φοράω το pollera ενώ κάνω πατινάζ, λέει η Susan Meza, μέλος του ImillaSkate. Αλλά τώρα, προσθέτει, καταλαβαίνει «τον σκοπό του να το κάνω και νιώθω πιο άνετα και πιο ελεύθερη».

Ακολουθεί μια επιλογή από τη σειρά φωτογραφιών της Dörr.

PHOTOS-Bolivian-women-skaters-wear-Indigenous-dress-to-celebrate-their-roots-Goats-and-Soda-NPR
PHOTOS-Bolivian-women-skaters-wear-Indigenous-dress-to-celebrate-their-roots-Goats-and-Soda-NPR
PHOTOS-Bolivian-women-skaters-wear-Indigenous-dress-to-celebrate-their-roots-Goats-and-Soda-NPR (1)
PHOTOS-Bolivian-women-skaters-wear-Indigenous-dress-to-celebrate-their-roots-Goats-and-Soda-NPR (2)
PHOTOS-Bolivian-women-skaters-wear-Indigenous-dress-to-celebrate-their-roots-Goats-and-Soda-NPR (3)
PHOTOS-Bolivian-women-skaters-wear-Indigenous-dress-to-celebrate-their-roots-Goats-and-Soda-NPR (4)
PHOTOS-Bolivian-women-skaters-wear-Indigenous-dress-to-celebrate-their-roots-Goats-and-Soda-NPR (5)
PHOTOS-Bolivian-women-skaters-wear-Indigenous-dress-to-celebrate-their-roots-Goats-and-Soda-NPR (6)
PHOTOS-Bolivian-women-skaters-wear-Indigenous-dress-to-celebrate-their-roots-Goats-and-Soda-NPR (7)
PHOTOS-Bolivian-women-skaters-wear-Indigenous-dress-to-celebrate-their-roots-Goats-and-Soda-NPR (8)
PHOTOS-Bolivian-women-skaters-wear-Indigenous-dress-to-celebrate-their-roots-Goats-and-Soda-NPR (9)
PHOTOS-Bolivian-women-skaters-wear-Indigenous-dress-to-celebrate-their-roots-Goats-and-Soda-NPR (10)
PHOTOS-Bolivian-women-skaters-wear-Indigenous-dress-to-celebrate-their-roots-Goats-and-Soda-NPR (11)
PHOTOS-Bolivian-women-skaters-wear-Indigenous-dress-to-celebrate-their-roots-Goats-and-Soda-NPR (12)




ΠΗΓΗ:npr.com

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;