Trio. Delivering Views #29

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 29.4.2022

“Στο δικό μας μέρος του κόσμου, / θα έλεγε, αυτό είναι επιδόρπιο. / Μέρος του κόσμου στο οποίο βρίσκομαι / ένας λιγότερο ξένος» - Janan Alexandra


poster final

Έπειτα από χρόνια μετά τον θάνατο της Κύπριας γυναίκας του, ένας Αμερικάνος καθηγητής, ο Σάιμον, επιστρέφει στο νησί. Στην Αμμόχωστο, ο Σάιμον αναζητά στοιχεία από τις αναμνήσεις μίας Κύπριας που ακόμα ζει στο παρελθόν – την πεθερά του, Αντιγόνη.  Πώς αντιλαμβάνεται τις σκέψεις ενός πρόσφυγα; Μπορεί πραγματικά να καταλάβει την Αντιγόνη;


Ανακαλύψτε το επόμενο κεφάλαιο Delivering Views#29 με τα ποιήματα της Janan Alexandra, την μυθοπλασία του Harrison Blackman, και τις φωτογραφίες της Caroline Sager.


Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Τέταρτη 4 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο, Φανερωμένης 70 στη Λευκωσία.


Ημέρα παρουσίασης βιβλίου: 4 Μαΐου, 6 μ.μ. – 8 μ.μ./Διάρκεια έκθεσης : 4 Μαΐου – 18 Μαΐου  2022


https://www.facebook.com/events/3028507590794846?ref=newsfeed www.phaneromenis70center.org


Εισαγωγή


Ο κανόνας των τριών είναι ένα αξίωμα της λογοτεχνίας που θεωρεί το τρίο ως τον καλύτερο συνδυασμό για την διήγηση μίας ιστορίας. Για ένα μουσικό σχήμα, αυτή η επίσημη τεχνική συνδυάζει ταυτοχρόνως συντομία και ρυθμό, δημιουργώντας ένα πρότυπο πέρα από την λιγότερο εφικτή μονάδα: την λέξη. Θυμηθείτε τα συνθήματα και τις διαφημιστικές καμπάνιες όπως « μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση » ή « Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα », το σύνθημα της Γαλλικής δημοκρατίας. Ή, για ένα πιο λυρικό παράδειγμα, σκεφτείτε το τραγούδι του Layli Long « grassesgrassesgrasses » στην εντυπωσιακή αρχή της ποιητικής συλλογής WHEREAS.


Τείνουμε να ανακαλούμε ιστορίες που έχουν (συνήθως) τρία κύρια μέλη: αρχή, μέση και τέλος. Στην φωτογραφία και στην εικαστική τέχνη, αυτή η αρχή ονομάζεται « ο κανόνας των τριών », μια τεχνική σύνθεσης που προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση, ενέργεια και μεγαλύτερο οπτικό ενδιαφέρον (ένα άλλο παράδειγμα τριών) για τον θεατή. Σίγουρα, υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να πεις μια ιστορία και να κοιτάξεις βαθιά σε ένα πράγμα, όσες είναι οι ιστορίες και τα πράγματα και οι λέξεις και οι άνθρωποι. Σε μία χώρα τόσο σύνθετη και πλούσια όπως η Κύπρος, αντιμετωπίζουμε την πολλαπλότητα σε καθημερινή βάση, κάποτε μέσω της διαίρεσης του φραγμού, και άλλες στιγμές μέσω καναλιών σύνδεσης, αλληλεγγύης και κοινής ιστορίας.


Σε αυτό το κεφάλαιο του Delivering Views, ίσως ακούσια, συνδέουμε τον κανόνα των τριών, προσφέροντας μία ματιά στην Κύπρο, μέσα από το τρίο της ποίησης, μιας μικρού μήκους μυθοπλασίας και της φωτογραφίας - όλα δημιουργημένα κατά την διάρκεια του έτους 2021-2022 από τρεις Αμερικάνους υποτρόφους του Fulbright. Στα μοναδικά πλάνα των 35mm της Caroline Sager, το τοπίο βρίσκεται στο επίκεντρο με εικόνες που στερούνται ανθρώπινων θεμάτων και είναι γεμάτες από ανθρώπινες χειρονομίες. Στη σύντομη ιστορία του Harrison Blackman , “Silent G,”, ένας Αμερικάνος όντας χήρος επιστρέφει στην Κύπρο για να επισκεφτεί την γενέτειρα της πεθεράς του, την πόλη φάντασμα, τα Βαρώσια. Στα ποιήματα της janan alexandra, γίνεται κοινωνοί ενός λυρικού ταξιδιού που έχει αφετηρία του τον αέρα και απλώνεται εώς την χρυσή ακτή της χερσονήσου της Καρπασίας.


Είμαστε στην ευχάριστη θέση και είναι τιμή μας να δημοσιεύουμε αυτή την δουλειά με την καταπληκτική ομάδα του « Φανερωμένης 70 » και να την μοιραστούμε με το νησί που ήταν το σπίτι μας τον τελευταίο χρόνο.


Η Janan Alexandra γεννήθηκε στην Λευκωσία, στην Κύπρο, από μητέρα Λιβανέζα και πατέρα Αμερικάνο. Ολοκλήρωσε πρόσφατα το μεταπτυχιακό της  στην ποίηση στο πανεπιστήμιο Indiana και επέστρεψε στην Κύπρο ως ερευνήτρια υπότροφος janan Fulbright για να εργαστεί στην πρώτη της μεγάλη ποιητική συλλογή. Ως queer poet της Αραβικής διασποράς, το έργο της janan συχνά εμβαθύνει σε ερωτήματα για την ταυτότητα, στο πού ανήκει, για την μνήμη και για την κληρονομιά. Έχει λάβει την στήριξη των Provincetown Fine Arts Work Center, Martha's Vineyard Institute for Creative Writing και του  Bucknell Seminar for Younger Poets. Πέρα από την ποίηση και τα δοκίμια, η janan διδάσκει δημιουργική γραφή και παίζει βιολί  στο ντουέτο Sweet May Dews. Μπορείτε να διαβάσετε κάποια από τα πρόσφατα έργα της στα  περιοδικά Ninth Letter, Gulf Coast, Ploughshares, The Rumpus, Mizna και αλλού στο διαδίκτυο και σε έντυπη μορφή.


Ο Harrison Blackman γεννήθηκε στην Νότια Καλιφόρνια και μεγάλωσε στην Ουάσιγκτον, DC area. Σπούδασε ιστορία στο Princeton University προτού συμπληρώσει το μάστερ του στην μυθοπλασία στο πανεπιστήμιο της Nevada, στο Reno. Έχοντας λάβει υποτροφία από το Fulbright στην Κύπρο, το έργο του Harrison έχει λάβει την υποστήριξη υποτροφιών από το Lewis Center για τις τέχνες και από το ινστιτούτο Truman Library. Η γραφή του συχνά ανακαλύπτει την ιστορία της πόλης και την ιστορία της Μεσογείου μέσω της οπτικής γωνίας του μυστηρίου και της δράσης. Το έργο του παρουσιάζεται σε εκδόσεις όπως τα περιοδικά The Los Angeles Review of Books, The Brooklyn Rail, Literary Hub, The Santa Fe New Mexican, και Ploughshares και είναι σύμβουλος σε ταινίες και τηλεοπτικές παραγωγές. Μπορεί να βρείτε περισσότερο στην ιστοσελίδα του :  www.harrisonblackman.com.


Η Caroline Sager μεγάλωσε στην Βόρεια Καλιφόρνια και σπούδασε στο Appalachian State University, από όπου απέκτησε πτυχίο στην Γλωσσολογία και Διεθνείς σχέσεις. Ως καθηγήτρια Αγγλικών και υπότροφος του Fulbright στο Παγκύπριο Γυμνάσιο της Λευκωσίας, είχε την ευκαιρία να μοιραστεί το πάθος της για την διδασκαλία γλωσσών και την δημιουργία εικόνων που παρουσιάζουν την ομορφιά και την ιδιοσυγκρασία της Κύπρου.


Delivering Views – Delivering Texts


Το συνεχές πρόγραμμα «Delivering Views – Delivering Texts» του Πολιτιστικού Κέντρου Φανερωμένης 70 βασίζεται σε ανταλλαγές εικόνων και κειμένων με επίκεντρο τη Λευκωσία και την Κύπρο. Τα τελευταία χρόνια, συλλέγουμε φωτογραφίες και κείμενα που μας στέλνουν τουρίστες που επισκέφθηκαν την Κύπρο, τα οποία μας βοηθούν να επιτύχουμε μια νέα προσέγγιση και ερμηνεία της χώρας, μέσα από τη ματιά του άλλου. Το αρχειακό υλικό που συντάσσεται παραδίδεται περιοδικά σε συντάκτες, διανοούμενους ή καλλιτέχνες, ώστε να σχολιάζουν κατ' επιλογή οτιδήποτε τους συγκινεί. Φιλοδοξία μας είναι να διεγείρουμε τις αισθήσεις, τα συναισθήματα και τις σκέψεις μέσω της ανταλλαγής εικόνων και ιδεών, ώστε να ξεκινήσουμε μια νέα συζήτηση για πράγματα που –στην πορεία μας– χάνουμε.Ελάτε να κάνουμε μαζί μια βόλτα στο νησί μέσα από τις εικόνες και τα κείμενα των περιπλανώμενων μας!

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Άνοιξε η αυλαία του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φοιτητικών Ταινιών Yeast στη Λεμεσό

Άνοιξε η αυλαία του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φοιτητικών Ταινιών Yeast στη Λεμεσό

Άνοιξε η αυλαία του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φοιτητικών Ταινιών Yeast στη Λεμεσό