ΜΟΥΣΕIΟ ΛΑΪΚHΣ ΤEΧΝΗΣ ΚYΠΡΟΥ:Τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.5.2022

Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών και οι Φίλοι του  σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού, την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, τον Δήμο Καραβά, το Κοινοτικό Συμβούλιο Καπουτίου, τον Σύνδεσμο Ξεναγών Κύπρου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ιδαλιάδες» και ιδιώτες παραδοσιακούς τεχνίτες σάς προσκαλούν στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου για τους εορτασμούς της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το Σάββατο, 21 Μαΐου 2022, 9:30-13:30. 


Μέσα από την 85χρονη ιστορία του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου αναδεικνύεται το σύνθημα της φετινής εκδήλωσης "Η Δύναμη των Μουσείων".

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου υπήρξε και συνεχίζει να είναι φορέας κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης, ήδη από τη ίδρυσή του επί Αγγλοκρατίας. Η Δύναμη του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου έγκειται σε όλους τους εθελοντές που εργάστηκαν, με πρώτο τον αείμνηστο Διευθυντή του, Αδαμάντιο Διαμαντή,  και συνεχίζουν να εργάζονται με πάθος για τη διατήρησή του και την ανάδειξή των παραδοσιακών τεχνών και εκθεμάτων μέσα από καινοτόμες ιδέες. Η συνεργασία όλων αυτών των φορέων, καθώς και η αγάπη όλων των παραδοσιακών τεχνιτών που συμμετέχουν αποδεικνύουν ότι το Μουσείο αυτό ενεργοποιεί, μέσα από τη δράση του και την πολυποίκιλη προσφορά του, μια κοινωνία των πολιτών με γνώσεις και διάθεση προσφοράς για ένα καλύτερο μέλλον.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της κεντήτριας Κυριακής Κώστα από το κατεχόμενο Μάσσαρι Μόρφου, η οποία αγαπούσε και στήριζε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου συμμετέχοντας ανελλιπώς στην ετήσια εκδήλωση της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Εκφράζουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους τους φορείς που συμμετέχουν, στους εθελοντές μας, καθώς επίσης και στους χορηγούς μας την Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας και τους Ξυλόφουρνους «Έλενα».

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Για τη συμμετοχή στα εργαστήρια απαιτείται κράτηση θέσεων στο τηλ. 22432578 και στο cypriotstudies@gmail.com

Επ' ευκαιρία των 85 χρόνων του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου οι εκδόσεις της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών θα πωλούνται με 40% έκπτωση και θα γίνουν ειδικές προσφορές στο πωλητήριο χειροποίητων ειδών του Μουσείου.

*Σάββατο 21 Μαΐου 2022 | 9:30-13:30

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου- Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών | Πλατεία Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, Παλαιό Αρχιεπισκοπικό μέγαρο (εντός αυλής παλαιού Καθεδρικού Ναού Αγίου Ιωάννη Θεολόγου), Παλαιά Λευκωσία, τηλ. 22432578,  cypriotstudies@gmail.com,
www.cypriotstudies.org

Πρόγραμμα

  • Αναβίωση Παραδοσιακών Κυπριακών Χειροτεχνιών σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού και την ΥπηρεσίαΚυπριακής Χειροτεχνίας, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας:

  • 1.Αγγειοπλαστική κόκκινου πηλού

  • 2. Καλαθοπλεκτική
    3.
    Λευκαρίτικο κέντημα
    4.
    Παρασκευή τρυπητών μακαρονιών με τη χρήση
    λεπτού κλαδιού (σκληνίτζι)
    5.
    Υφαντική
    6.
    Κατασκευή καλαμωτού κάνιστρου (τσέστου).


  • Ξενάγηση στη μόνιμη συλλογή και περιοδική έκθεση του Μουσείου από τον Σύνδεσμο Ξεναγών Κύπρου σε συνεργασία με την ΕΤΑΠ Λευκωσίας(10:30).




  • Κυνήγι θησαυρού από το Σώμα Προσκόπων Κύπρου (10:30-11:30).


  • Χειροποίητες κατασκευές με λευκαρίτικο, βελονάκι και γαζί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ιδαλιάδες».
    Επίδειξη κατασκευής κεντήματος «φερβολιτέ» από τον Δήμο Καραβά.
    Επίδειξη χρήσης αργαλειού για την κατασκευή ψαθιού βούφας του ψαθκιού»), από το Κοινοτικό Συμβούλιο Καπουτίου.
    Παρασκευή παραδοσιακού σαρώθρου («βρουκαλίου») από τον Κώστα Αντωνίου.
    Επίδειξη απόσταξης ροδοστάγματος από την κ. Κούλα Ζωνιά.
    Παρουσίαση φιγούρων καραγκιόζη από τον Χρήστο Χριστοδούλου.
    Κέντημα με βελονάκι («σμιλί») και κατασκευές από κουκκούλι μεταξοσκώληκος από την Στέλλα Καζάνα.


  • Εκπαιδευτική δράση με ζυμάρι από τους μουσειοπαιδαγωγούς των Φίλων του Μουσείου.


  • Αφήγηση Λαϊκών Παραμυθιών της Κύπρου από την κ. Μαρία Κονή (10:00,12:00).

  • Παραδοσιακοί και λαϊκοί χοροί (10:30)

  • Προβολή ντοκιμαντέρ:
    1. Καραβάς-κέντημα φερβολιτέ (10:00)
    2. Η παραδοσιακή μουσική (11:00)
    3. Εγκαταλελειμμένη Ύπαιθρος (12:00)
    4. Η ψυχή του νερού (13:00).

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;