Παράσταση και ημερίδα ΠΑΡΑδοση και Φύση

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.6.2022

Το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών θα πραγματοποιήσει στις 6 Ιουνίου 2022, στις 8.00 μ.μ., στο δημοτικό θέατρο Στροβόλου, την Παράσταση: ΠΑΡΑδοση και Φύση. Την προηγούμενη ημέρα θα πραγματοποιήσει στο Αρχοντικό Ιεροδιακόνου, (Αγχιάλου 1, Λευκωσία) Ημερίδα με το ίδιο θέμα.


Η Παράσταση και η Ημερίδα τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Κλέλιας Βασιλείου και στηρίζονται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και τον Δήμο Στροβόλου.



Η Κυπριακή παράδοση διαθέτει έναν πλούτο που αγγίζει πολλούς τομείς: μουσική, χορό, δρώμενα, δοξασίες, παραμύθια, ενδυμασία. Η επιλογή της προβολής ή και της έρευνας σε συγκεκριμένους τομείς της παράδοσης είναι από τους στόχους του Πολιτιστικού Εργαστηρίου Αγ. Ομολογητών. Εξάλλου, ο προβληματισμός σε σχέση με θέματα που άπτονται της σύγχρονης πραγματικότητας είναι παράγοντας κινητήριας δύναμης στην έρευνα. Για τον λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια το Πολιτιστικό Εργαστήρι πραγματοποιεί σχετικές έρευνες οι οποίες αφορούν τις δοξασίες, τα δρώμενα, τα παραμύθια και τις εορταστικές εκδηλώσεις του Κυπριακού λαού, μέσα από τον κύκλο των εποχών, των αγροτικών εργασιών, της συγκομιδής και της άρρητης σχέσης της ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου με τη φύση. Η έρευνα έχει αναδείξει  τη στενή αυτή σχέση του ανθρώπου με τη γη και το φυσικό περιβάλλον. Ωστόσο, στη σημερινή εποχή, η ισορροπία στη σχέση αυτή έχει διαταραχθεί.


Είσοδος στην Παράσταση 5 ευρώ* Για κρατήσεις: 22256782, 99850166


Το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών ιδρύθηκε αρχικά ως Εργαστήρι Παραδοσιακών Χορών. Στη διάρκεια των τελευταίων 20 χρόνων εμπλούτισε τη λειτουργία του με πολλές άλλες δράσεις και προγράμματα, θέτοντας ως βασικούς στόχους, την έρευνα, τη διδασκαλία και την παρουσίαση του παραδοσιακού χορού και μουσικής της Κύπρου και του ευρύτερου ιστορικού ελληνικού χώρου, τη διδασκαλία παραδοσιακής μουσικής και παραδοσιακών οργάνων σε άτομα νέας γενιάς μέσω εναλλακτικών δραστηριοτήτων και τη δημιουργία ευκαιριών υγιούς απασχόλησης για παιδιά, εφήβους, και ενήλικες της περιοχής των Αγίων Ομολογητών, καθώς και της ευρύτερης Λευκωσίας. Επίσης, ανέπτυξε σημαντική δράση στην προαγωγή τοπικών και ευρωπαϊκών δράσεων πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα, στην πρόληψη της παραβατικότητας μέσω προγραμμάτων και δραστηριοτήτων πολιτιστικού περιεχομένου, στη δημιουργία ευκαιριών για κοινωνικοποίηση και στην παροχή δυνατότητας για συμμετοχή σε πολιτιστικά προγράμματα (Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Erasmus+). 


Αναλυτικά 


Η Κυπριακή παράδοση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κυπριακή φύση και τα στοιχεία που την αποτελούν. Στη σύγχρονη εποχή που ο άνθρωπος έχει χάσει την ισορροπία στη σχέση του με τη φύση, όπως αυτή λειτουργούσε στην αγροτική ζωή, η παρουσίαση των στοιχείων που συνέβαλλαν στην ισορροπία αυτή, ίσως βοηθήσουν στην αλλαγή του τρόπου σκέψης των ανθρώπων, σε σχέση με την αειφόρο ανάπτυξη, στόχος της UNESCO για την κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα στην ημερίδα θα παρουσιαστούν οι πιο κάτω διαλέξεις – παρουσιάσεις:


• "Ο αγροτικός κόσμος της Κύπρου: εμφάνιση, αντιλήψεις και κοινωνικές συμπεριφορές".


Δρ. Ευφροσύνη Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Adjunct Professor στο Ινστιτούτο Κύπρου (The Cyprus Institute), ερευνήτρια, συγγραφέας και εμπειρογνώμων της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO για την εφαρμογή της Σύμβασης για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.


• "Η φύση στο δημοτικό τραγούδι της Κύπρου".


Δρ Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους, Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης


• "Λαογραφικές αντιλήψεις και φύση


μέσα από καταγραφές”. Χριστιάνα Παπαδοπούλου, εκπαιδευτικός


Η Παράσταση 6 Ιουνίου Δευτέρα,  Θέατρο Στροβόλου 20.00


Το βράδυ της επομένης μέρας 6 Ιουνίου Δευτέρα στο θα πραγματοποιηθεί παράσταση στο θέατρο Στροβόλου, στις 8.00 μ.μ. εμπνευσμένη από στοιχεία που θα έχουν αναφερθεί στις διαλέξεις.


Μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στη παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Ο τρόπος σκέψης του παραδοσιακού τρόπου ζωής έφερνε μια ισορροπία ανθρώπου και περιβάλλοντος. Ίσως αυτός ο τρόπος σεβασμού και σχέσης μας φέρει πιο κοντά στην ισορροπία που έχουμε χάσει... το καμπανάκι χτυπά και η Κασσάνδρα προφητεύει.


Με τους εξαιρετικούς μουσικούς


Μιχάλη και Πέτρο Κουλουμή, Έλενα Ξυδά, Μιχάλη Κυπριανού και Παναγιώτη Στυλιανίδης.


Απόδοση Κειμένου: Κατερίνα Θεοδώρου


Στην παράσταση θα συμμέτουν 40 χορευτές  από το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγ. Ομολογητών και η χορωδία παραδοσιακής μουσικής του Πολιτιστικού Εργαστηρίου, υπό τη διεύθυνση της Έλενας Ξυδά.


Επιμέλεια παράστασης: Χριστιάνα Παπαδοπούλου

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

«Free Palestine, Stop the genocide» φώναξε πλήθος κόσμου έξω από το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (βίντεο)

«Free Palestine, Stop the genocide» φώναξε πλήθος κόσμου έξω από το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (βίντεο)

«Free Palestine, Stop the genocide» φώναξε πλήθος κόσμου έξω από το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (βίντεο)