Τι σημαίνει «Upcycling» και πώς ωφελεί τον πλανήτη;

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.6.2022

Ενώ πιθανότατα είστε εξοικειωμένοι με το concept της ανακύκλωσης, είτε πρόκειται για ανακύκλωση πλαστικών, χαρτιού, γυαλιού ή υφασμάτων, μπορεί να μην είστε εξοικειωμένοι με τον όρο Upcycle.


Το upcycling γίνεται ένας ολοένα και πιο δημοφιλής όρος στον κόσμο της βιωσιμότητας. Το hashtag #upcycle στο Instagram έχει πάνω από πέντε εκατομμύρια δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβανομένων εικόνων από ανακυκλωμένα έργα τέχνης, ρούχα, έπιπλα DIY και πολλά άλλα.


Τι είναι λοιπόν το Upcycling; Και πώς μπορεί να βοηθήσει τον πλανήτη; Upcycle σημαίνει δημιουργική επαναχρησιμοποίηση. Εξ ορισμού, "upcycle" σημαίνει ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση ενός αντικειμένου με τρόπο που αυξάνει την αξία του. Με άλλα λόγια, Upcycle είναι να παίρνεις κάτι παλιό και να δημιουργείς κάτι νέο και καλύτερο.



Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσετε το upcycling είναι να το συγκρίνετε με το downcycling. Και τα δύο είναι είδη ανακύκλωσης. To downcycling είναι το είδος της ανακύκλωσης που συνήθως σκεφτόμαστεγια παράδειγμα, ανακύκλωση χαρτιού ή πλαστικού. Αυτά τα υλικά αποδομούνται και επαναχρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός προϊόντος που θεωρείται λιγότερο πολύτιμο από το πρωτότυπο. Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο μέρος του ανακυκλωμένου χαρτιού, όπως οι παλιές εφημερίδες, θεωρείται χαρτί χαμηλότερης ποιότητας.


Ουσιαστικά, η διαφορά μεταξύ downcycling και upcycling είναι ότι το downcycling δημιουργεί μια έκδοση χαμηλότερης ποιότητας του ίδιου πράγματος ενώ το upcycling μετατρέπει παλιά υλικά σε ένα νέο, διαφορετικό, πιο υψηλής ποιότητας αντικείμενο.


Το upcycling υποστηρίζει επίσης την κυκλική οικονομία. Η κυκλική οικονομία είναι ένα σύστημα κατά το οποίο, τα αγαθά χρησιμοποιούνται και επαναχρησιμοποιούνται πολλές φορές αντί να απορρίπτονται μετά από μία χρήση. Αυτό το σύστημα είναι πιο βιώσιμο γιατί βασίζεται στη χρήση όσων ήδη έχουμε, παρά στη συνεχή δημιουργία νέων προϊόντων από νέα υλικά.


Η Lidl Κύπρου, πάντα ευαισθητοποιημένη με οικολογικά και περιβαλλοντικά θέματα, εμπνεύστηκε τα Lidl Eco Hacks. Η νέα αυτή πρωτοβουλία της Lidl, αποτελείται από μια σειρά χρήσιμων βίντεο για το πώς όλοι μας μπορούμε να κάνουμε μικρές αλλαγές με μεγάλο αντίκτυπο στον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο!


Στο τελευταίο βίντεο των Lidl Eco Hacks, τα παιδιά πίσω από την MakeART μετατρέπουν με τη μέθοδο του Upcycling, μερικά παλιά παντζούρια σε ένα πανέμορφο και στιλάτο μπαρ-τρόλεϊ για το σπίτι!



Πώς όμως βοηθά το Upcycling τον πλανήτη;


Το concept του Upcycle είναι απίστευτα ωφέλιμο για τον πλανήτη αφού καταφέρνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα:


-Επαναχρησιμοποιεί υλικά που ήδη υπάρχουν και δημιουργεί κάτι νέο


-Ελαχιστοποιεί την εξόρυξη φυσικών πόρων.


-Μειώνει την ποσότητα των σκουπιδιών στις χωματερές.


Δίνοντας μια νέα ζωή στα μεταχειρισμένα προϊόντα, μειώνεται η ανάγκη χρήσης υλικών που προέρχονται από επιβλαβή ή μη βιώσιμα υλικά, όπως το πλαστικό, για τη δημιουργία νέων προϊόντων.


To Upcycling μπορεί να ακούγεται σαν κάτι δύσκολο αν δεν το έχετε δοκιμάσει ποτέ, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το εφαρμόσετε και να συμβάλετε κι εσείς στην κυκλική και βιώσιμη οικονομία. Δείτε το βίντεο που ετοίμασε η ομάδα του MakeART για μια ευχάριστη εισαγωγή στην φιλοσοφία του Upcycle!


Tags

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...