AGRINO FESTIVAL : Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ στον Καλοπαναγιώτη

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 30.6.2022

Tο Agrino Festival θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στις 7 Αυγούστου 2022 στον Καλοπαναγιώτη. Μιλήσαμε με τους εμπνευστές του τον Παναγιώτη και την Κατερίνα Ξάνθου.






Ποιοι είσαστε και τι κάνετε;

Είμαστε ο Παναγιώτης και η Κατερίνα Ξάνθου, δύο αδέλφια με πολλά όνειρα που πολεμάμε να τα πραγματοποιήσουμε στο όμορφο νησί μας. Και οι δύο ασχολούμαστε στον καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό τομέα της μουσικής αφού έχουμε το δικό μας μουσικό συγκρότημα το οποίο υπάρχει από το 2003 και ονομάζεται R.U.S.T-X (αρχικό συγκρότημα R.U.S.T) και πρόσφατα έχουμε δημιουργήσει την δική μας μουσική σχολή Never-ending Music School.

Τι είναι το Φεστιβάλ Αγρινό; Πώς το σκεφτήκατε;

Το Agrino Festival είναι η συνέχεια προηγούμενων εκδηλώσεων που διοργανώναμε είτε μόνοι μας είτε με φίλους αφού κύριος στόχος είναι η ενίσχυση κυπριακών μουσικών συνόλων σε ένα χώρο και κυρίως σε νεαρούς μουσικούς που επιθυμούν να προβάλουν δικές τους μουσικές δημιουργίες. Για πρώτη φορά αποφασίσαμε να ενώσουμε ακόμη και διαφορετικά είδη μουσικής αφού ως μουσικοί ασχολούμαστε κυρίως με την Ροκ μουσική αλλά θεωρούμε πολύ σημαντικό την ανάπτυξη διάφορων ειδών μουσικής αλλά και η ενίσχυση της Κυπριακής Παραδοσιακής Μουσικής. Το φεστιβάλ θέλουμε να έχει νεανικές πινελιές και να είναι ελκυστικό για την νεολαία άρα φανταζόμαστε κάτι που θα μας άρεσε να παρακολούθήσουμε αλλά την ίδια στιγμή και οι πιο μεγάλοι να έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κάτι που τους θυμίζει τα παλιά και να είναι προσιτό προς αυτούς/ες. Άρα σημαντικό για εμάς είναι να έρθουν από όλες τις ηλικιακές ομάδες και να απολάυσουν κάτι το οποίο θυμίζει τους παλιούς καλούς καιρούς αλλά σε μια πιο ανανεωμένη έκδοσή του.

Mουσικοί με δικές τους μπάντες θα μπορούν να παρουσιάσουν τις δικές τους μουσικές αλλά στον χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχει και Pop up παζαράκι το οποίο θα φιλοξενούνται διάφοροι καλλιτέχνες όπου θα πωλούν δικά τους εκθέματα αλλά ακόμη και παραδοσιακά κυπριακά εδέσματα. Η ονομασία του Φεστιβάλ προέρχεται από το ενδημικό αγρινό της Κύπρου το οποίο έχουμε ως σύμβολο τις πλείστες φορές σε διάφορα σημεία και κατακρίβειαν στην περιοχή της Κοιλάδας Μαραθάσας όπου θα πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ και όπου μπορεί κάποιος να τα παρατηρήσει. Η ιδέα της ονομασίας έχει γεννηθεί αφού όταν παρατηρούσαμε τον χώρο του φεστιβάλ ένας από τους ιδιοκτήτες του χώρου όπου θα πραγματοποιηθεί μας είπε ότι πολλές φορές είχαν έρθει εκεί τα αγρινά και ένας πολύ καλός μας φίλος που ήταν μαζί μας εκείνη την στιγμή μας έδωσε την ιδέα «Καλά γιατί εν το ονομάζετε Αγρινό;» και απλά έκλεισε την ίδια στιγμή!

Ποιοι είναι οι στόχοι του φεστιβάλ;

Στόχοι του φεστιβάλ είναι η ενίσχυση του ενχώριου καλλιτεχνικού κόσμου που υπάρχει στο μικρό νησί μας. Η Κύπρος μας είναι ένα νησί το οποίο έχει περάσει πολλά και μέσα από τα ακραία ιστορικά γεγονότα που επηρέασαν και ακόμη επηρεάζουν την γονιμότητα του καλλιτεχνικού τομέα. Μέσα από το φεστιβάλ θέλουμε να πούμε και στον κόσμο να έρθει και να στηρίξει τα δικά του «παιδιά». Έχουμε τόσες και τόσους πολυτάλαντους/ες μουσικούς και καλλιτέχνες που δυστυχώς «διώχνουμε» επειδή δεν υπάρχουν αρκετά κίνητρα είτε για να αναπτύξουν δική τους μουσική είτε για να ζήσουν στην Κύπρο και να ακουστούν οι φωνές τους είτε επειδή υπάρχει μεγάλη εμπορευματοποίηση της ξενόφερτης μουσικής. Φυσικά και γίνονται προσπάθειες και από άλλα φεστιβάλ και εκδηλώσεις και αυτά είναι μεγάλα κίνητρα για τους καλλιτέχνες μας και ελπίζουμε να συνεχιστεί γιατί προσφέρει πολλά στον πολιτισμικό τομέα.

Πού θα πραγματοποιηθεί και ποιοι θα συμμετέχουν;

Το Agrino Festival θα πραγματοποιηθεί στο οικογενειακό κέντρο Ορκόντας στο χωριό Καλοπαναγιώτης και γίνεται με τη βοήθεια και στήριξη αρκετών φίλων και των κοινοτήτων Οίκου και Καλαπαναγιώτη Μαραθάσας κάτι που ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. Θα συμμετέχουν συγκροτήματα από διάφορα είδη μουσικής τα οποία είναι από Κύπρο. Για παράδειγμα θα έχουμε μαζί μας τον κ. Τερλικκά και την μουσική του Παρέα «Μούσα» όπου θα μας θυμίσει τα αγαπημένα μας παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου, τους R.U.S.T-X ένα κυπριακό ροκ συγκρότημα όπου θα εκτελέσει δικές τους μουσικές δημιουργίες, τον Γιώργο Κινέζο που θα μας αναπωλήσει στις όμορφες και μελωδικές ελληνικές του ερμηνείες, τους Dark Poetry όπου θα μας ταξιδέψουν σε πιο ανατολιτικα και ροκ μονοπάτια με δικές τους εκτελέσεις, τους Νοfreno ένα νεαρό συγκρότημα που γράφει δικά του ελληνικά και ροκ τραγούδια όπου ανανεώνουν την ελληνική ροκ σκηνή της δεκαετίας του 90, τους Receiver ένα ακόμη ροκ συγκρότημα με πιο folk metal μονοπάτια όπου θα μας μαγέψουν με μελωδίες και ρυθμούς που ταιριάζουν απόλυτα στο σκηνικό του βουνού. Οι Μαραμπού οι οποίοι είναι ένα καινούργιο μουσικό σύνολο που επιστρέφουν νοσταλγικά σε αγαπημένα τραγούδια του ελληνικού και αγγλικού πενταγράμμου και τέλος θα έχουμε δύο μαθητικά συγκροτήματα που θα κάνουν την εισαγωγή του φεστιβάλ τους Troublemakers και τους Ars Notoria οι οποίοι έχουν δικά τους τραγούδια και θα έχουν την ευκαρία να δείξουν στον κόσμο την αρχή του μουσικού τους ταξιδιού.

* Το Φεστιβάλ θα ανοίξει τις πόρτες του στις 10 το πρωί όπου θα ξεκινάει και το pop up παζαράκι και στις 12:00 μμ θα ξεκινάει η μουσική με τα πρώτα συγκροτήματα στην σκηνή. Η τιμή του εισητηρίου είναι 20 ευρώ και για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να μας στείλετε στην σελίδα του fb και Instagram ή μέσω ηλ. διέυθυνσης agrinofestival@gmai.com.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;