«Τσέπες» τεχνών και εξερεύνησης από το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 25.7.2022
Η 9η διοργάνωση του Buffer Fringe θα πραγματοποιηθεί στις 7, 8 και 9 Οκτωβρίου 2022

Από το 2014, το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe – που διοργανώνεται από το Σπίτι της Συνεργασίας – προωθεί την οικοδόμηση ειρήνης δίνοντας χώρο σε καλλιτέχνες να δημιουργήσουν, να αντισταθούν, να ξεκινήσουν διαλόγους, και να μοιραστούν τη ξεχωριστή τους οπτική γωνία.

Μια ομάδα δυναμικών καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό αντιδρούν στη φετινή θεματική του Buffer Fringe, Pockets (beyond). Μέσα από μοναδικές παραστάσεις και έργα, οι καλλιτέχνες προτείνουν τρόπους αμφισβήτησης κυρίαρχων αφηγημάτων, καθώς και αντίστασης στην κυρίαρχη λογική. Δημιουργούν επίσης χώρους για εξερεύνηση εννοιών όπως ταυτότητα και διαφορετικότητα, παρόν και παρελθόν, συμπερίληψη και αποκλεισμός.

Το 9ο Buffer Fringe ετοιμάζεται να καταβυθίσει το κοινό σε ‘Τσέπες’ τεχνών και εξερεύνησης με πέντε επιμελητές και έντεκα καλλιτέχνες, κατά τη διάρκεια τριών ημερών, σε τρεις χώρους σε ολόκληρη τη Λευκωσία.

1η μέρα: Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στο Βιβλιοπωλείο Rüstem

Ο Λιβανέζος σκηνοθέτης/περφόρμερ Raffi Feghali επιμελείται αφηγήματα και περιβάλλοντα καταβύθισης (immersion) στους χώρους του Βιβλιοπωλείου Rüstem, για την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το Feghali, «οι καλλιτέχνες, με αυτή τη δουλειά τους, παρεμβαίνουν στην ταυτότητα και το αίσθημα του «ανήκειν», τροφοδοτούνται από την ιστορία και εξελίσσονται διαρκώς».

Η μέρα ξεκινά με το μουσικοαφηγηματικό ταξίδι της παράστασης ΚΑΝΕΝΑΣ του Θεάτρου ERGO [Κύπρος], βασισμένo στις περιπέτειες του Οδυσσέα, όπως καταγράφηκαν στα λογοτεχνικά έργα -σταθμούς του Ομήρου, του Joyce και του Καζαντζάκη. Η εικαστική παράσταση Ilk: A Queer Arab Dichotomy του Λιβανέζου Ahmad BaBa θέτει ερωτήματα σχετικά με την κούηρ αραβική μουσουλμανική ταυτότητα. Έναν πόλεμο μεταξύ μας παρουσιάζει η ισπανική Compañia EncuentroUna Guerra Entre Nosotros, μια χορευτική παράσταση για τη ρομαντική σχέση δύο αντρών και θέματα όπως την αγάπη, το θάνατος, και την ομοφοβία. Ο Inal Bilsel [Κύπρος] κλείνει τη βραδιά με τη Nostalgia for the Future – μια ζωντανή παράσταση ηλεκτρονικής μουσικής με πολυμέσα, παρασύροντας τους θεατές σε νοσταλγία για το μέλλον που δεν έφτασε ποτέ.

4279804482353231 buffer1

Ilk - a Queer Arab Dichotomy by Ahmad BaBa

2η μέρα: Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στο Θέατρο Πόλης

Η συγγραφέας Kat Kats [Κύπρος/Αυστραλία] και οι σκηνοθέτες Bryce Ives [Αυστραλία] και Μαρία Βαρνακκίδου [Κύπρος] αποτελούν την ομάδα επιμελητών της δεύτερης μέρας, Σάββατο 8 Οκτωβρίου, και μας προσκαλούν «to think inside the [black] box: να μεταμορφώσουμε τον κλειστό χώρο του Θεάτρου Πόλης – και να τον αφήσουμε να μεταμορφωθεί».

Η Βασιλική Αναστασίου και η εικοσαμελής χορωδία Amalgamation [Κύπρος] προτείνουν ηχοτοπία, αρχέγονους ήχους, τραγούδια, ψιθύρους και νανουρίσματα στην παράσταση Που Δύσην ως Ανατολήν…. Οι Die Wolke Art Group από την Ελλάδα θα παρουσιάσουν τη χοροθεατρική παράσταση Poetics of Space, μια μελέτη για την αντίληψη του χώρου και της οικειότητας. Οι Compagnie Inflexions από τη Γαλλία, προσκαλούν τους θεατές να ακούσουν και να χορέψουν την ποίηση και τον ήχο, στη διαθεματική τους παράσταση As We Drove Short Short Horizon-Line. Τέλος, ένα POLYDRAMA παρουσιάζει ο ody icons [Κύπρος/Ελλάδα], μια διαθεματική μουσική παράσταση για το κούηρ, την παράδοση, την κοινωνική πάλη, το σκοτάδι και το φως, τη μοναξιά και τη συλλογικότητα.

4279804807203587 buffer2

Nostalgia for the Futre by Inal Bilsel

3η μέρα: Κυριακή 9 Οκτωβρίου, στην ουδέτερη ζώνη / Σπίτι της Συνεργασίας

Για την Τρίτη μέρα του φεστιβάλ, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, η ιστορικός τέχνης Derya Ulubatli [Κύπρος], μεταμορφώνει την ουδέτερη ζώνη στο Σπίτι της Συνεργασίας σε ένα χώρο συνάντησης, σε «μια ‘τσέπη’ όπου καλλιτέχνες μπορούν να δημιουργήσουν καινούργια αφηγήματα με τους θεατές, και με τους Άλλους».

Στην περφόρμανς/εγκατάσταση STATE, η διαθεματική καλλιτέχνης Μελίτα Κούτα [Κύπρος] προτείνει την εγκαθίδρυση, ανάπτυξη και πτώση ενός ‘κράτους’ στην ουδέτερη ζώνη, σε διάστημα 24 ωρών. Η καλλιτέχνης FO [Κύπρος] παρουσιάζει την εγκατάσταση KI|PR|ΟΣ με δύο ταινίες βασισμένες στις εμπειρίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων κατά την περίοδο 1974-2004. Τέλος, οι Programme Music [Ολλανδία] παρουσιάζουν τη διαδραστική συναυλία κλασσικής μουσικής και λογοτεχνίας Where Words Become Music, με την οποία εξερευνούν την πιθανότητα επικοινωνίας ενός οικουμενικού μηνύματος χωρίς τη χρήση γλώσσας.

4279805092616613 buffer3

STATE by Melita Couta

4279805412557533 buffer4

As We Drove Short Short Horizon Lines - Compagnie Inflexions (photo of Claire Huber, credit Neven Petrivic)

Περισσότερα για τους καλλιτέχνες και τα έργα τους: www.bufferfringe.org/artists

Το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe αποτελεί μέρος του προγραμματισμού του Σπιτιού της Συνεργασίας και υλοποιείται από τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας, με οικονομική στήριξη από το Active Citizens Fund. Το Φεστιβάλ στηρίζουν επίσης η πλατφόρμα Τεχνών, Πολιτισμού και Οικοδόμησης Ειρήνης IMPACT, το Θέατρο Πόλης, και το Home Cafe.

Για τη φετινή διοργάνωση, το Buffer Fringe συνεργάζεται με το Sesta, ένα podcast για τον πολιτισμό, της Meltem Burak, και το Island Talks – το μοναδικό τρίγλωσσο σταθμό podcast στην Κύπρο. Το Buffer Fringe έχει διακριθεί με την σφραγίδα EFFE 2022-2023 ως αξιόλογο ευρωπαϊκό φεστιβάλ τεχνών.

Ακολουθήστε το Buffer Fringe:

Website www.bufferfringe.org/about

Facebook www.facebook.com/BufferFringe

Instagram @bufferfringe

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...