10-13/08 ANIMAFEST 2022 | Κινούμενα σχέδια από την Κύπρο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 8.8.2022
Animafest_map_2022
Η παρακαταθήκη του Animafest Cyprus στην εξέλιξη του κυπριακού Animation

Αναμφίβολα, το Animafest Cyprus, με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών (Υφυπουργείο Πολιτισμού), συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία μιας κουλτούρας γύρω από το animation στην Κύπρο. Το Φεστιβάλ - το πρώτο στο είδος του στην Κύπρο - παρουσιάζει ανεξάρτητες ταινίες καλλιτεχνικού και πειραματικού σινεμά animation και περιλαμβάνει διεθνές και κυπριακό διαγωνιστικό πρόγραμμα. Ανάμεσα στους ιδρυτικούς στόχους του είναι η προώθηση και υποστήριξη της νέας γενιάς Κύπριων δημιουργών, προβάλλοντας τη δουλειά τους στο φεστιβάλ, αλλά και στο εξωτερικό σε ειδικά προγράμματα, και δημιουργώντας ευκαιρίες δικτύωσής τους με σημαντικούς ξένους δημιουργούς. Με την πάροδο των ετών, το Animafest έχει διοργανώσει ποικίλες διεθνείς εκπαιδευτικές δράσεις γύρω από το animation, συμπεριλαμβανομένων ακαδημαϊκών φόρουμ και εξειδικευμένων εργαστηρίων με αναγνωρισμένους διεθνείς καλεσμένους, όπως οι Olga Parn (Εσθονία), Spela Cadez (Σλοβενία), Tomas Patrovic (Ουγγαρία), Soetkin Verstegen (Βέλγιο), Thomas Renoldner (Αυστρία), Jean-Luc Slock (Βέλγιο), εργαστήριο Viborg Animation και πολλά άλλα. Οι νικητές του εθνικού διαγωνισμού έχουν συμμετάσχει σε πρακτικές και εργαστήρια στο εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια προσφέρονται και μαθήματα και ειδικά προγράμματα animation σε ιδιωτικά και δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται ένας ικανοποιητικός αριθμός φοιτητικών ταινιών animation κάθε χρόνο, τις οποίες το φεστιβάλ προωθεί με την ένταξή τους στο εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα, δίνοντάς τους έτσι διεθνή προβολή. Οι κριτικές επιτροπές του Animafest, που δίνουν και το βραβείο και στο εθνικό διαγωνιστικό, έχουν συμπεριλάβει παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες, όπως οι Georges Schwizgebel (Ελβετία), Koji Yamamura (Ιαπωνία), Max Anderson (Σουηδία) και Piotr Dumala (Πολωνία), καθώς και καθιερωμένους προγραμματιστές, όπως οι Chris Robinson (Καναδάς), Gerben Schermer (Ολλανδία), Igor Prassel (Σλοβενία), Vjiera Matkovits (Κροατία), Elise Labbe (Καναδάς), Theodor Ushev (Καναδάς – Βουλγαρία) και πολλοί άλλοι.

Αυτή η ανάπτυξη του animation στην Κύπρο ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τo 2018, όταν το εκπαιδευτικό τμήμα του Φεστιβάλ εξελίσσεται σε ξεχωριστό αναπτυξιακό πρόγραμμα Animation για παιδιά και νέους και διοργανώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, με το όνομα Animafest Cyprus Junior Edition σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Η διοργάνωση αυτή απευθύνεται σε φοιτητές, μαθητές Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς και σε εκπαιδευτικούς και γονείς που ενδιαφέρονται να διευρύνουν τις γνώσεις τους στην τέχνη του Animation.

Παρουσιάζουμε αναλυτικά τις ταινίες του εθνικού διαγωνιστικού προγράμματος που θα προβληθούν στο φετινό. φεστιβάλ:

«A Culture of Abandonment», Χάρης Πελλαπαϊσιώτης, 2021 |9:46

ANIMAFEST

Το «A Culture of Abandonment» είναι ένα από τα πολλά βίντεο που προέκυψαν από το ευρύτερο καλλιτεχνικό έργο που ανέπτυξε ο Χάρης Πελλαπαϊσιώτης, με τίτλο «Περιπατητικές αφηγήσεις και συναισθηματική χαρτογράφηση», όπου ο καλλιτέχνης προσκαλεί κάποιον να τον οδηγήσει σε μια βόλτα οπουδήποτε στη Λευκωσία με κάποια προσωπική απήχηση για αυτούς. Η συγκεκριμένη βόλτα έγινε με τον ακαδημαϊκό φιλόσοφο Frank Chouraqui σε μια τοποθεσία στα περίχωρα της Λευκωσίας, που απέκτησε ιδιαίτερη σημασία για τον ίδιο στα χρόνια που ζούσε στην πρωτεύουσα.

«Cocodrilo-Τα όνειρα του τεμπέλη δράκου», Μιχάλης Παπανικολάου, 2021|3:24

4291916452310051 maxresdefault

Εικονογράφηση σε κινούμενα σχέδια του τραγουδιού ΚΟΚΟΔΡΕΙΛΟΣ από τον δίσκο «Τα Όνειρα του Τεμπέλη Δράκου».

Μουσική - Στίχοι: Γιώργος Χατζηπιερής, Ενορχήστρωση : Μάριος Τακούσιης, Ερμηνεία: Μάρκος Κούμαρης (Locomondo), Eικονογράφηση: Νικολέττα Παπαμιχαήλ, Σκηνοθεσία και Animation: Μιχάλης Παπανικολάου, Σενάριο και Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Χατζηπιερής

«Golden», Αντώνης Πέτρου, 2022 |1:43

ANIMAFEST

Μια έρευνα μέσω κινουμένων σχεδίων σε μια πρωτοβουλία που χορηγεί υπηκοότητα σε πλούσιους ξένους επενδυτές.

«Thin Air», Δέσπω Ποταμού, 2022 | 3:27

ANIMAFEST

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα ανοιχτό χωράφι. Ο Μάρκους είναι ένα 10χρονο αγόρι που του αρέσει να είναι μόνος, αλλά κάποτε απολαμβάνει την παρέα ενός φίλου. Ο στόχος του για την ημέρα είναι να πετάξει τον χαρταετό του, κάτι που φαίνεται σαν μια αδύνατη αποστολή, μέχρι να συναντήσει την Έλεν. Μαζί θα καταφέρουν να κάνουν τον χαρταετό να πετάξει και να γίνουν φίλοι. Θα ανακαλύψουν ότι η ζωή δεν είναι αυτό που φαίνεται και θα αναγκαστούν να επιμείνουν και να αποκαταστήσουν την πίστη τους στην αγάπη και την ευτυχία δεμένοι ο ένας με τον άλλον.

«Arbitrary Laws/Αυθαίρετοι Νόμοι » Πολύμνια Τσίντη, 2022 | 2:18

ANIMAFEST

Η ταινία «Αυθαίρετοι Νόμοι» είναι μια πειραματική μη αφηγηματική ταινία stop motion σε μορφή προειδοποιητικής ιστορίας. Χωρίς συγκεκριμένο λόγο, ένας κόσμος χτίζεται και κατασκευάζεται με βάση τους αριθμούς ως ανταγωνιστική μορφή ψηφιακού αποικισμού, που θέτει σε κίνδυνο την παράξενη χλωρίδα και πανίδα που υπάρχει στον κόσμο των κινούμενων σχεδίων. Το χέρι γίνεται συμβολικό της ανθρώπινης επίδρασης στο φυσικό περιβάλλον μέσω της χρήσης της αριθμομηχανής – ενός διαδραστικού εργαλείου που λειτουργεί με βάση τα μαθηματικά και παράγει μετρήσιμα απόβλητα μέσω της προσπάθειάς του να δαμάσει τους χαοτικούς νόμους της φύσης.

«Cook B/D roll», Anastasia Mikhailova & Yulia Voronova, 2022 | 2:17

ANIMAFEST

Κατά τη λήψη ενός διαγωνισμού μαγειρικής, ακόμη και μια καταστροφή που καταγράφεται στην κάμερα μπορεί να είναι διασκεδαστική. Καθώς ο τελευταίος διαγωνιζόμενος έφυγε από το σετ σε αταξία, μια τηλεόραση στο πλατό παίζει δύο εκπληκτικά διαφορετικές ηχογραφήσεις. Το πρώτο είναι μια χορταστική συλλογή μαγειρικής. Το δεύτερο είναι το αφιλτράριστο χάος στο οποίο μπαίνει ο ιδιόρρυθμος μάγειρας. Από το να κόβει ανόητα τα «δάχτυλά» του μέχρι να καταστρέφει το μεγαλύτερο μέρος του φαγητού, σερβίρει το αριστούργημά του στους ταραγμένους κριτές. Παρά τις παρακλήσεις του μάγειρα και των κριτών, που περνούν εμφανώς από πέντε στάδια θλίψης, το αναμενόμενο αποτέλεσμα προκαλεί μια απρόσμενη αντίδραση.

«Cycle», Χριστίνα Σαχπατζίδου, 2022 |5:26

ANIMAFEST

Η ταινία ακολουθεί τον Κίτρινο, ο οποίος ξυπνά μια νύχτα και ξεκινά την περιπέτειά του μέχρι το ξημέρωμα μιας νέας μέρας.

«ERMA», Άγγελος Χαραλάμπους, |12:00

ANIMAFEST

Έρμα, ουδέτερο: Αρχές ή κίνητρα που καθοδηγούν τη συμπεριφορά ή τις πράξεις κάποιου. Μια ταινία για το φύλο, το σώμα. και όλες τις συνυφαμένες στιγμές που βρέθηκαν ανάμεσά τους. Η αέναη διαδικασία και ο αγώνας της διαμόρφωσης μιας έμφυλης υποκειμενικότητας ενάντια στις κατασταλτικές έννοιες της ετεροκανονικότητας διερευνάται μέσα από μια αφηρημένη αφηγηματική οπτική και τεχνικές που βρίσκονται στο stop-motion animation και στο είδος του τρόμου μέσα από το σώμα. Η ταυτότητα φύλου είναι ένας πόλεμος που γίνεται στα χαρακώματα του σώματός του.

«Fleeting Moments», Αλέξανδρος Ντελόμπελ, 2021| 1:09

ANIMAFEST

Φευγαλέες στιγμές από την εμπειρία του σκηνοθέτη δουλεύοντας σε σούπερ μάρκετ.

«From Doubters to Believers», Μάριος Ανδρέου, 2021|1:49

ANIMAFEST

Ένα ερωτικό γράμμα στο ποδόσφαιρο

«Lost in the Woods», Αλεξάνδρα Κλεάνθους, | 2:25

ANIMAFEST

Σε έναν περίπατο, ένα κορίτσι χάνει τον δρόμο της για το σπίτι, αλλά λαμβάνει απροσδόκητη βοήθεια σε έναν κόσμο που συνορεύει μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.

«Perfect Circle», Μαρία Τουμάζου, 2021| 1:22

ANIMAFEST

Το «Perfect Circle» είναι μια ταινία μικρού μήκους για την καταδικασμένη ζωή ενός τελειομανή. Ακολουθούμε την ιστορία ενός εμμονικού καλλιτέχνη που η απόλυτη φιλοδοξία του είναι να σχεδιάσει τον τέλειο κύκλο!

«Sign your X on the line», Αλεξάνδρα Χαραλάμπους | 2:11

ANIMAFEST

Σε ένα άστεγο κορίτσι που βρίσκει καταφύγιο σε μια γκαλερί τέχνης προσφέρεται μια συμφωνία.

«Suicidal Thoughts 3», Γεωργιάννα Chiripucci, 2021|1:36

ANIMAFEST

Σε μια υπέροχη ηλιόλουστη μέρα, σε μια πόλη όχι μακριά, ήταν ένα κορίτσι που έκανε την καθημερινή του βόλτα. Φτάνει στη διάβαση πεζών, πατάει το κουμπί και περιμένει.

«The Apostolic Olive Trees Salamiou», Γιώργος Παπαγεωργίου, 2022 | 1:48

ANIMAFEST

Αυτή είναι η πρώτη ταινία που δημιούργησε ο Γιώργος Παπαγεωργίου. Ο Γιώργος είναι μαθητής στο λύκειο και επηρεάστηκε από τις ταινίες που παρακολουθούσε στο animafest στο χωριό του στη Σαλαμιού τα τελευταία 4 χρόνια και έτσι δοκίμασε αυτοδίδακτος να φτιάξει τη δική του ταινία.

«Tis Time», Κάλια Φοινικαρίδου, 1:52

ANIMAFEST

Το μυαλό μπορεί κάποτε να μας ξεγελά. Αυτό που φαίνεται προφανές μπορεί να μην ισχύει. Μερικές φορές, οι άνθρωποι μπορεί να βρεθούν σε μια κατάσταση που δεν μπορούν να αποφύγουν… Κάτι αναπόφευκτο βιώνουν και οι πρωταγωνιστές μας. Το μόνο που μένει είναι η προσμονή… Ο χρόνος θα ξεμπερδέψει αυτή την απατηλή κατάσταση.

«Trail», Μάρθα Κωνσταντίνου, 2021|1:58

ANIMAFEST

Οδηγός ενός σεφ για τα βρώσιμα απόβλητα

«Water Film», Μαρία Κατερίνα Ιερίδου | 4:00

ANIMAFEST

Μέσα από ένα νέο είδος βιβλίου ή μια παλιά μορφή ταινίας, λέμε πάντα τις ίδιες παλιές ιστορίες. Ένας χειροποίητος μύθος, που κυλά από τον κήπο μου στη Λευκωσία στο στούντιό μου στο Ρέντινγκ.

«Where?», Νάταλη Τουλούπου, 2021|1:49

ANIMAFEST

Μια παρουσίαση της ειρωνείας πίσω από την προέλευση, την επεξεργασία και την εμπορία των επεκτάσεων μαλλιών.

*Στο πλαίσιο της προβολής των Κύπριων δημιουργών θα γίνει παρουσίαση μιας καινούργιας δουλειάς της νεαρής φοιτήτριας Καλών Τεχνών, Δάφνης Αρβανίτη, που μαζί με τους συμφοιτητές της, Ana Cristiana Anghel, Francis Belte, Sten Heilster και Ekko, εργάζονται σε ένα έργο με τίτλο «Parasitic draft», που επικεντρώνεται στην ψηφιακή τέχνη και το animation.

* 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Αnimation Κύπρου Όψεις του Κόσμου|10-13 Αυγούστου, Σαλαμιού, Πάφος. To αναλυτικό πρόγραμμα στη σελίδα www.animafest.com.cy. Το Φεστιβάλ στηρίζουν διαχρονικά οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες ΥΠΠΑΝ, τώρα Υφυπουργείο Πολιτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»