Τα βραβεία στο Φεστιβάλ Animation

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 16.8.2022
Η φετινή έκδοση περιλάμβανε 41 διεθνείς και 19 κυπριακές ταινίες στο διαγωνιστικό πρόγραμμα

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 13 Αυγούστου με μεγάλη επιτυχία η 21η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Animation Κύπρου Όψεις του Κόσμου στην κοινότητα Σαλαμιούς. Η φετινή έκδοση περιλάμβανε 41 διεθνείς και 19 κυπριακές ταινίες στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, καθώς και πέντε μουσικές εκδηλώσεις, δύο εκθέσεις, εργαστήρια, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και πρόγραμμα παιδικών ταινιών. Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι Elizabeth Hobbs (Ηνωμένο Βασίλειο), Clémence Bragard (Γαλλία) and Lucija Mrzljak (Κροατία). Με χαρά ανακοινώνουμε τους φετινούς νικητές:

ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΙΠΙΔΗΣ

Sierra, Sander Joon, Εσθονία

4298830392221467 sierra
Sierra

Μια ταινία πρωτότυπη και γεμάτη χαρά με θέμα τις γονικές προσδοκίες, που χρησιμοποιεί αφήγηματική τεχνική λιτή αλλά και κεφάτη, animation γεμάτο με άγριες και χρωματιστές εκπλήξεις, και που εμπλουτίζεται σημαντικά από τη μουσική της επένδυση.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Flying Sailor, Wendy Tilby, Amanda Forbis, Καναδάς

4298831312271223 Flying-Sailor 2
Flying Sailor

Η κριτική επιτροπή αποφάσισε να βραβεύσει μια ταινία που δείχνει πως τα τραγικά γεγονότα γίνονται καμιά φορά η ευκαιρία να πετάξει κανείς μέχρι το φεγγάρι. Συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο animation και πλάνα ζωντανής δράσης, οι δημιουργοί έδειξαν πόσο ποιητική μπορεί να γίνει η ζωή, μόλις ξεφορτωθεί κανείς τα βάρη και μόλις ελευθερωθεί.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΗ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ:

Anxious Body, Yoriko MizushiriI, Γαλλία, Ιαπωνία.

4298831893742860 Anxious body  01 - REF
Anxious Body

Μια δεξιοτεχνική, κομψή σύνθεση που κειμένεται αισθησιακά ανάμεσα στον πόνο και την ηδονή.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Cocodrilo – Τα όνειρα του τεμπέλη δράκου, Μιχάλης Παπανικολάου, Κύπρος

4298831591225933 cocdrilo
Cocodrilo

Η κριτική επιτροπή γοητεύτηκε από τη γλυκιά και δεξιοτεχνική αυτή αφήγηση και το πιασάρικο τραγούδι που συνοδεύει το συναρπαστικό και πολύχρωμο έργο.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Water Film, Μαρία Κατερίνα Ιερίδου, Κύπρος

4298832877851607 Maria Ieridou

Πρωτότυπη προσέγγιση της οπτικής αφήγησης και αναπάντεχη μετατόπιση της ακουστικής προοπτικής.

ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ

Persona, Sujin Moon (she), Νότια Κορέα

4298846314065293 persona
Persona

Η κριτική επιτροπή θα ήθελε να κάνει Ειδική Μνεία σε μια ταινία με ιδιαίτερη απήχηση στη σύγχρονη κοινωνία, μια ταινία που δείχνει πως η συνεχής ροή πληροφοριών και ψηφιακού περιεχομένου τελικά μας αδειάζει. Η πικρή αυτή ερμηνεία της έλλειψης ανθρώπινης επαφής στις μέρες μας συγκίνησε την επιτροπή, που ελπίζει πως αυτή η ταινία θα αγγίξει τη νέα γενιά.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ

Cocodrilo, Έρμα

4298846885818261 Angelos Charalambous
Έρμα του Άγγελου Χαραλάμπους

Το βραβείο κοινού απονέμεται στις ταινίες Cocodrilo του Μιχάλη Παπανικολάου (Κυπριακή επαγγελματική ταινία), Έρμα του Άγγελου Χαραλάμπους (κυπριακή φοιτητική ταινία) και Letter to a Pig της Tal Kandor.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά την κριτική επιτροπή, τους συμμετέχοντες και τους θεατές, όπως και όλους τους δημιουργούς που υπέβαλαν τις ταινίες τους και φυσικά την ομάδα του φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ επιχορηγεί το Υφυπουργείο Πολιτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;