Το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe καλωσορίζει θεατές σε "Τσέπες " τεχνών και εξερεύνησης

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 7.10.2022
Το 9ο Buffer Fringe θα πραγματοποιηθεί στις 7, 8 και 9 Οκτωβρίου 2022

Από το 2014, το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe – που διοργανώνεται από το Σπίτι της Συνεργασίας – φιλοξενεί καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών από την Κύπρο και όλο τον κόσμο. Προωθεί πειραματικά ‘fringe’ έργα και δίνει χώρο σε καλλιτέχνες να δημιουργήσουν, να αντισταθούν, να ξεκινήσουν διαλόγους, και να μοιραστούν τη ξεχωριστή τους οπτική γωνία.

Μια ομάδα δυναμικών καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό ‘αντιδρούν δημιουργικά’ στη φετινή θεματική του Buffer Fringe, Pockets (beyond). Μέσα από μοναδικές παραστάσεις και έργα, οι καλλιτέχνες προτείνουν τρόπους αμφισβήτησης κυρίαρχων αφηγημάτων, καθώς και αντίστασης στην κυρίαρχη λογική. Δημιουργούν επίσης χώρους για εξερεύνηση εννοιών όπως ταυτότητα και διαφορετικότητα, παρόν και παρελθόν, συμπερίληψη και αποκλεισμός.

Διευρύνοντας τη δράση του για οικοδόμηση ειρήνης, το 9ο Buffer Fringe ετοιμάζεται να καταβυθίσει το κοινό σε ‘Τσέπες’ τεχνών και εξερεύνησης με πέντε επιμελητές και δεκατέσσερεις καλλιτεχνικές ομάδες, κατά τη διάρκεια τριών ημερών, σε τρεις χώρους σε ολόκληρη τη Λευκωσία.

1η μέρα: Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στο Βιβλιοπωλείο Rüstem

Ο Λιβανέζος σκηνοθέτης/περφόρμερ Raffi Feghali επιμελείται αφηγήματα και περιβάλλοντα καταβύθισης (immersion) στους χώρους του Βιβλιοπωλείου Rüstem, για την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το Feghali, «οι καλλιτέχνες, με αυτή τους τη δουλειά, παρεμβαίνουν στην ταυτότητα και το αίσθημα του «συνανήκειν», τροφοδοτούνται από την ιστορία και εξελίσσονται διαρκώς».

Το πρώτο μέρος της βραδιάς ξεκινά με το μουσικοαφηγηματικό ταξίδι της παράστασης ΚΑΝΕΝΑΣ του Θεάτρου ERGO [Κύπρος], βασισμένo στις περιπέτειες του Οδυσσέα, όπως καταγράφηκαν στα λογοτεχνικά έργα-σταθμούς του Ομήρου, του Joyce και του Καζαντζάκη. Η εικαστική παράσταση Ilk: A Queer Arab Dichotomy του Λιβανέζου Ahmad BaBa θέτει ερωτήματα σχετικά με την κούηρ αραβική μουσουλμανική ταυτότητα. Για το δεύτερο μέρος, η ισπανική Compañia Encuentro παρουσιάζει ‘έναν πόλεμο μεταξύ μας’, Una Guerra Entre Nosotros, μια χορευτική παράσταση για τη σχέση δύο αντρών και θέματα όπως την αγάπη, το θάνατο, και την ομοφοβία. Ο Inal Bilsel [Κύπρος] κλείνει τη βραδιά με τη Nostalgia for the Future – μια ζωντανή παράσταση ηλεκτρονικής μουσικής με πολυμέσα, παρασύροντας τους θεατές σε νοσταλγία για ένα μέλλον που δεν έφτασε ποτέ.

4343595097637391 Day 2 - Poetics of Space by Die Wolke Art Group

2η μέρα: Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ

Η συγγραφέας Kat Kats [Κύπρος/Αυστραλία] και οι σκηνοθέτες Bryce Ives [Αυστραλία] και Μαρία Βαρνακκίδου [Κύπρος] αποτελούν την ομάδα επιμελητών της δεύτερης μέρας, Σάββατο 8 Οκτωβρίου, και μας προσκαλούν «to think inside the [black] box: να μεταμορφώσουμε τον κλειστό χώρο του Θεάτρου Πόλης – και να τον αφήσουμε να μεταμορφωθεί».

Για το πρώτο μέρος της βραδιάς, οι Die Wolke Art Group από την Ελλάδα θα παρουσιάσουν τη χοροθεατρική παράσταση Poetics of Space, μια μελέτη για την αντίληψη του χώρου και της οικειότητας. Ακολουθούν οι Compagnie Inflexions από τη Γαλλία, που προσκαλούν τους θεατές να ακούσουν και να χορέψουν την ποίηση και τον ήχο, στη διαθεματική τους παράσταση As We Drove Short Short Horizon-Line. Στο δεύτερο μέρος, ένα POLYDRAMA παρουσιάζει ο ody icons [Κύπρος/Ελλάδα], μια διαθεματική μουσική παράσταση για το κούηρ, την παράδοση, την κοινωνική πάλη, το σκοτάδι και το φως, τη μοναξιά και τη συλλογικότητα. Τέλος, η Βασιλική Αναστασίου και η εικοσαμελής χορωδία γυναικείων φωνών Amalgamation [Κύπρος] προτείνουν ηχοτοπία, αρχέγονους ήχους, τραγούδια, ψιθύρους και νανουρίσματα στην παράσταση Που Δύσην ως Ανατολήν….

4343595345038433 Day 2 - Polydrama by ody icons, photo by Vasilis Vilaras

3η μέρα: Κυριακή 9 Οκτωβρίου, Ουδέτερη Ζώνη Λήδρα Πάλας, Τάφρος, Σπίτι της Συνεργασίας

Για την τρίτη μέρα του φεστιβάλ, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, η ιστορικός τέχνης Derya Ulubatli [Κύπρος], μεταμορφώνει την ουδέτερη ζώνη στο Σπίτι της Συνεργασίας σε ένα χώρο συνάντησης, σε «μια ‘τσέπη’ όπου καλλιτέχνες μπορούν να δημιουργήσουν καινούργια αφηγήματα με τους θεατές, και με τους Άλλους».

4343596111812066 Day 3 - ΚΥΠRIS by Fatosh Olgacher

Στην περφόρμανς/εγκατάσταση STATE, η διαθεματική καλλιτέχνης Μελίτα Κούτα [Κύπρος] προτείνει την εγκαθίδρυση, ανάπτυξη και πτώση ενός ‘κράτους’ στην ουδέτερη ζώνη, σε διάστημα 24 ωρών. Η καλλιτέχνης Fatosh Olgacher [Κύπρος] παρουσιάζει την εγκατάσταση ΚΥΠ|RIS με δύο ταινίες βασισμένες στις εμπειρίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων κατά την περίοδο 1974-2004. Ο Martín Álvarez [Ολλανδία] και η ομάδα του παρουσιάζουν τη διαδραστική συναυλία κλασσικής μουσικής και λογοτεχνίας Where Words Become Music, με την οποία εξερευνούν την πιθανότητα επικοινωνίας ενός οικουμενικού μηνύματος χωρίς τη χρήση γλώσσας. Στη Μουζουρού, οι Tera Group παρουσιάζουν μια ιστορία απαγορευμένης αγάπης με μουσική και τσιαττιστά/actisma στα ελληνικά και στα τουρκικά.

4343595703268180 Parallel Activities - RELAY OF MATCHES by  K&A

Οι Παράλληλες Δράσεις της μέρας περιλαμβάνουν τη σκυταλοδρομία φλόγας του καλλιτεχνικού ντουέτου K&A, που επιστρέφουν στο φετινό Buffer Fringe για μια «απλή συλλογική δράση, μια ποιητική ανάφλεξη, μια κρίσιμη χειρονομία» με τη συμμετοχική δράση Relay of Matches. Τέλος, στο συμμετοχικό ιστορικό πρότζεκτ DeepNic, το κέντρο αριστείας CYENS προσκαλεί το κοινό να συμβάλει στη βαθύτερη κατανόηση της Λευκωσίας φέρνοντας προσωπικές φωτογραφίες, εφημερίδες ή άλλο υλικό σχετικό με την ιστορία της πόλης από το 1960 ως το 2020.

4343595883469022 POCKETHEADS BF 2022 Teaser Campaign by Ozan Tezvaran a

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η Παρασκευή και το Σάββατο είναι χωρισμένες σε δύο μέρη η κάθε μία – οι θεατές ενθαρρύνονται να παρακολουθήσουν όλες τις παραστάσεις! Τα εισιτήρια για το κάθε μέρος έχουν κόστος 5 ευρώ, ή 10 ευρώ για κάθε ολόκληρη βραδιά παραστάσεων. Οι παραστάσεις της Κυριακής είναι δωρεάν. Πληροφορίες και αγορές εισιτηρίων: https://www.home4cooperation.info/buffer-fringe-2022/

Atelier Nicosia

Σε συνεργασία με το Σπίτι της Συνεργασίας, μέσω του Buffer Fringe, το Festival Academy φέρνει μαζί 30 νέους οργανωτές φεστιβάλ, καλλιτέχνες, ακτιβιστές, εμπειρογνώμονες πολιτισμού και άλλων τομέων από όλο το κόσμο. Στόχος είναι μια παγκόσμια συζήτηση για τις σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα φεστιβάλ, καθώς και για το ρόλο του πολιτισμού και των τεχνών στην κοινότητα καθώς και σε περιοχές συγκρούσεων. Το Atelier Nicosia θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με το φεστιβάλ Buffer Fringe, στις 7-13 Οκτωβρίου, στη Λευκωσία. Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.thefestivalacademy.eu/en/activities/atelier/atelier-nicosia-2022/

Ακολουθήστε το Facebook Event του Buffer Fringe 2022 https://www.facebook.com/events/1228039521385081/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»