Επιθυμία, ροή, αταξία στην οδό Σαπφούς

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 16.10.2022

Ο ηθοποιός Δημήτρης Χειμώνας μαζί με τον Λεξ Γρηγορίου παρουσιάζουν το πρόγραμμα Sessions, μια πολυσχιδή πρόταση queer εκδηλώσεων που θα τρέξει από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 και περιλαμβάνει ζωντανή μουσική, ποίηση, θέατρο και χορευτικές παραστάσεις, αλλά και ομιλίες, εργαστήρια, πάρτι και προβολές σε έναν χώρο στην οδό Σαπφούς στην παλιά Λευκωσία. Τα εναρκτήρια τρία Sessions πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, και Κυριακή.

4351854438463481 Sessions front-1

Πώς προέκυψε η ιδέα για τα Sessions;

Το Sessions προέκυψε μέσα 'που την ανάγκη για τη δημιουργία ενός χώρου «πρόβας» όπου εννά μπορούμε να δοκιμάζουμε καινούργιους τρόπους ανταλλαγής τζιαι συσχέτισης με το σύνολο. Μετά 'που την πανδημία, παρακολουθώντας τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο τζιαι αλλού, φαίνεται πως είμαστε σε μια στιγμή που χρειαζούμαστε έντονα χώρους συσπείρωσης, ανταλλαγής τζαι δημιουργίας. Οδηγούμαστε καθημερινά προς υπαρξιακή εξαθλίωση, πραγματικά τζιαι μεταφορικά. Παρατηρούμε να κυριαρχεί μια σύγχυση τζαι αγωνία στα θέματα προσωπικής τζιαι συλλογικής ταυτότητας, στην αίσθηση του ανήκειν, τζιαι μια παραίτηση 'που την έμπνευση για ζωή τζιαι δημιουργία. Στα Sessions επιθυμούμε να έβρουμε τον χώρο για να δοκιμάσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να φκούμε που τούτην την τρύπα τζιαι να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη ζωή τζιαι όσα μας περιβάλλουν.

Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της πρωτοβουλίας;

Η συνθήκη ενός session έν' ότι ξεκινάς 'που κάπου τζιαι φκαίνεις 'που την άλλη. Έν' μια πράξη. You don't attend a session, you go through a session. Με τούτο το πρόγραμμα πράξεων θέλουμε να συμμετάσχουμε ενεργά στη συνδιαμόρφωση της κυπριακής queer κοινότητας τζιαι τη δημιουργία εναλλακτικών χώρων τζιαι μορφών συνεύρεσης.

Τι περιλαμβάνει το queer;

Επιθυμία, ροή, αταξία, πειραματισμό, αποτυχία, αμφισβήτηση, αυτοσχεδιασμό, δημιουργία.

Πώς επιλέξατε τις εκδηλώσεις;

Η επιλογή των εκδηλώσεων έγινε βάσει της προσωπικής μας επιθυμίας. Του τι θέλουμε να δούμε, να κάμουμε τζιαι να συζητήσουμε τούτο το φθινόπωρο. Έν' ένα μείγμα παραστατικών έργων που μας ενέπνευσαν τον τελευταίο χρόνο στην Κύπρο, ενδιαφέρουσες δράσεις τζιαι πάρτι 'που συλλογικότητες που δεν έχουν σταθερό χώρο λειτουργίας όπως τα Queer Collective τζιαι Honest Electronics, πρότζεκτ που εν είδαμε, όμως θαυμάζουμε τους δημιουργούς τους τζιαι επροσκαλέσαμέν τους να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο, αλλά τζιαι προσκλήσεις σε άτομα που πιστεύκουμε τζιαι θέλουμε την ευκαιρία ανταλλαγής μαζί τους. Συνεργαζούμαστε επίσης με το Queer Wave Festival, για να προσθέσουμε στο κινηματογραφικό φεστιβάλ ένα στέκι για αποφόρτιση τζαι παρέα μετά τις ταινίες με παράλληλες δράσεις. Ο κεντρικός άξονας έν' οι πολλαπλές εκφάνσεις του queerness, όπως αναδύονται μέσα 'που την ανάγκη για πειραματισμό τζιαι απροσδόκητους συνδυασμούς.

Πού θα δώσετε βάση στη μουσική;

Ούλλες οι δράσεις που θα γίνουν, δηλαδή ούλλα τα Sessions, έχουν ως βάση τους την πρόβα για κάτι καινούργιο. Έτσι τζιαι οι μουσικές παρουσιάσεις έχουν στον πυρήνα τους την ανάγκη να ενεργοποιήσουν το κοινό με τρόπο απρόσμενο, είτε ξυπνώντας το σώμα μας, είτε ερεθίζοντας τη φαντασία μας με ασυνήθιστους ήχους. Επροσκαλέσαμε queer δημιουργούς που τους ενδιαφέρει τούτη η κατεύθυνση. Επίσης, αντιμετωπίζουμε ούλλα τα sessions ως παραστάσεις, επομένως ήρταμε σε επαφή με δημιουργούς που έχουν έντονα το στοιχείο της θεατρικότητας. Εννά ακούσουμε κυπριακό γκέι στίχο, ένα πειραματικό σύνολο φωνών, εννά χορέψουμε η ώρα 11 το πρωί, εννά απολαύσουμε ζωντανή ambient… Ίσως να έν' επειδή η μουσική έσιει μιαν αμεσότητα όπου μπορείς να την ακούεις διαδικτυακά τζιαι να πιάνεις συνέχεια καινούργια ερεθίσματα, αλλά τζιαι το ότι μπορεί κάποιο άτομο να κάμει μόνο του μουσική στο δωμάτιό του, πάντως έχουμε την εντύπωση πως η εξέλιξη της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσική σκηνής στην Κύπρο έν' 'που τες πιο σημαντικές εξελίξεις στην κυπριακή δημιουργία της τελευταίας δεκαετίας.

Ποιοι περιμένετε να ακολουθήσουν τις εκδηλώσεις; Σε ποιους απευθύνεστε ιδανικά;

Απευθυνόμαστε σε άτομα με περιέργεια τζιαι την ανάγκη να δώσουν τζιαι να πάρουν. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή χώρο για ούλλα τα άτομα της κοινότητάς μας, είτε έν' γκέι, τρανς, λεσβίες, μπάι, πανσέξουαλ κ.λπ. Επομένως, απευθυνόμαστε πρώτα στα άτομα που νιώθουν πως εν υπάρχει χώρος για τζιείνα στην ετεροκανονική κυπριακή κοινωνία, τζιαι μετά στα άτομα που θέλουν να μάθουν 'που όσα συμβαίνουν στις περιφέρειές της. Θα φιλοξενήσουμε ακόμα τζιαι συμμετοχική ανάγνωση βιβλίου για παιδιά (αλλά τζιαι για μεγάλους) 'που την Πενέλοπε Βάσκεζ Χατζηλύρα, με θέμα την ελευθερία της προσωπικής τζιαι συλλογικής έκφρασης. Στα sessions λειτουργούμε ως άτομα αλλά και ως σύνολο, άρα εν απευθυνόμαστε σε θεατές αλλά σε συμμετέχοντες.

Οδός Σαπφούς... είναι τυχαίο;

Ενώ τζιαι οι θκυό μας απολαμβάνουμε υπερβολικά την οργάνωση, ένα μεγάλο μερίδιο του τι εκτίσαμε εσυνέβη τυχαία. Ο αυτοσχεδιασμός έν' κλειδί σε ούλλη τούτη τη διαδικασία, τζιαι φαίνεται ότι φέρνει πίσω τόσο πρακτικές λύσεις όσο τζιαι καθημερινές δόσεις ποίησης.

Πώς θα διαμορφώσετε τον χώρο;

Ο χώρος έν' ούλλη η υπόθεση. Έχουμε στα διάθεσή μας ένα μαγαζί που εσχεδιάστηκε 'που τον Νεοπτόλεμο Μιχαηλίδη τζιαι έσιει 4 πατώματα τζιαι εστεγάζετουν μέχρι πρόσφατα το project Space DriveDrive. Το lounge στο ισόγειο αποτελείται 'που τα Soft Sculptures, γλυπτά της Εύας τζιαι της Μπελίντα Παπαβασιλείου (προσφορά Morir Soñando), όπου θα γίνουνται προβολές με ποτό τζιαι κουβέντα. Στην είσοδο προσκαλέσαμε τον εικαστικό Χρίστο Κυριακίδη να χρησιμοποιήσει 2 καρφιά στον τοίχο με όποιον τρόπο θέλει καθ’ όλη τη διάρκεια των Sessions τζιαι τον Ορέστη Λαζούρα να συμπληρώσει στη συνολική εμπειρία. Στο υπόγειο εκτίσαμε (Δημήτρης & Λεξ) μια υποστηρικτική δομή που έν' ειδικά σχεδιασμένη ως απόκριση σε ένα συνεργατικό έργο του καλλιτέχνη Παναγιώτη Μιχαήλ, που περιστρέφεται γύρω 'που τη χρήση και ενεργοποίηση επιφάνειας 15 τ.μ. Η συγκεκριμένη έκταση αποτελούσε δίοδο προς το πατρικό του Μιχαήλ, που δεν εχτίστηκε ποτέ λόγω των γεγονότων του 1974. Ανταποκρινόμενοι σε τούτη την πρόσκληση, ένας χώρος 15 τ.μ. μετατρέπεται τωρά σε επιφάνεια για παιχνίδι, ενώ μπορεί κόσμος να κάτσει αναπαυτικά στα καθίσματα γύρω-γύρω απολαμβάνοντας τζιαι τα μοναδικά αρώματα της Floricienta Iuvenalis. Θέλουμε να προκαλέσουμε τις αισθήσεις γιατί βασιζούμαστε στη δύναμη του σώματος τζιαι των πληροφοριών που κουβαλά.

Πώς διευρύνεται η σχέση ανάμεσα στο προσωπικό και το συλλογικό;

Μέσα 'που την αλληλεπίδραση τζιαι την επικοινωνία της γλώσσας τζιαι του σώματος. Δημιουργώντας ρωγμές στην αποξένωση τζιαι τη μονοτονία της καθημερινότητας. Μέσα 'που νέες καταστάσεις όπου μπορούμε να είμαστε οι εαυτοί μας χωρίς φίλτρα 'που τον φόβο μας για το τζιαινούρκο τζιαι το διαφορετικό. Χτίζοντας σχέσεις τζιαι συνδιαμορφώνοντας τους όρους τους με ανθρώπους τζιαι σύνολα που θκιαλέουμε επειδή γουστάρουμε τζιαι χωρίς υποχρέωση. Στα Sessions άτομα μπορούν να επικοινωνήσουν, να αναπτύξουν τζιαι να εξερευνήσουν κομμάθκια του εαυτού τους τζιαι της τέχνης τους σε ένα συλλογικό πλαίσιο. Η ύπαρξη τούτου του πλαισίου με τη σειρά του μπορεί να εμπνεύσει το άτομο τζιαι να αναζωπυρώσει το πάθος για δημιουργία τζιαι παιχνίδι. Sessions όπως το εβδομαδιαίο εργαστήρι Performance Gym ενθαρρύνουν άτομα να έρτουν κοντά τζιαι να προβάρουν προσωπικούς τρόπους έκφρασης, ανακαλύπτοντας νέα εργαλεία τζιαι πρακτικές. Εξάλλου, το προσωπικό έν' πολιτικό, τζιαι το πολιτικό εν μπορεί παρά να έν' συλλογική υπόθεση.

* Πληροφορίες στη σελίδα https://www.facebook.com/sesssssions |@sesssssions

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...