'WIP Brave New Humanity'- Φεστιβάλ Τέχνης και Τεχνολογίας 2022

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 21.10.2022
Ένα φεστιβάλ Τέχνης και Τεχνολογίας από το CYENS Centre of Excellence στις 11 - 23 Νοεμβρίου

Το CYENS Centre of Excellence παρουσιάζει το WIP Brave New Humanity / Φεστιβάλ Τέχνης και Τεχνολογίας 2022.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ WIP (Work in Progress) πραγματοποιείται μια σειρά δραστηριοτήτων κι εκθέσεων «υπό εξέλιξη», οι οποίες επικεντρώνονται στη συνέργεια των τεχνών και της τεχνολογίας. Διοργανωτές του φεστιβάλ αποτελούν το Thinker Maker Space, οι ερευνητικές ομάδες ITICA και Museum Lab του Κέντρου Αριστείας CYENS, με τη συμμετοχή διακεκριμένων συνεργατών. Απώτερος σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να πρωτοστατήσει στην ανατολική Μεσόγειο και να εδραιωθεί ως σημείο αναφοράς για όσους πειραματίζονται διεπιστημονικά στο πλαίσιο των Τεχνών, της Επιστήμης και της Τεχνολογίας.

Το φετινό φεστιβάλ διευρύνεται φιλοξενώντας περισσότερες από 80 δράσεις, παρουσιάζοντας έργα τέχνης, παραστάσεις, διαδραστικά ψηφιακά παιχνίδια, ερευνητικά έργα του Κέντρου Αριστείας CYENS, ομιλίες, εργαστήρια και προβολές από προσκεκλημένους καλλιτέχνες, πανεπιστήμια, οργανισμούς και το Κέντρο Αριστείας CYENS.

Όλες οι δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αριστείας CYENS, καθώς και σε χώρους του ευρύτερου ιστορικού κέντρου της πόλης από τις 11 μέχρι και τις 23 Νοεμβρίου 2022.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει:

• Το Local Prototyping Park του προγράμματος “S+T+ARTS – Repairing the Present”, που παρουσιάζει τα “Cyprus Vital Signs” από τον Joseph Hovadik, καλλιτέχνη στο πρόγραμμα φιλοξενίας του RSC3 CYENS, μαζί με άλλους προσκεκλημένους καλλιτέχνες που ασχολούνται με θεματικές σχετικές με τους στόχους του προγράμματος S+T+ARTS

• Το Electronic Festival, μέρος του “Ars Electronica Animation Festival on Tour”, όπου παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα από την κατηγορία “Computer Animation Prix” του Ars Electronica 2021, υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας

• Επιλογή από την έκθεση Escape του Γαλλικού Ινστιτούτου, υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας

• Επιλεγμένα έργα από φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος Interface Cultures, της θεματικής Critical Data, του University of Art and Design Linz, Αυστρία.

• Επιλεγμένα έργα από φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

• Έργα τέχνης, εγκαταστάσεις, παραστάσεις, ομιλίες κι εργαστήρια από προσκεκλημένους καλλιτέχνες, τεχνολόγους και ακαδημαϊκούς από την Κύπρο και το εξωτερικό.

• Επιλεγμένα έργα από το πρόγραμμα Artist in Residence του CYENS Thinker Maker Space

• Επιλεγμένα έργα και παρουσιάσεις από τα Τμήματα Έρευνας και Καινοτομίας του CYENS

• Ζωντανή μουσική και street party

Tο πρόγραμμα εκδηλώσεων και σχετικές ενημερώσεις για το Φεστιβάλ WIP θα δημοσιεύονται μέσω της ιστοσελίδας του Φεστιβάλ https://wip.cyens.org.cy/, καθώς και στην ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Kέντρου Αριστείας CYENS και του CYENS Thinker Maker Space.

Το κέντρο αριστείας CYENS, με ιδιαίτερη χαρά καλεί τόσο το ευρύτερο κοινό όσο και άτομα από τον πολιτιστικό, βιομηχανικό και ακαδημαϊκό τομέα να βιώσουν μια πληθώρα εμπειριών, οι οποίες αναδεικνύουν την αξία μεταξύ διεπιστημονικών συνεργιών και υποστηρίζουν το διάλογο μεταξύ κοινοτήτων στην Κύπρο και το εξωτερικό.

* Το WIP 22 – Brave New Humanity αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού έργου “Repairing the Present”, το οποίο έχει λάβει χρηματοδότηση από τη Γενική Διεύθυνση Δικτύων Επικοινωνιών, Περιεχομένου και Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης LC01641664.

Επιμελητικό Σημείωμα

των

Μάριου Κωνσταντινίδη, Στέλλα Ταουσιάνη, Μυρτώ Αριστείδου

Σε αυτή την εποχή ραγδαίων εξελίξεων που διανύουμε, συναντούμε όλο και πιο συχνά νέες συνέργειες της καλλιτεχνικής και επιστημονικής κοινότητας που επανεξετάζουν τους φυσικούς και τεχνητούς πόρους του κόσμου μας, μέσα από το πρίσμα των νέων τεχνολογιών. Μέσω του WIP Brave New Humanity, επιχειρείται να διακριθεί πώς ο αισθητηριακός, αναλογικός εαυτό μας επαναπροσδιορίζεται, επηρεασμένος από τους νέους πολιτισμούς και επαυξημένους κόσμους που προκύπτουν – σε ένα κόσμο όπου οι έννοιες του «φυσικού» και «τεχνητού» συγχέονται, όπως εκφράζει ο D. Norman στο «The Invisible Computer» (1998).

Οι τέσσερεις θεματικές του φετινού φεστιβάλ - Raw, Mechanos, Transience και Play –προσεγγίζουν πρακτικά, κριτικά και αισθητικά αυτές τις συνθήκες του σύγχρονου κόσμου.

Στο RAW παρουσιάζονται έργα που σχολιάζουν κριτικά την αλληλεπίδραση των σύγχρονων περιβαλλοντικών και ανθρώπινων συνθηκών και αποκαλύπτουν αθέατες σχέσεις μεταξύ φυσικών πόρων και τεχνολογίας.

Στo MECHANOS περιλαμβάνονται έργα που προτείνουν κατασκευαστικές μεθόδους αιχμής για δημιουργικούς και τεχνικούς τομείς, με γνώμονα την ανάπτυξη τεχνολογιών και μεθοδολογιών που μετακινούν το επίκεντρο της έρευνας τους από καθαρά ανθρωποκεντρικές σε ανθρωπο-περιβαλλοντικές λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές, τις ανάγκες και την ευαισθησία του φυσικού κόσμου.

Το TRANSIENCE περιλαμβάνει έργα που εξετάζουν τη μετα-ανθρώπινη κατάσταση, χρησιμοποιώντας ως μέσω αφήγησης αλλά και πραγμάτωσης, επαυξημένα και εικονικά περιβάλλοντα.

Το PLAY σας προσκαλεί σε ένα meta-arcade, όπου οι επιδράσεις της ψηφιακής επανάστασης επαναπροβάλλονται διαδραστικά και παιγνιωδώς.

Τα έργα, οι ομιλίες και τα εργαστήρια που φιλοξενούνται λειτουργούν υπερτοπικά στο συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο που προκύπτει από την σύντηξη των φυσικών και ψηφιακών περιβαλλόντων του σήμερα, προϊδεάζοντας το μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Μαντομαχαλάrt» | Το «μαχαΛάrt» εξαπλώνεται προς τον Άη Γιάννη

«Μαντομαχαλάrt» | Το «μαχαΛάrt» εξαπλώνεται προς τον Άη Γιάννη

«Μαντομαχαλάrt» | Το «μαχαΛάrt» εξαπλώνεται προς τον Άη Γιάννη

Τριήμερο εργαστήρι κεραμικής με την Iωάννα Χατζηπανηγύρη

Τριήμερο εργαστήρι κεραμικής με την Iωάννα Χατζηπανηγύρη

Τριήμερο εργαστήρι κεραμικής με την Iωάννα Χατζηπανηγύρη