Διάλεξη: «Μπάλα στο Κέντρο»: Ιστορικές πτυχές του κυπριακού ποδοσφαίρου, 1878 - 1974 .

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 15.2.2023
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023, στις 19:00.

Η συναρπαστική ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου ξεδιπλώνεται στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας μέσα από μια σειρά διαλέξεων που έχουν προγραμματιστεί με αφορμή την προσωρινή έκθεση Μπάλα στο Κέντρο: Ποδόσφαιρο ─ Ιστορία ─ Λευκωσία.

Η πρώτη σε σειρά διάλεξη με τίτλο Μπάλα στο Κέντρο: Ιστορικές πτυχές του κυπριακού ποδοσφαίρου, 1878 - 1974 θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023, στις 19:00, στην Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας.

Ομιλητές είναι η Τόνια Γεωργίου, Ιστορικός και Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης, η Αντιγόνη Ηρακλείδου, Επιμελήτρια της έκθεσης και Ανώτερη Συνεργάτιδα Έρευνας στο Κέντρο Αριστείας CYENS, και ο Γιώργος Μελετίου, Ερευνητής και Δημοσιογράφος. Τη διάλεξη, καθώς και την ανοιχτή για το κοινό συζήτηση, θα συντονίζει η Διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας Τζένη Λυμπεροπούλου Σαββίδου.

Η διάλεξη περιλαμβάνει τρεις παρουσιάσεις, οι οποίες αποσκοπούν να σκιαγραφήσουν ποικίλες ιστορικές πτυχές για την έλευση και την εξέλιξη του ποδοσφαίρου στην Κύπρο, ενώ παράλληλα θα υπογραμμίσουν τον ρόλο που διαδραμάτισε το δημοφιλές αυτό άθλημα στη διαμόρφωση της κοινωνικής ιστορίας του νησιού κατά την περίοδο 1878 - 1974.

Θέματα που θα αναλύσουν και θα εξετάσουν οι ομιλητές της διάλεξης

Η Τόνια Γεωργίου θα παρουσιάσει το ποδόσφαιρο μέσα από τη γενικότερη ιστορία του κυπριακού αθλητισμού, καλύπτοντας την περίοδο 1878 - 1931 και αποκαλύπτοντας πτυχές του κλασικού αθλητισμού, του ποδοσφαίρου και του σωματειακού προτύπου, όπως συναρμόστηκαν από τους Έλληνες της Κύπρου στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Λευκωσία. Σκοπός της παρουσίασής της είναι να χαρτογραφήσει τις κύριες όψεις της αθλητικής δραστηριότητας των Ελλήνων της Κύπρου και, συγκεκριμένα, να προσδιορίσει το ιδεολογικό και ιστορικό πλαίσιο ανάδυσης του αθλήματος, το χρονικό της διάδοσης των αθλητικών πρακτικών και τις μορφές, τους τόπους και τις συχνότητες της αστικής κοινωνικότητας από την εκχώρηση της νήσου στη βρετανική κυριαρχία το 1878 μέχρι τις παραμονές των Οκτωβριανών του 1931, με επίκεντρο τη Λευκωσία. Επιπλέον, θα επιχειρήσει να προσεγγίσει τη διαδικασία κοινωνιογένεσης των πρώτων αθλητικών σωματείων και την κοινωνική εμβέλειά τους.

Στη δική της παρουσίαση, η Αντιγόνη Ηρακλείδου, μία εκ των επιμελητών της πρωτότυπης έκθεσης Μπάλα στο Κέντρο: Ποδόσφαιρο ─ Ιστορία ─ Λευκωσία, θα εξετάσει τα πρώτα βήματα, τους σημαντικούς σταθμούς, τις αντιπαλότητες και τις διασπάσεις στο κυπριακό ποδόσφαιρο κατά την περίοδο 1930 - 1960. Πρόκειται για μια ανασκόπηση στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 μέχρι και τα πρώτα χρόνια της Ανεξαρτησίας, με έμφαση σε σταθμούς και γεγονότα που συνέβαλαν στη διάδοση του αθλήματος, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σχέση του με την πολιτική και κοινωνική ιστορία του νησιού.

Η εκδήλωση θα κλείσει με την παρουσίαση του Γιώργου Μελετίου, ο οποίος συνεισέφερε σημαντικά και στην έρευνα της εν εξελίξει έκθεσης του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου. Η παρουσίασή του θα προσεγγίσει σχέσεις και επαφές κυπριακών και ελλαδικών ομάδων την περίοδο 1930 - 1974. Όπως θα διαπιστώσουμε από τη διάλεξή του, οι επαφές κυπριακών και ελλαδικών ομάδων ήταν συχνές από τη δεκαετία του 1930, όταν το ποδόσφαιρο στην Κύπρο άρχισε να κάνει τα πρώτα του οργανωμένα βήματα. Η σχέση αυτή, προϊόντος του χρόνου, υπήρξε στενότερη και πολυεπίπεδη. Επιπλέον, η ομιλία του ιχνηλατεί τους αδελφικούς και διαχρονικούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου - Ελλάδας και σε ποδοσφαιρικό επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1970, ενώ περιλαμβάνει και μια σύντομη αναφορά στη δράση των ομάδων άλλων κοινοτήτων του νησιού κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου.

4456887668596593 01
Η Μεικτή Κύπρου και η Εθνική Ισραήλ στο παλαιό στάδιο του ΓΣΠ. Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Φωτογραφικό Αρχείο, Συλλογή Γιώργου Βατυλιώτη.

4456888132737594 03
Άποψη από την έκθεση «Μπάλα στο Κέντρο: Ποδόσφαιρο ─ Ιστορία ─ Λευκωσία» η οποία θα παρουσιάζεται στην Αίθουσα Προσωρινών εκθέσεων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας μέχρι και τις 30 Απριλίου 2023.

4456888676917373 05
Άποψη από το χρονολόγιο της έκθεσης «Μπάλα στο Κέντρο: Ποδόσφαιρο ─ Ιστορία ─ Λευκωσία» / προθήκη με αντικείμενα της Μεικτής Κύπρου

4456900706954819 04

Συστήνεται η έγκαιρη κράτηση θέσεων για τη διάλεξη τηλεφωνικώς (+357 22661475) ή μέσω email (info@leventismuseum.org.cy).

Σημειώνεται επίσης πως αποκλειστικά για την ημέρα της διάλεξης η πλούσια έκδοση της έκθεσης Μπάλα στο Κέντρο: Ποδόσφαιρο ─ Ιστορία ─ Λευκωσία θα διατίθεται με 10% έκπτωση από το Κατάστημα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας.

Πληροφορίες για την έκθεση και τις συναφείς εκδηλώσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης Μπάλα στο Κέντρο: Ποδόσφαιρο – Ιστορία – Λευκωσία το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας θα πραγματοποιήσει ειδικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις. Το κοινό μπορεί να ενημερώνεται για το αναλυτικό πρόγραμμα από την ιστοσελίδα του Μουσείου (leventismuseum.org.cy), όπως και από τις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook / Instagram: @leventismuseum).

Διάρκεια έκθεσης: 17 Δεκεμβρίου 2022 - 30 Απριλίου 2023

Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή, 10:00 - 16:30.

Χορηγός: Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη

Χορηγοί επικοινωνίας: Ο Φιλελεύθερος, Goal.news και Goal.com.cy.

Τηλεοπτικός χορηγός επικοινωνίας: Alpha Κύπρου

Υποστηρικτές: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου │ Ψηφιακός Ηρόδοτος· Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (Φωτογραφικό Αρχείο και Αρχείο Εφημερίδων) │ Υπουργείο Εσωτερικών, Κυπριακή Δημοκρατία· Κρατικό Αρχείο Κύπρου │ Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Κυπριακή Δημοκρατία· Δήμος Λευκωσίας· και Σύνδεσμος Φίλων Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και Λεβεντείου Πινακοθήκης

Κύρια φωτογραφία: Στιγμιότυπο από αγώνα μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωσης Αμμοχώστου στο στάδιο του ΓΣΕ· οπαδοί των δύο ομάδων διακρίνονται στο βάθος, 10 Δεκεμβρίου 1960. Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Φωτογραφικό Αρχείο, Συλλογή Γιώργου Βατυλιώτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»