Η Κύπρος γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 8.5.2023
Προγραμματίζεται αριθμός εκδηλώσεων σε 26 μουσεία, οι περισσότερες με ελεύθερη είσοδο.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023 (18 Μαΐου), που φέτος έχει ως θέμα "Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής" αλλά και για την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων (13 Μαΐου 2023), προγραμματίζεται αριθμός εκδηλώσεων σε 26 μουσεία, οι περισσότερες με ελεύθερη είσοδο.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσαν το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), στόχος της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν στους πολλαπλούς ρόλους των Μουσείων και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην κοινωνία.

Σημειώνεται ότι το φετινό θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, τον ζωτικό ρόλο που έχουν τα μουσεία στην προβολή της αειφόρου ανάπτυξης. Τα μουσεία μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης με την υποστήριξη δράσεων για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και με την υιοθέτηση της καθολικής συμπερίληψης, με την αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Οι εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων διοργανώνονται ετησίως γύρω από την 18η Μαΐου και διαρκούν από μια μέρα μέχρι και ένα μήνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η συμμετοχή των μουσείων αυξάνεται κάθε χρόνο. Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) είναι ένας διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός που αποτελείται από περισσότερους από 45.493 επαγγελματίες που σχετίζονται με μουσεία σε 123 χώρες και περιοχές.

Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων www.mcw.gov.cy/da και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης Facebook and Instagram για όλες τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, και τις ιστοσελίδες των υπόλοιπων μουσείων που συμμετέχουν στους εορτασμούς. Οι εκδηλώσεις θα προβάλλονται και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης των μουσείων, καταλήγει η ανακοίνωση.

4527725866299285 Screenshot 2023-05-08 100913

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βραβείο 10 χιλιάδων ευρώ για το «Where the sun never sets»

Βραβείο 10 χιλιάδων ευρώ για το «Where the sun never sets»

Βραβείο 10 χιλιάδων ευρώ για το «Where the sun never sets»

Mία τύπισσα στο κέντρο της Λευκωσίας

Mία τύπισσα στο κέντρο της Λευκωσίας

Mία τύπισσα στο κέντρο της Λευκωσίας