Συμμετοχή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου για τη Διεθνή Ημέρα και Ευρωπαϊκή Νύκτα Μουσείων 2023

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.5.2023
«Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής»

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.

Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου συμμετέχει και φέτος με τις πιο κάτω δράσεις στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου), που αυτή τη χρονιά έχει ως θέμα «Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής», καθώς και στην Ευρωπαϊκή Νύκτα Μουσείων.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΜΑΪΟΥ 2023, 18:00 - 19:30.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για παιδιά «Επιτρέψτε μου να συστηθώ: Αρχαιολόγος»

Εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Εμψυχώτρια Προγράμματος: Θέα Χριστοφόρου, Αρχαιολόγος .

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την αρχαιολογική επιστήμη, η οποία μέσα από την μελέτη του αρχαίου υλικού πολιτισμού θα γνωρίσουν τις βασικές αρχές της αρχαιολογίας, ως επιστήμη, καθώς και τα βασικά καθήκοντα του αρχαιολόγου

Κράτηση απαραίτητη: 22128175

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΜΑΪΟΥ 2023, 20:30 - 21:30.

"ReInHerit a Museum: Εμβυθιστική Παράσταση στο Πολιτιστικό"

Η παράσταση καλεί το κοινό να αγκαλιάσει το μουσείο ως χώρο διαφύλαξης αλλά και δημιουργίας πολιτισμού. Συνδυάζει διαδραστική ηχητική εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας με στοιχεία επαυξημένης πραγματικότητας, μια μεγάλη ομάδα μουσικών από τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, βιντεοπροβολή και θεατρικό φωτισμό, καθώς περικλείει και υπογραμμίζει τις τρέχουσες προσωρινές και μόνιμες εκθέσεις του Ιδρύματος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι επισκέπτες θα εξερευνούν ελεύθερα το κτήριο και τα μουσεία του ΠΙΤΚ, διαμορφώνοντας την δική τους προσωπική εμπειρία του χώρου και των εκθεμάτων του, καθώς θα αλληλεπιδρούν με τον κόσμο της παράστασης χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή κινητού που θα φτιαχτεί ειδικά για αυτή την εκδήλωση.

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2023, 11:00 - 13:00.

Διαδραστική μουσειακή ξενάγηση με κυνήγι θησαυρού για οικογένειες.

Εμψυχωτές :Έλενα Κυριάκου, Νηπιαγωγός, Δημιουργικές Τέχνες, Εμψύχωση / Δέσποινα Χρυσάνθου, Ψυχολόγος, Ηθοποιός.

Ξενάγηση: Αντρεα Ορατίου, αρχαιολόγος.

Τι μπορεί να κρύβει ένα μουσείο; Πώς μπορούμε να ανακαλύψουμε κρυμμένους θησαυρούς μέσω των αισθήσεων; Δες, Μύρισε, Άκουσε και Γεύσου χιλιάδες χρόνια Κυπριακής Ιστορίας με μια μοναδική διαδραστική μουσειακή ξενάγηση.

Κράτηση απαραίτητη: 22128175

4528657593922495 image

Όλες οι ξεναγήσεις είναι με ελεύθερη είσοδο στο 22128175. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα ή δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο που εξέδωσαν το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου: Φανερωμένης 86 - 90, 1011, Λευκωσία / www.boccf.org / @boccf

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Mία τύπισσα στο κέντρο της Λευκωσίας

Mία τύπισσα στο κέντρο της Λευκωσίας

Mία τύπισσα στο κέντρο της Λευκωσίας

Ksoporti Art Weekend 2024 | H Νεφέλη ανοίγει τα στούντιο των καλλιτεχνών

Ksoporti Art Weekend 2024 | H Νεφέλη ανοίγει τα στούντιο των καλλιτεχνών

Ksoporti Art Weekend 2024 | H Νεφέλη ανοίγει τα στούντιο των καλλιτεχνών