Ανοιχτή πρόσκληση για καλλιτέχνες|Προγραμμα Φιλοξενίας «The Boundary Crosser», από το Κέντρο Αριστείας CYENS.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 5.7.2023

Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας, το CYENS Center of Excellence αποτελεί μία νέα και πολύ δυναμική οντότητα, η οποία συνδυάζει την ακαδημαϊκή έρευνα με τις τεχνολογικές εξελίξεις αιχμής και την καλλιτεχνική δημιουργία.

Μέσω διαδικασιών Creative Placemaking, το πρόγραμμα φιλοξενίας, αποτελεί μία σύμπραξη του Κέντρου CYENS. Συγκεκριμένα επιδιώκει συνεργασία των ερευνητικών του ομάδων με καλλιτέχνες. Το πρόγραμμα δίνει δυνατότητες για δημιουργικότητα, συμμετοχή και διάλογο.

Το πρόγραμμα Φιλοξενίας (Residency) με τίτλο «Boundary Crosser» στοχεύει να δώσει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες να ενδυναμώσουν, εξερευνήσουν και αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, δίνοντάς τους το μοναδικό προνόμιο να εργαστούν με τεχνολογίες αιχμής και εξειδικευμένους επιστήμονες, με τη συνεργασία των οποίων θα μπορούσαν να δώσουν νέα προοπτική στο όραμά τους.

4578305057285181 wip-10

Πρακτικά, οι καλλιτέχνες που θα επιλεχθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα φιλοξενηθούν σε ένα από τα 8 συνεργαζόμενα ερευνητικά κέντρα του CYENS, και θα δημιουργήσουν το καλλιτεχνικό τους έργο κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε αυτό, αλλά και στο άμεσο μέλλον μετά την ολοκλήρωση της φιλοξενίας.

Το Κέντρο Αριστείας CYENS προσκαλεί τους καλλιτέχνες να καταθέσουν αίτηση σε μία από τις 8 συμμετέχουσες ερευνητικές ομάδες, υποβάλλοντας πρόταση για ένα project / καλλιτεχνικό εγχείρημα.

Η πρόταση που θα κατατεθεί από κάθε ενδιαφερόμεν@ καλλιτέχν@, θα πρέπει να περιγράφει το καλλιτεχνικό τους έργο σε σχέση με το έργο συγκεκριμένης ερευνητικής ομάδας. Η συνάφεια με την έρευνα που διεξάγεται στα συνεργαζόμενα με τις συνεργαζόμενες ερευνητικές ομάδες, αποτελεί βασικό κριτήριο για την επιλογή των καλλιτεχνών.

Τα καλλιτεχνικά αποτελέσματα αυτής της δημιουργικής σύμπραξης, δύνασθαι να παρουσιαστούν ολοκληρωμένα ή εν εξελίξει στο φετινό ή επόμενο WIP Arts & Technology Festival που διοργανώνει το CYENS Center of Excellence. Τα έργα ενδεχομένως να παρουσιαστούν σε άλλα φεστιβάλ ή εκθέσεις στην Κύπρο ή στο εξωτερικό .

Προϋποθέσεις για επιλογή στο πρόγραμμα αποτελούν όπως οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες (ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί ή performance artists) να έχουν ιστορικό σε Καλές ή Ψηφιακές Τέχνες, ή να βρίσκονται σε διαδικασία εκπαίδευσης. Οι θέσεις είναι ανοιχτές για καλλιτέχνες με έδρα την Κύπρο ή και το εξωτερικό.

Η περίοδος του residency κυμαίνεται από 2 έως και 4 μήνες ενώ οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα λαμβάνουν μηνιαίο μισθό.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο Κέντρο Αριστείας CYENS, στο κέντρο της Λευκωσίας.

Διάρκεια υποβολής αιτήσεων: 12 Ιουνίου – 30 Ιουλίου

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων: 20 Αυγούστου 2023

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου 2023 και 15 Φεβρουαρίου 2024

Το Residency «The Boundary Crosser» επιμελείται η Δρ Ελλάδα Ευαγγέλου. Τον συντονισμό του έργου έχουν αναλάβει οι Δρ. Θεοπίστη Στυλιανού-Λάμπερτ & Κλεάνθης Νεοκλέους, σε συνεργασία με το CYENS Thinker Maker Space.

Για περισσότερες πληροφορίες και τη φόρμα αίτησης, επισκεφθείτε τη σελιδα: https://museumlab.cyens.org.cy/project/the-cyens-centre-of-excellence-residency-a-creative-placemaking-project/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Το AfroBanana επιστρέφει στα Λεύκαρα - Το line up

Το AfroBanana επιστρέφει στα Λεύκαρα - Το line up

Το AfroBanana επιστρέφει στα Λεύκαρα - Το line up

Ανοιχτή πρόσκληση για δημιουργικές υποβολές περιεχομένου από την ΕΤΑΠ Λευκωσίας

Ανοιχτή πρόσκληση για δημιουργικές υποβολές περιεχομένου από την ΕΤΑΠ Λευκωσίας

Ανοιχτή πρόσκληση για δημιουργικές υποβολές περιεχομένου από την ΕΤΑΠ Λευκωσίας