Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.9.2023
Φεστιβάλ, θέατρο, κινηματογράφος και μουσικές παραστάσεις. Οι επτά επιλογές για το Σαββατοκύριακο.

«Ποιος είναι ο κύριος Σμιτ;» στο Θέατρο «ΣΚΑΛΑ»

Με την κωμωδία του γνωστού Γάλλου κωμωδιογράφου Σεμπαστιάν Τιερί άρχισε τη νέα θεατρική περίοδο το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ». Ένα έργο, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο (και Ελλάδα) και εστιάζει στην ταυτότητα ως κύριο θέμα του. Το να ζεις άνετα μέσα στο σύστημα δεν σημαίνει ότι μπορείς να αναγνωρίσεις την αντανάκλασή σου στον καθρέφτη. Αν θέλεις να διατηρήσεις τη συνείδησή σου, την τιμή και τη δική σου ταυτότητα, θα πρέπει να κολυμπήσεις ενάντια στο ρεύμα. Η ομοιομορφία της πλειοψηφίας και η πίεση που ασκεί στα άτομα θα μπορούσε εύκολα να σπάσει έναν άνθρωπο. Παραιτείται κάποιος από τον εαυτό του, την οικογένειά του, το παρελθόν και το μέλλον του μόνο και μόνο για να χωρέσει στο σύνολο και να επιβιώσει;

Σάββατο και Κυριακή 09-10/09, 20.30 | Θέατρο «ΣΚΑΛΑ»

Vegan Fam Festival 2023 στο Πάρκο Αιωνόβιων Ελαιών

Το Vegan Fam Festival, το μεγαλύτερο οικολογικό φεστιβάλ της Κύπρου, επιστρέφει για τρίτη φορά το Σαββατοκύριακο 9 & 10 Σεπτεμβρίου 2023 στο Πάρκο Αιωνόβιων Ελαιών στο χωριό Ψεματισμένος, στη Λάρνακα, με τη στήριξη της Lidl Κύπρου. Μια ευκαιρία τόσο για τους βίγκαν όσο και για αυτούς που ενδιαφέρονται για ένα υγιεινό τρόπο ζωής για τον εαυτό τους και τον πλανήτη, να περάσουν μια όμορφη μέρα στη φύση. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από τον βίγκαν τρόπο ζωής, να παρακολουθήσουν ομιλίες, επιδείξεις μαγειρικής και εργαστήρια από τη «Lidl Food Academy on the Go» και γευσιγνωσία από το «Lidl Vantastic Canteen». Επιπλέον, μπορούν να δοκιμάσουν ποτά και νόστιμα γλυκά, να χαλαρώσουν στον χώρο ευεξίας, να ψωνίσουν βίγκαν προϊόντα, να περάσουν δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά τους, να ακούσουν ζωντανή μουσική και άλλα πολλά. Το φεστιβάλ είναι φιλικό προς τα κατοικίδια. Επίσης έχει οικολογικό χαρακτήρα κάνοντας μεγάλη προσπάθεια να περιοριστεί η χρήση πλαστικού στο ελάχιστο.

Σάββατο και Κυριακή 09-10/09, 14.00 – 23.00 | Πάρκο Αιωνόβιων Ελαιών, Ψεματισμένος. Λάρνακα

Πορτοκάλογλου και Μόρφη στην Κύπρο για δύο συναυλίες

Για να γιορτάσουν τη συμπλήρωση των τριών χρόνων και την τεράστια επιτυχία της τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΡΤ1 «Μουσικό Κουτί», ο δημιουργός και παρουσιαστής της εκπομπής Νίκος Πορτοκάλογλου και η συμπαρουσιάστριά του Ρένα Μόρφη, ετοιμάζουν μια μεγάλη συναυλιακή εξόρμηση στην Ελλάδα και την Κύπρο. Μαζί τους, τρία από τα βασικά μέλη της μπάντας της εκπομπής, ο Βύρων Τσουράπης (μπάσο, τραγούδι) με τα όμορφα τραγούδια του από τον προσωπικό του δίσκο «Λέξεις Μακρόσυρτες», ο Λάμπης Κουντουρόγιαννης (κιθάρα, τραγούδι) με το νέο του project «ΡΙΖΕΣ» και το τραγούδι τους «Ζήσε Ελεύθερος», ιδρυτικό μέλος των Wedding Singers, με πολυάριθμες συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Οι συναυλίες θα περιέχουν τα πιο γνωστά τραγούδια από το ρεπερτόριο των δυο καλλιτεχνών, αλλά και επιλεγμένα στιγμιότυπα από τις εντυπωσιακές ενάρξεις της εκπομπής. Ο Νίκος συνδυάζει με μαεστρία τα πιο απροσδόκητα ελληνικά και ξένα τραγούδια και τα ερμηνεύουν μαζί με τη Ρένα, όπως και κάποια αγαπημένα τους τραγούδια σε νέες διασκευές.

Σάββατο 09/09, 20.30 | Κηποθέατρο Λεμεσού

Κυριακή 10/09, 20.30 | Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λευκωσία

«Αναζητώντας τη Φετινέ» στο θερινό σινεμά «Κωνστάντια»

Το βραβευμένο κυπριακό ντοκιμαντέρ της Γελίζ Σουκρί στον θερινό κινηματογράφο «Κωνστάντια». Η ταινία αρχίζει με την επανεγκατάσταση της Πέμπε Μέντες, μίας Κύπριας γεννημένης στην Αυστραλία, στην Κύπρο. Η ίδια αναζητεί την τύχη της αδερφής του παππού της, Φετινέ Μεμίς, η οποία υποχρεώθηκε να παντρευτεί στα 14 της έναν Παλαιστίνιο και να φύγει από την Κύπρο χωρίς έκτοτε να δώσει σημεία ζωής. Η θλιβερή ιστορία της Φετινέ και εκατοντάδων άλλων νεαρών γυναικών της τουρκοκυπριακής κοινότητας που παντρεύτηκαν Άραβες, αναδύεται στην επιφάνεια όταν η σκηνοθέτρια αρχίζει την έρευνα του εντοπισμού της αγνοούμενης Φετινέ. Διάρκεια: 75 λεπτά.

Σάββατο 09/09, 21.00 | Θερινός κινηματογράφος «Κωνστάντια», Λευκωσία

«Flying Away Art and Music Festival 2023» στο γήπεδο «Ορφέας»

Το Flying Away Art and Music Festival επιστρέφει και φέτος στο γήπεδο του «Ορφέα», στη Λευκωσία. Το φεστιβάλ που διοργανώνεται με γνώμονα την προβολή της τέχνης και των Κυπρίων καλλιτεχνών φιλοξενεί φέτος 150 και πλέον καλλιτέχνες οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τις δημιουργίες τους στα ειδικά διαμορφωμένα μαγαζάκια. Η γκάμα των έργων των καλλιτεχνών είναι αρκετά ευρεία και το κοινό μπορεί να βρει έργα ζωγραφικής που θα δώσουν χαρακτήρα στον χώρο του, illustrations, ταξιδιάρικες φωτογραφίες και κάρτες, έργα γραφιστικής, χειροποίητες δημιουργίες με ποικίλα υλικά, ιδιαίτερα κοσμήματα με τεχνικές που δεν συναντιούνται συχνά και φυσικά μόδα από πλήθος ταλαντούχων Κύπριων δημιουργών. Το κοινό θα μπορεί να παραγγείλει ή να αγοράσει απευθείας τα έργα-δημιουργίες που επιθυμεί, υποστηρίζοντας έμπρακτα τους καλλιτέχνες και δημιουργούς του τόπου μας. Το φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες του από τις έξι το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα. Το Σάββατο, η μουσική σκηνή υποδέχεται ροκ καλλιτέχνες και συγκεκριμένα τους: Μagic De Spelle, Υπόγεια Ρεύματα, Ενδελέχεια και Dj Charitos. Στη σκηνή της Κυριακής θα ανέβει ο Dj Portiero, καθώς οι Locomondo θα παρουσιάσουν ένα μοναδικό πρόγραμμα επιτυχιών, γιορτάζοντας 20 χρόνια μουσικών διαδρομών.

Σάββατο και Κυριακή 09-10/09, 18.00 – 00.00 | Γήπεδο «Ορφέας», Λευκωσία

Φωτογραφική έκθεση «Η εκστρατεία της Μικράς Ασίας» στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Η έκθεση, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Moυσείο Συλλογής Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, παρακολουθεί την πορεία από τη Μεγάλη Ιδέα της εθνικής ολοκλήρωσης στη συνοριακή και πληθυσμιακή διαμόρφωση του σημερινού ελληνικού κράτους, μέσα από τα δραματικά γεγονότα της Μικρασιατικής Εκστρατείας του 1922. Το ταξίδι ξεκινά με αναφορά στην άνθηση του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη. Στο κύριο μέρος της έκθεσης τα τεκμήρια αφηγούνται την ελληνική παρουσία στη Μικρά Ασία και τα γεγονότα της Εκστρατείας, μέχρι την υποχώρηση του ελληνικού στρατού και την καταστροφή της Σμύρνης. Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης αντίγραφα των ιστορικών τεκμηρίων που εκτίθενται στην έκθεση «Από τη Μεγάλη… στη σύγχρονη Ελλάδα» στην έδρα του ΕΙΜ στην Παλαιά Βουλή, η οποία περιλαμβάνει φωτογραφικά τεκμήρια, έγγραφα και αντικείμενα, πλαισιωμένα από μαρτυρίες, αποσπάσματα ημερολογίων και δημοσιεύματα του Τύπου.

Σάββατο και Κυριακή 09-10/09, 10.00 – 19.00 | Moυσείο Συλλογής Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη, Λευκωσία

«Joyland» στο θερινό σινεμά «Κωνστάντια»

«Joyland». Ο έρωτας ενός νέου και μιας τρανς στάρλετ φωτίζει σιγά-σιγά την επιθυμία των γύρω τους για σεξουαλική επανάσταση. Ξεπερνώντας τα μελοδραματικά προσκόμματα, η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα ακτινογραφεί διεισδυτικά την πατριαρχική ασιατική και μουσουλμανική πραγματικότητα όπως και τα ανίκητα κοινωνικά ταμπού της. Χρώμα, χορός, ψυχή και μία απαγορευμένη ιστορία αγάπης που κέρδισε τον Queer Φοίνικα στις Κάννες. Το κινηματογραφικό θάρρος του σκηνοθέτη Σαΐμ Σαντίκ οδήγησε στην απαγόρευση προβολής του «Joyland» στο Πακιστάν. Ωστόσο, αποτέλεσε την επίσημη εθνική υποψηφιότητα στα διεθνή Όσκαρ του 2023.

Κυριακή 10/09, 21.00 | Θερινός κινηματογράφος «Κωνστάντια», Λευκωσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»