«Ωδά κι Εκειά» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 22.8.2017

Το έργο περιλαμβάνει ιστορίες παρμένες από το Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά για την Κύπρο και θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο 2017 σε Λευκωσία και Λεμεσό.


Στη θεατρική παράσταση, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία των Λούκας Βαλέβσκι και Έλενας Αγαθοκλέους, ένας περιοδεύων θίασος με τα συμπράγκαλά του προσπαθεί να στήσει μια παράσταση σε πλατείες για να διασκεδάσει ο κόσμος. Οι ιστορίες του θιάσου αποτελούν μια κάποια εξήγηση για τη γλυκεία χώρα Κύπρο και βασίζονται στο Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά «Εξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου η οποία λέγεται Κρόνικα τουτέστιν Χρονικόν», το πρώτο κείμενο ολόκληρης της ελληνικής γραμματολογίας που γράφτηκε στη δημοτική γλώσσα, τη γλώσσα του λαού.

Ο Λεόντιος Μαχαιράς υπήρξε κορυφαίος χρονικογράφος στο Μεσαίωνα. Στο Χρονικό του για την Κύπρο, καλύπτει την περίοδο από τη βασιλεία του Μ. Κωνσταντίνου και την επίσκεψη της Αγίας Ελένης στην Κύπρο ως το θάνατο του βασιλιά Ιωάννη Β' [1458 μ.Χ.].

Στην παράσταση ωδά κι εκειά παίζουν «ο ίδιος ο Μαχαιράς (ναι, ο ίδιος ο κορυφαίος χρονικογράφος), μαζί του διάφορα δουλικά (δεν έχουμε ακριβείς ιστορικές πληροφορίες για αυτούς)», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Μίτος. «Ηθοποιοί, κύρης και δουλικά, μπερδεύουν γεγονότα με κουτσομπολιά και μαϊντανούς, σχολιάζουν στα κυπριακά, αφηγούνται στα μεσαιωνικά, μπλέκουν το παρόν με το παρελθόν, θυμούνται, ξεχάνουν και πάλι όχι ακριβώς, τη σειρά. Στο κάτω κάτω ό,τι μπορούν θα κάνουν!».

Το 2009, το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ παρουσίασε μια πρώτη εκδοχή της δουλειάς του Λεόντιου Μαχαιρά πάνω στο Χρονικό, με το Ιστορίες... από τη γλυκειά χώρα Κύπρο. Οι αυτοτελείς ιστορίες είχαν επιλεγεί από τη Δρ Νάντια Αναξαγόρου και η παράσταση συμμετείχε στις Καλοκαιρινές Εκδηλώσεις του Δήμου Λεμεσού μέσα στο Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Λούκας Βαλέβσκι, Έλενα Αγαθοκλέους
Δραματουργία: Έλενα Αγαθοκλέους
Συρραφή κειμένου: Kωσταντίνα Peter, Έλενα Αγαθοκλέους
Μουσική: Λούκας Βαλέβσκι
Σκηνογραφία: Εύα Κοραή
Ενδυματολογία: Μυρτώ Σαρμά
Ηθοποιοί: Μάριος Ιωάννου, Έλενα Καλλινίκου, Μαρίνα Μακρή, Έλενα Αγαθοκλέους

+ Στις 4 και 5 Οκτωβρίου στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου στη Λεμεσό και στις 8 Οκτωβρίου στην πλατεία Φανερωμένης στη Λευκωσία. Ώρα έναρξης: 20:30. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες τηλ. 97879793. Ολόκληρο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κύπρια εδώ.

* Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ [www.mitos.org.cy], με έδρα το Παλιό Ξυδάδικο, δημιουργήθηκε από τους καλλιτέχνες Έλενα Αγαθοκλέους και Λούκα Βαλέβσκι το 2007.
Η θεατρική δουλειά του ΜΙΤΟΣ έχει αναφορές στην πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη της πρόσληψη και παραστατικότητα, με πολυμορφία στους συνεργάτες και τη θεματολογία. Όπως επίσης, ασχολείται με πειραματικές παραστάσεις πάνω στο αρχαίο δράμα. Μετρά σύνολο δεκαοκτώ θεατρικές παραγωγές και έχει επιλεχθεί να εκπροσωπήσει την Κύπρο σε φεστιβάλ και προγράμματα στο εξωτερικό, όπως και συμμετείχε σε τοπικά, Ευρωπαϊκά και διεθνή συμπόσια.

Παράλληλα, αναπτύσσει κοινωνική δράση στην τοπική κοινότητα και συνεργάζεται με Ευρωπαϊκά δίκτυα και διεθνείς οργανισμούς για τη στήριξη της καλλιτεχνικής κινητικότητας και ανταλλαγής. Τέλος, οι δραστηριότητες του ΜΙΤΟΣ εστιάζουν στην υποστήριξη μιας πλατφόρμας παραστατικών τεχνών στην Κύπρο μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα, πρόγραμμα φιλοξενιών (theYard.Residency), φεστιβάλ (μικρό φεστιβάλ αρχαίου δράματος, Παράξενη οθόνη.κύπρος), θεατρικές παραγωγές, θεατρικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα (lipasma) και άλλα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες