«Απαγορευμένες ιστορίες» στο Πάφος2017

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 4.12.2017

Για πρεμιέρα -δικαιωματικά- στην Κύπρο ετοιμάζεται η διεθνής ομάδα Ludens Ensemble, με έδρα το Εδιμβούργο, που την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη θα παρουσιάσει το έργο «Απαγορευμένες ιστορίες» στο Μαρκίδειο Θέατρο της Πάφου. Πρόκειται για ιστορίες μελών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας τις οποίες αφηγούνται έξι ηθοποιοί επί σκηνής στην αγγλική γλώσσα, με ελληνικούς υπότιτλους και με το τουρκικό κείμενο τυπωμένο να διανέμεται στους θεατές.


«Συγκεντρώνουμε ιστορίες αλληλεγγύης και αγάπης από αυτές τις περιόδους [πριν και μετά το 1960, το 1974 και μετά το 1974] τα τελευταία δύο χρόνια», σημειώνει ο Φίλιππος Φιλίππου, μέλος της ομάδας Ludens Ensemble, που σκηνοθετεί το έργο κρατώντας και ένα από τα έξι ερμηνευτικά πόστα στην παράσταση. Πρόκειται για 100, περίπου, καταγραμμένες ιστορίες που μεταφέρονται στη σκηνή μέσα από τις αφηγήσεις των ηθοποιών και τη χρήση μαριονέτας, video mapping, προβολών και μουσικής.

web Photo by Philippos Philippou
web Photo by Philipposppou
webby Philippos Philippou


Η παράσταση αποτελεί παραγωγή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017 και υλοποιείται ύστερα από πρόταση της Ludens Ensemble, την οποία συναποτελούν Κύπριοι, Ελλαδίτες, Σκωτσέζοι, Ισπανοί, Ούγγροι, Γάλλοι και Άγγλοι καλλιτέχνες.
Δεν έχουμε πρόθεση να απαντήσουμε στο ερώτημα της λύσης του Κυπριακού, αλλά να θέσουμε ερωτήματα που ο καθένας ως θεατής ξεχωριστά είτε τα απαντά ή τα αφήνει να αιωρούνται

«Οι ηθοποιοί αγκάλιασαν το έργο θερμά! Δεν ήξεραν πολλά πράγματα για την Κύπρο και το τι συμβαίνει. Μαζί απομαγνητοφωνήσαμε τις συνεντεύξεις και αρχίσαμε να κάνουμε διαλογή των ιστοριών. Είναι σημαντικό ότι καμία από τις ιστορίες δεν άλλαξε και κατά τη διάρκεια της παράστασης, είναι σαν να μιλάει ο κόσμος που μας έδωσε τις συνεντεύξεις. Ακόμα και λάθη συντακτικά [κάποιες συνεντεύξεις ήταν μόνο στα αγγλικά] κρατήθηκαν επί τούτου, για να αποδώσουμε όσο πιο πίστα γίνεται τις ιστορίες.»

webhoto by Philippos Philippou
weboto by Philippos Philippou


Στόχος του έργου «είναι να συμβάλει στη δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, με σκοπό να δημιουργηθεί σταδιακά μια κοινή αφήγηση για τη ζωή στην Κύπρο», σημειώνει ακόμη ο Φίλιππος Φιλίππου. «Με την ομάδα δεν έχουμε πρόθεση να απαντήσουμε στο ερώτημα της λύσης του Κυπριακού, αλλά να θέσουμε ερωτήματα που ο καθένας ως θεατής ξεχωριστά είτε τα απαντά ή τα αφήνει να αιωρούνται. Τους φαίνονται απίστευτα όλα αύτα που έγιναν στην Κύπρο, πράγματα που βλέπουμε δηλαδή να συμβαίνουν ακόμα και τώρα σε άλλες χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Αυτό που είδαμε όλοι μαζί είναι την ανθρώπινη διάσταση των ιστοριών και όχι τις πολιτικές προεκτάσεις. Αν υπάρχουν κάποιες αναφορές, είναι γιατί μιλούν μέσα από εμάς οι ίδιοι που μας έδωσαν τις ιστορίες.»

+ «Απαγορευμένες ιστορίες» στο Μαρκίδειο Θέατρο της Πάφου στις 4 και 5 Δεκεμβρίου, στις 20:30. Στο έργο συμμετέχουν οι Adam Tompa, Περσεφόνη Γεράγγελου, Jenny Logan, Ισιδώρα Μπουζιούρη, Βαγγέλης Μακρυγιαννάκης και Φίλιππος Φιλίππου. Εισιτήρια προς 10 ευρώ. Πληροφορίες τηλ. 26932017.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Κουκλοθέατρο του πολέμου | Παλαιστίνιος καλλιτέχνης μετατρέπει ερείπια και σκουπίδια σε παιχνίδια

Κουκλοθέατρο του πολέμου | Παλαιστίνιος καλλιτέχνης μετατρέπει ερείπια και σκουπίδια σε παιχνίδια

Κουκλοθέατρο του πολέμου | Παλαιστίνιος καλλιτέχνης μετατρέπει ερείπια και σκουπίδια σε παιχνίδια

Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»

Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»

Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»