4,000 κοστούμια Όπερας σε ένα τεράστιο φανταστικό ξεπούλημα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 5.2.2018

Ο βάτραχος με την μπάλα πρέπει να φύγει.Kαι η αναστημένη μούμια. Και η γιγαντιαία πασχαλίτσα. Και αυτό το αιματοβαμμένο φόρεμα.


Αυτά τα αντικείμενα, μαζί με κορσέδες, φορέματα και άλλα φανταστικά πλάσματα, ήταν μεταξύ περίπου 4.000 κοστουμιών που η Ολλανδική Εθνική Λυρική Σκηνή έδωσε προς πώληση στο κοινό το Σάββατο στο Άμστρνταμ.Γιατί; Η αποθήκη είναι γεμάτη.

"Σε κάποιο σημείο,η αποθήκη θα κάνει έκρηξη", δήλωσε σε συνέντευξή του την Παρασκευή ο Robby Duiveman, διευθυντής του βεστιάριου της όπερας. Έχει επιβλέψει τρεις τέτοιες πωλήσεις στα 18 χρόνια του στην όπερα. Αλλά αυτή είναι η πρώτη που η όπερα είχε σε εννέα χρόνια.

Κομμάτια της πρόσφατης ιστορίας της Ολλανδικής Εθνικής Λυρικής Σκηνής - ο ιδρώτας, το δράμα, το ψεύτικο αίμα- ίσως καταλήξουν σε άλλες όπερες ή στις ντουλάπες πρωτοποριακών χίπστερ. Τα βραβευμένα κομμάτια θα τα κρατήσει για τα αρχεία της.

"Ποτέ δεν πωλείται ολόκληρη η παραγωγή," εξήγησε ο κ. Duiveman. "Πάντα κρατούμε τα κοστούμια των κύριων ρόλων. Αν έχουμε 40 μέλη στον χορό, πωλούμε 30 και κρατούμε 10. Οτιδήποτε μπορεί να είναι χρήσιμο για μια μελλοντική έκθεση - κάτι από ένα διάσημο τραγουδιστή ή παγκόσμια πρεμιέρα ή κάτι που φτιάχτηκε με ειδικό υλικό - αυτά τα πράγματα θα τα κρατήσω.Κτίζουμε το αρχείο μας, αλλά σε κάποιο σημείο πρέπει απλά να αποχαιρετήσουμε μερικά από αυτά. "

Γνωστή για την ανάληψη ενδιαφέρουσας, μεταμοντέρνας νέας δουλειάς με συνεργάτες όπως οι καλλιτέχνες Anish Kapoor και William Kentridge και τον σκηνοθέτη Peter Sellars και με ιστορία έντονα μινιμαλιστικών και κλασσικών παραγωγών, η Ολλανδική Εθνική Λυρική Σκηνή διαθέτει εσωτερικό τμήμα που δημιουργεί εκατοντάδες κοστούμια ετησίως.

Οι πωλήσεις κοστουμιών είναι απίστευτα δημοφιλείς - τα 2.000 διαθέσιμα εισιτήρια για το φετινό ξεπούλημα πωλήθηκαν στο διαδίκτυο σε 37 λεπτά. Εδώ είναι μια μικροσκοπική επιλογή από τα περίεργα και φανταστικά κοστούμια προς πώληση, τα οποία χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970 αλλά χρησιμοποιήθηκαν και σε πρόσφατες παραγωγές.


Βάτραχος με μπάλα


04dutch-costumes-slide-2F4P-jumbo


Παραγωγή: "Het Sluwe Vosje"(The Cunning Little Vixen), από τον Leos Janacek (2010/2011)

Τιμή: 300 ευρώ

"Το αγόρι ηλικίας 12 ετών που φορούσε αυτή τη φορεσιά είχε μόνο μία είσοδο στη σκηνή και μπήκε πηδώντας πάνω στην μπάλα αριστερά προς τα δεξιά", θυμάται ο κ. Duiveman. "Θυμάμαι ότι μερικές φορές ήταν πολύ ενθουσιώδης και πήδούσε πολύ ψηλά, οπότε έπρεπε να κάνη καλή εξάσκηση."


Κοστούμι αυλικού


04dutch-costumes-slide-F9EQ-jumbo


Παραγωγή : "Castor and Pollox", του Jean-Philippe Rameau (2007/2008)

Τιμή: 125 ευρώ

"Αυτό το σακάκι είναι κατασκευασμένο από νεοπρένιο, το οποίο είναι αδιάβροχο ύφασμα,με το οποίο φτια΄χνουν την στολή του δύτη Η όπερα είχε ένα πολύ απλό, αφηρημένο σκηνικό, έτσι τα κοστούμια έγιναν αυτα το σκηνικό, κατά κάποιο τρόπο, με όλα αυτά τα πολύχρωμα κομμάτια ».


Δύο φορέματα


04dutch-costumes-slide-79MN-jumbo


Παραγωγή: "Ercole Amante", από τον Francesco Cavalli (2009)

Τιμή: 300 ευρώ

"Ολός ο χορός ξεκινάει την όπερα με μωβ φορέματα και στο τέλος της όπερας, όταν ο Ercole γίνεται ο νέος βασιλιάς, ο γιός του ήλιου, όλοι εμφανίζονται με κίτρινο χρώμα. Είναι μια όμορφη εικόνα στη σκηνή με όλα αυτά τα λαμπερά κίτρινα φορέματα. "


Μούμια


04dutch-costumes-slide-9VH3-jumbo
Παραγωγή: "Ercole Amante", από τον Francesco Cavalli (2009)

Τιμή: 50 ευρώ

"Υπάρχει μια σκηνή στην οποία ένας από τους πρωταγωνιστές πηγαίνει στο νεκροταφείο και το σκηνικό ήταν βγαλμένο από το " Thriller " του Michael Jackson όπου όλες αυτές οι μούμιες έβγεναν από τα φέρετρα και εκτέλούσαν αυτόν τον μπαρόκ χορό και στη συνέχεια να επιστρέψαν στα φέρετρα τους . Για να γίνει αυτό, οι ηθοποιοί ήρθαν με ολόσωμα κορμάκια και έπρεπε να τα τυλίξουμε με όλους αυτούς τους επίδεσμους και στη συνέχεια να στερεώσουμε τους επίδεσμους επάνω στο κορμάκι με το χέρι ».


Υπηρέτης


04dutch-costumes-slide-LUGO-jumbo


Παραγωγή: "Cendrillon" (Σταχτοπούτα), από τον Jules Massenet (1987)

Τιμή: 200 ευρώ

"Ένα μέλος του χορού θα φορούσε αυτό στη σκηνή του χορού με τον πρίγκιπα. Είναι πολύ χαρακτηριστικό της εποχής που έγινε - πολύ θεατρικό και τολμηρό. "


Ποιμενικό φόρεμα Ροκόκο


merlin_133246577_c4ed6aca-589f-4143-901b-2bdb9d706255-jumbo


Παραγωγή: "Così fan tutte", από τον Wolfgang Amadeus Mozart (1997)

Τιμή: 150 ευρώ

"Ένας διάσημος Γερμανός σχεδιαστής κάποτε είπε:" Όταν χρησιμοποιείτε λεπτομέρειες σε ένα κοστούμι, δεν θα φαίνονται, αλλά αν τις αφήσετε έξω, δεν θα είναι ολοκληρωμένα". Αυτή η μικρή φορεσιά ρόκοκο ήταν φόρεμα χορού για μια ποιμαντική σκηνή ,και όλα τα υφάσματα έχουν φύλλα και εικόνες κήπων με βοσκούς και ο δισδιάστατος μπροστινός πίνακας είναι κατασκευασμένος από μια εικόνα από την περίοδο του ροκοκό. Ίσως να μην είναι δυνατό να δούμε αυτές τις λεπτομέρειες από το ακροατήριο, αλλά κάτι θα έλειπε αν δεν το συμπεριλαμβάναμε ".


Χρυσή ζακέτα ανδρός


04dutch-costumes-slide-T5G3-jumbo


Παραγωγή: Άγνωστη, πιθανώς τη δεκαετία του '70

Τιμή: 90 ευρώ

"Αυτό είναι ένα από τα παλαιότερα κοστούμια που έχουμε στην απογραφή μας, πιθανότατα από το 1975. Δεν ξέρω τι συμβαίνει επειδή εκείνες τις μέρες, δεν βάζαμε ετικέτες παραγωγής στα ενδύματα. Φαίνεται να είναι ένα κοστούμι τύπου "όνειρο με τον πρίγκηπα να έρχεται πάνω σε άσπρο άλογο". Έχουμε πολλά από αυτά στο απόθεμα, αλλά χωρίς παντελόνια. Ο πολυεστέρας ήταν ένα ύφασμα πολύ δημοφιλές και προσιτό οικονομικά και επομένως χρησιμοποίηθηκε πολύ για κοστούμια. Ακόμα κι αν θέλετε να αντιγράψετε αυτό το ένα, θα ήταν δύσκολο σήμερα. "


Γλοιός


04dutch-costumes-slide-IOYW-jumbo
Παραγωγή: "Legende - De Ontsporing van Meneer Prikkebeen"(Ο θρύλος - Ο εκτροχιασμός του κ. Prikkebeen), από τον Peter-Jan Wagemans (2010)

Τιμή: 100 ευρώ

"Είναι από μια ολλανδική παγκόσμια πρεμιέρα που πραγματοποιήθηκε μόνο μία φορά. Σε μια σκηνή, υπάρχει ένας παγκόσμιος ταξιδιώτης που έρχεται αντιμέτωπος μεαυτούς τους γλοιώδες γυμνούς άνδρες, τραγουδιστές όπερας, που βγαίνουν από το έδαφος και τον φοβίζουν. Ο γλοιός είναι κατασκευασμένη από σιλικόνη. Έχει ένα ομφάλιο λώρο για να τα κάνει πιο τερατώδη. "


Μαύρο πλαστικό φόρεμα


04dutch-costumes-slide-QXBG-jumbo


Παραγωγή: "Tannhäuser" από τον Richard Wagner (2007)

Τιμή: 100 ευρώ

"Είχαμε 120 ανθρώπους σε αυτή τη φορεσιά πάνω στη σκηνή ανά πάσα στιγμή, άντρες με αυτά τα τεράστια φορέματα, όλοι να περπατούν κάτω από αυτή την τεράστια σκάλα την ίδια στιγμή - πολύ εντυπωσιακή σκηνή. Είναι μια μετάφραση ενός κομματιού της εποχής "- από τον 19ο αιώνα -" αλλά θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε σύγχρονα υλικά. Αυτό είναι βασικά κατασκευασμένο από πλαστικό, φτιαγμένο να μοιάζει με χειροποίητο ύφασμα ".

ΠΗΓΗ: The New York Times

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Ρώτα με όταν ξυπνήσω» του Χαράλαμπου Γιάννου

«Ρώτα με όταν ξυπνήσω» του Χαράλαμπου Γιάννου

«Ρώτα με όταν ξυπνήσω» του Χαράλαμπου Γιάννου

Εργαστήρια της Τετάρτης στον ΘΟΚ: 30.11.2022

Εργαστήρια της Τετάρτης στον ΘΟΚ: 30.11.2022

Εργαστήρια της Τετάρτης στον ΘΟΚ: 30.11.2022

‘Έτος Ιάκωβου Καμπανέλη 2022’ στο Θέατρο Ριάλτο

‘Έτος Ιάκωβου Καμπανέλη 2022’ στο Θέατρο Ριάλτο

‘Έτος Ιάκωβου Καμπανέλη 2022’ στο Θέατρο Ριάλτο

1984 του Τζόρτζ Όργουελ - Τελευταίες παραστάσεις στην Νέα Σκηνή

1984 του Τζόρτζ Όργουελ - Τελευταίες παραστάσεις στην Νέα Σκηνή

1984 του Τζόρτζ Όργουελ - Τελευταίες παραστάσεις στην Νέα Σκηνή