Η «Φαλακρή τραγουδίστρια» επιστρέφει με επιπλέον παραστάσεις

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 26.2.2019

Η θεατρική ομάδα «Σόλο για Τρεις» μετά τις sold out παραστάσεις Φεβρουαρίου για το εμβληματικό έργο του Ευγένιου Ιονέσκο «Η Φαλακρή Τραγουδίστρια» σε σκηνοθεσία Μαρίας Μανναρίδου Καρσερά , επανέρχεται για ένα δεύτερο, περιορισμένο κύκλο παραστάσεων, από τις 13 Μαρτίου στο Θέατρο Χώρα στη Λευκωσία.


Το εμβληματικό έργο του 1948, είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ καθώς σατιρίζει θέματα όπως η ισοπέδωση της ταυτότητας του ατόμου, η αποδοχή των σλόγκαν από τις μάζες, καθώς και τις συνταγές ιδεών που τροφοδοτούν και μεταμορφώνουν τις κοινωνίες σε συλλογικά αυτόματα. Χλευάζει τον ψεύτικο καθωσπρεπισμό, την αδυναμία επικοινωνίας και το υπαρξιακό κενό. Η «Φαλακρή Τραγουδίστρια» ανέβηκε στην σκηνή για πρώτη φορά το 1950, στο Théâtre des Noctambules στο Παρίσι. Πρόκειται για πρωτοποριακό έργο της εποχής του που καθιέρωσε το «θέατρο του παραλόγου». Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του παγκόσμιου δραματολογίου.


Η Φαλακρή Τραγουδίστρια που δεν έχει εμφανιστεί ποτέ επί σκηνής, παίζεται αδιάκοπα από το 1958 στο μικρό θέατρο του Υσέτ του Παρισιού, είναι το δεύτερο πιο πολυπαιγμένο έργο στην Ευρώπη (μετά την Ποντικοπαγίδα της Άγκαθα Κρίστι) ενώ ανάμεσα στους χιλιάδες θεατές που παρήλασαν από τις θέσεις του κοινού, έχει ξεχωρίσει το γέλιο της θρυλικής Έντιθ Πιάφ η οποία έλεγε: «Έρχομαι και ξανάρχομαι να δω τη Φαλακρή Τραγουδίστρια όταν είμαι μελαγχολική!».

Το έργο, μια άγρια σάτιρα που χλευάζει το παράλογο στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της οποίας αυτό που λέγεται είναι κατ’ απόλυτη κυριολεξία, διαδραματίζεται σε ένα τυπικό αγγλικό σαλόνι, ενός τυπικού αγγλικού ζευγαριού του κυρίου και της κυρίας Σμιθ. Είναι ένα τυπικό αγγλικό απόγευμα, όταν ξαφνικά εισβάλουν στο σαλόνι τους το φιλικό τους ζευγάρι Μάρτινς, το οποίο μαζί με την υπηρέτρια του σπιτιού και έναν πυροσβέστη φροντίζουν για την διατάραξη της αγγλικής ηρεμίας τους.

Ο Ιονέσκο τοποθέτησε έξι ανθρώπους επί σκηνής, τους απογύμνωσε από οποιαδήποτε προσωπικότητα, πρωτοβουλία ή ευθύνη, τους κλείδωσε στον κώδικα της εικόνας και των συμβάσεων τους και τους έβαλε κατόπιν να συναντηθούν και να συνεννοηθούν.

Με τη «Φαλακρή Τραγουδίστρια» ο Ιονέσκο θεωρούσε ότι είχε γράψει την απόλυτη τραγωδία. Κι όμως, όπου παιζόταν το έργο, το κοινό έπεφτε κάτω από τα γέλια. Ο Ιονέσκο αρχικά αντέδρασε, αλλά τελικά συναίνεσε λέγοντας: «Από τη στιγμή που το κωμικό είναι η διαίσθηση του παραλόγου, τότε, κατ’ εμένα, το κωμικό είναι πολύ πιο κοντά στην απελπισία παρά το τραγικό».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Γιώργος Πρωτόπαπας
Σκηνοθεσία - Διασκευή: Μαρία Μανναρίδου Καρσερά
Σκηνικά – Κοστούμια: Ηλέκτρα Κυθραιώτου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Σταύρος Τάρταρης

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ
Βαλεντίνος Κόκκινος
Δημήτρης Αντωνίου
Ηλιάνα Κάκκουρα
Θανάσης Δρακόπουλος
Φώτης Αποστολίδης
Χριστιάνα Λάρκου
Χριστίνα Χριστόφια

Παραστάσεις:

13,14 και 15 Μαρτίου 2019, στις 20:30

Χώρος:

Θέατρο Χώρα Κοραή Ι (Πλατεία Αρχιεπισκοπής), Λευκωσία

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον

«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον

«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον