«Και το όνομα αυτού», για πρώτη φορά επί κυπριακής σκηνής

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 19.3.2018

Τη γαλλική κωμωδία Le Prenom, των Matthieu Delaporte και Alexandre de La Patelliere ανεβάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο η θεατρική ομάδα Σόλο Για Τρεις σε συνεργασία με το Θέατρο Αντίλογος, σε σκηνοθεσία Διομήδη Νικήτα.


Πρόκειται για τη μεγαλύτερη θεατρική επιτυχία στη Γαλλία, ένα έργο υποψήφιο το 2011 για έξι βραβεία Moliere, που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο το 2012.

Το έργο μετέφρασε, διασκεύασε και σκηνοθετεί ο Διομήδης Νικήτα.

Η παραγωγή σφραγίζει τη συνεργασία των ομάδων Σόλο για Τρεις και Θέατρο Αντίλογος και παρουσιάζεται από τις 13 Απριλίου στo Flea Theatre.

Το εν λόγω θεατρικό έργο, που γράφτηκε το 2010, περιέχει στοιχεία της αισθητικής του μπουλβάρ, όπως το γνωρίζουμε από τον Φεντώ, τον Λαμπίς, τον Βερνέιγ και άλλους «μάστορες» του είδους.

Το έργο των Matthieu Delaporte και Alexandre de La Patellière αποτελεί ένα είδος προσχήματος που προσεγγίζει το κωμικό στοιχείο αναφορικά και συγκινησιακά: οι δύο Γάλλοι συγγραφείς δημιουργούν πολλαπλές αναφορές οι οποίες στο ευρύ φάσμα διατύπωσής τους, διεγείρουν τη βιωματικότητα που πυροδοτεί τη σύγκρουση.

Η υπόθεση της κωμωδίας είναι απλή. Με αφορμή το όνομα που θα δοθεί σε ένα αγέννητο ακόμη αγόρι, παρατίθεται ένα δείπνο για πέντε. Δυο ζευγάρια κι ένας παιδικός φίλος συναντώνται για να το γιορτάσουν. Εντούτοις, η εορταστική ατμόσφαιρα δεν κατορθώνει να καταδείξει μια χαρούμενη διάθεση. Αντίθετα, το κλίμα γίνεται βαρύ και υποτροπιάζει με πρόσχημα το όνομα του παιδιού. Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες στο δείπνο κρατάει «γερά», στα όρια του δογματικού, το προσωπικό του αφήγημα και με βάση αυτό απευθύνεται στον άλλο δημιουργώντας καταστάσεις αντιπαλότητας ενώ σωρεία χρόνιων απωθημένων ξεσπούν με βία στην επιφάνεια. Καθένας ξεστομίζει «βαριές κουβέντες» που αποκαλύπτουν τον «προσωπικό του μύθο» και κυρίως αυτό που θα ήθελε να είναι αλλά δεν είναι.

Πανέξυπνοι χιουμοριστικοί διάλογοι, που ισορροπούν με δεξιοτεχνία μέχρι τα όρια της μαύρης κωμωδίας, δίνουν την ευκαιρία στο έργο να θίξει καίρια θέματα της αστικής καθημερινότητας.

Υπόθεση
Στο σπίτι του Πιερ και της Ελιζαμπέτ ετοιμάζεται ένα οικογενειακό δείπνο. Ο αδερφός της Ελιζαμπέτ, Βίνσεντ, με την έγκυο γυναίκα του, Άννα, καθώς και ο καλύτερός της φίλος, Κλωντ, καταφθάνουν για το καθιερωμένο τους δείπνο. Με αφορμή το όνομα του επερχόμενου παιδιού ξεκινάει ένα παιχνίδι παρεξηγήσεων ανάμεσα σε ονόματα και πρόσωπα, αλήθειες και ψέματα. Μέσα σε ένα βράδυ, πέντε άνθρωποι που νόμιζαν πως γνωρίζονται καλά, θα αναθεωρήσουν ανακαλύπτοντας ο ένας τον άλλο από την αρχή.

Συντελεστές
Μετάφραση/ Διασκευή/Σκηνοθεσία: Διομήδης Νικήτα
Σκηνικά / Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου
Παραγωγή: Σόλο για Τρεις & θέατρο ΑντίΛογος

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

Μαρίνα Βρόντη

Βαλεντίνος Κόκκινος

Νεκτάριος Θεοδώρου

Χριστίνα Χριστόφια

Τζούλιο Φιλίππο Ντ’ Ερρίκο



ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Παρασκευή, 13 Απρίλιου 2018 στις 20:30

Παραστάσεις: κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι τις 13 Μάϊου, στις 20:30

Flea Theatre - Γιάννη Κορομία 2, Καϊμακλί

Για πληροφορίες και κρατήσεις: 97829257

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία