Παγκόσμια Ημέρα Θέατρου: οι εκδηλώσεις

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 23.3.2018

Μία εβδομάδα όλο θέατρο έρχεται ξεκινώντας από αύριο, ένεκα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, όπως έχει καθιερωθεί η 27η Μαρτίου. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία τιμώντας αυτή τη μέρα, να παρακολουθήσει δωρεάν αξιόλογα θεατρικά έργα και δράσεις σχετικές με τη θεατρική τέχνη. 
  • Σάββατο 24 Μαρτίου, 11:00-18:00: PLAY ON: Πέντε Νέα Κυπριακά Θεατρικά Έργα στο Θέατρο Χώρα (Κοραή 1, πλατεία Αρχιεπισκοπής), Είσοδος Ελεύθερη.
Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου ΚΚΔΙΘ, τον Ιούνιο του 2017, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή νέων θεατρικών έργων, φέρνοντας κοντά συγγραφείς και πρακτικούς του θεάτρου με στόχο να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για ανάπτυξη της θεατρικής γραφής στην Κύπρο.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:


ΣΑΒΒΑΤΟ, 24 Μαρτίου 2018
Ώρα παρουσίασηςΘεατρικό έργο
11:00π.μ. – 12:00μ.μ.Φ

της Νάγιας Τ. Καρακώστα

[σύμβουλος επεξεργασίας κειμένου: Λέα Μαλένη]Σκηνοθετική επιμέλεια ανάγνωσης: Αθηνά Κάσιου
12:15μ.μ. – 1:45μ.μ.Σωτηράκης Χαν

του Κυριάκου Σπαρτιάτη

[σύμβουλος επεξεργασίας κειμένου: Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά]Σκηνοθετική επιμέλεια ανάγνωσης: Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά
1:45μ.μ. – 2:45μ.μ.ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
3:00μ.μ. – 3:45μ.μ.Άφατα

του Μιχάλη Νικολάου

[σύμβουλος επεξεργασίας κειμένου: Αλεξία Παπαλαζάρου]Σκηνοθετική επιμέλεια ανάγνωσης: Κώστας Σιλβέστρος
4:00μ.μ. – 4:45μ.μ.Θέλω να πω, ήμουν απλά ένα παιδί 

της Ελένης Αναστασίου

[σύμβουλος επεξεργασίας κειμένου: Μαρία Κυριάκου]Σκηνοθετική επιμέλεια ανάγνωσης: Μαρία Βαρνακκίδου
5:00μ.μ. – 6:00μ.μ.Η σκουριασμένη αυτοκτονία

του Απόστολου Μακρίδη

[σύμβουλος επεξεργασίας κειμένου: Λέανδρος Ταλιώτης]Σκηνοθετική επιμέλεια ανάγνωσης: Ανδρέας Αραούζος

 

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: 7000 2414 │ www.ccoiti.com  • Σάββατο 24 Μαρτίου, 10:00: παιδική θεατρική παράσταση ‘Σοφία η μέλισσα’ του Δημήτρη Μπασλάμ από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (Σκηνή 018). 


sofia i melissa


Το έργο είναι βασισμένο στην έκδοση του Πανεπιστημίου Κύπρου με τίτλο Η Σοφία. Μία μέλισσα που της άρεσε να διαβάζει του Δημήτρη Μπασλάμ.

Κείμενο, σκηνοθεσία, μουσική του Δημήτρη Μπασλάμ

Παίζουν: Σαββίνα Γεωργίου και Κωνσταντίνα Ξενοφώντος.

Μουσικοί στη σκηνή: Στέφανος Κουτέλης και Γιάννης Κουτής.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων τόσο για τη θεατρική παράσταση οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται όπως επικοινωνούν για κρατήσεις στο τηλέφωνο 25343464 καθημερινά 8:00 π.μ. – 2:00μ.μ..

Το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, στo πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας Μέρας Θεάτρου (27 Μαρτίου) και των έξι χρόνων λειτουργίας του (26 Μαρτίου), ανακοινώνει ότι την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018 η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη για το κοινό.  • Δευτέρα 26 Μαρτίου, 20:00: Εκδήλωση απονομής βραβείου Θεατρικής Πολιτιστικής Προσφοράς σε Αννίτα Σαντοριναίου και Σταύρο Λούρα στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο από την Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ.


santorinaiou_louras
© Ελένη Παπαδοπούλου | Παράθυρο/Πολίτης

Το βραβείο θα απονείμει σε ειδική τελετή στις 26 Μαρτίου ο διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Παύλος Παρασκευάς.

«Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή έχει πιο μεγάλη αξία όταν σε τιμούν συνάδελφοι», ανέφερε σε μήνυμα στην προσωπική της σελίδα στο facebook η Αννίτα Σαντοριναίου, αντιδρώντας στην είδηση της βράβευσής της.

Η κ. Σαντοριναίου μαζί με τον Σταύρο Λούρα αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του κυπριακού θεάτρου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή του και συμμετέχοντας στην γνωστή ως «χρυσή εποχή» του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου που αποτέλεσε τη μαγιά για την εξέλιξη της τέχνης του θεάτρου στη χώρα μας.

Οι δυο τους ανέβηκαν πρόσφατα μαζί στη σκηνή, πρωταγωνιστώντας στο έργο «Οι Καρέκλες» του Ευγένιου Ιονέσκο, σε παραγωγή του Θεάτρου Δέντρο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μια μέρα πριν την καθορισμένη ως Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου (27 Μαρτίου), γι’ αυτό και στο πλαίσιό της θα αναγνωστεί το μήνυμα της διεθνούς μέρας. Θα ακολουθήσει μικρό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με θεατρικά τραγούδια και δεξίωση.

Η τελετή θα λάβει χώρα στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο [Νέας Έγκωμης 8, 2409, Έγκωμη Λευκωσία] στις 20:00.  • 27 Μαρτίου, 19:00 : Θεατρική Παράσταση – «The Farce of the Fisherman» στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας(CVAR), Είσοδος Ελεύθερη.


The-Farce-of-the-Fisherman


Μια θεατρική παράσταση του Ολλανδού Cornelis Evereart σε μια παρουσίαση από το University of Sheffield Renaissance Theatre.

Πρόκειται για φλαμανδική κωμωδία που συνδυάζει παραδοσιακά στοιχεία με μια πλοκή που παραπέμπει σε σύγχρονη ρομαντική κωμωδία. Σε σκηνοθεσία του Δρ Charlotte Steenbrugge και παραγωγή του Jim Fitzmaurice.

*Με την ευγενική χορηγία του University of Sheffield.

-Στα αγγλικά

-Στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, Ερμού 285, 1017, Λευκωσία.

-Είσοδος Ελεύθερη – για εγγραφή: https://www.eventbrite.co.uk/e/the-farce-of-the-fisherman-tickets-42453974982

Για περισσότερες πληροφορίες: +357 22 300 994/ info@severis.org  • 28 Μαρτίου, 20:30 : θεατρική παράσταση «GRGDN», στις Αποθήκες ΘΟΚ, Είσοδος ελεύθερη


erogan
Erdoğan Kavaz| Ηθοποιός-Σκηνοθέτης παράστασης

εμπνευσμένο από το έργο Ρινόκερος του Ευγένιου Ιονέσκο.

Και έτσι γίναμε οι So Kolektif. Δεν ξέρουμε γιατί. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Θα ’πρεπε;

Η περιπέτειά μας ξεκινάει εδώ. Συναντηθήκαμε τη στιγμή που όλοι  ψάχναμε ένα μέρος για να πάμε. Δε φτάσαμε ακόμη εκεί. Ξεχάσαμε πού πηγαίναμε.  Να πάμε; Μια αναζήτηση είναι. Μια απόδραση. Μια αντίσταση. Ίσως και όχι. Θα ’πρεπε; Προσπαθούμε. Είμαστε γελοίοι. Προσπαθούμε να γίνουμε κάτι.

Ή όχι. Αποτυγχάνουμε.  Ξανά. Νιώθουμε. Προσπαθούμε ξανά.

Δεν κάνουμε τίποτ’ άλλο παρά να προσπαθούμε.

GRGDN. Μια παράσταση για τη δοκιμασία.σύλληψη/σκηνοθεσία/ερμηνείαSo Kolektif

Η ομάδα So Kolektif  αποτελείται από τουςCeyda Alçıcıoğlu       | Ιστορικός Τέχνης                  / Sanat Tarihçisi

Kurtuluş Altayl         | Ηθοποιός                              / Oyuncu

Mehmet Atun           | Συνθέτης                               / Besteci

Erdoğan Kavaz         | Ηθοποιός-Σκηνοθέτης          / Oyuncu-YönetmenΑνοικτή για το κοινό

Κρατήσεις: Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77 77 27 17  • 31 Μαρτίου 2018, 20:30: θεατρική παράσταση «Ναπολέων», στις Αποθήκες ΘΟΚ


napoleon


Ένα εθνικό πορτραίτο από την bijoux de kant

Η συνάντηση του καταραμένου ρομαντικού ποιητή, κυπριακής καταγωγής, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη με τον μοναχικό εκπρόσωπο της μεταπολεμικής αστικής ηθογραφίας Γιώργο Ιωάννου.

Ο Αντώνης Γκρίτσης γίνεται η φωνή του επιβλητικού Ιωάννου και του μελαγχολικού Λαπαθιώτη, μεταφέροντας την υπαρξιακή μοναξιά του απόκληρου και του κοινωνικά αποκλεισμένου.

σύλληψη/σκηνοθεσία

Γιάννης Σκουρλέτης

επί σκηνής

Αντώνης Γκρίτσης

 bijoux de kant

Η bijoux de kant δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 από τον σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη έχοντας έντονη δραστηριότητα στον χώρο του θεάτρου μέχρι σήμερα. Παρουσίασε παραγωγές σε οργανισμούς όπως η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Θέατρο Τέχνης, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής, το Θέατρο του Νέου Κόσμου κ.α. Τα τελευταία χρόνια, η ομάδα στεγάζεται στο bijoux de kant hood στην οδό Αθηνάς. Η bijoux de kant ασχολείται συστηματικά με το νεοελληνικό έργο καθώς και την πρωτότυπη δραματουργία.

 Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου

 Εισιτήρια διατίθενται αποκλειστικά από το Πανεπιστήμιο Κύπρου www.ucy.ac.cy/alumni  • 31 Μαρτίου, 20:30: θεατρική παράσταση «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ. Είσοδος Ελεύθερη


petros


«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» που επάξια έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και που μίλησε στις καρδιές μικρών και μεγάλων, με πέραν των 38,000 θεατών κατά την περσινή θεατρική σεζόν, παρουσιάζεται ξανά στο Θέατρο ΘΟΚ, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου.

Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς

Δραματοποίηση: Σάββας ΚυριακίδηςΤάκης Τζαμαργιάς

Σκηνικά/Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου

Μουσική: Δημήτρης Ζαβρός

Στίχοι Τραγουδιών: Δημήτρης Ζαβρός, Νέβι Κανίνια

Μουσική Διδασκαλία: Χριστίνα Αργύρη

Κίνηση: Έλενα Χριστοδουλίδου

Video Art: Χρήστος Δήμας

Σχεδιασμός Φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Ακουστικός Σχεδιασμός: Γιώργος Χριστοφή

Επεξεργασία Video: Atlantis Film Solutions LTDΕρμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά):

Σωτήρης: Ηλίας Ανδρέου

Παππούς: Ανδρέας Βασιλείου

Αντιγόνη: Πηνελόπη Βασιλείου

Κυρία Λεβέντη: Άννα Γιαγκιώζη

Ρίτα: Άντρεα Δημητρίου

Νιούρα/Κορίτσι/Κυρία Ερυθρού Σταυρού/Κουκλοπαίκτρια Β’: Μικαέλλα Θεοδουλίδου

Αχιλλέας/Γκούντερ/Ιταλός Στρατιώτης/Ψηλέας: Στέλιος Καλλιστράτης

Γιάννης/Σκύλος: Αντρέας Μακρής

Κώστας Αγαρινός/Διερμηνέας/Κος Λουκάτος/Κουκλοπαίκτης: Δημήτρης Μαχαίρας

Μαμά: Ντίνα Μιχαηλίδη

Δροσούλα: Ελένη Μολέσκη

Μπαμπάς: Σώτος Σταυράκης

Άγγελος/Ιταλός Στρατιώτης Β’: Αντώνης Χαντζής

Στον ρόλο του Πέτρου ο Γιάννης Καραούλης

Είσοδος Ελεύθερη

Κρατήσεις: Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77 77 27 17Αν προγραμματίζετε εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα θεάτρου και δεν είστε σ'αυτή τη λίστα επικοινωνήστε μαζί μας στο: parathyro@politis-news.com 

Φωτογραφία εξωφύλλου: Σχέδιο του Oskar Schlemmer για τα κοστούμια του The Triadic Ballet, 1919Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
‘Μια ζωή Τζένη’ στο θέατρο Ριάλτο

‘Μια ζωή Τζένη’ στο θέατρο Ριάλτο

‘Μια ζωή Τζένη’ στο θέατρο Ριάλτο

"Girls & Boys" του Dennis Kelly

"Girls & Boys" του Dennis Kelly

"Girls & Boys" του Dennis Kelly

«ΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ» του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ

«ΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ» του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ

«ΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ» του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ

Ανοικτό Κάλεσμα για συμμετοχή στο theYard.Residency.23

Ανοικτό Κάλεσμα για συμμετοχή στο theYard.Residency.23

Ανοικτό Κάλεσμα για συμμετοχή στο theYard.Residency.23