Αρχαία τραγωδία στην Μοσούλη

Eleni Papadopoulou Δημοσιεύθηκε 2.5.2019

Σε αυτή την πολιορκημένη πόλη, οι φοιτητές υποκριτικής στο δρόμο για την πρόβα, περπατούν προσεκτικά πάνω σε κομμάτια σκυροδέματος, αποφεύγοντας σκάλες που θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, γύρο από λακκούβες από κακοτράχαλο νερό και πάντα κρατώντας την απόσταση τους από τους άνδρες με όπλα. Δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανένα, ούτε καν εκείνους που φορούν στολή.


«Δεν χρειάζεται να υποκριθούμε την τραγωδία», λέει ο Μουσταφά Νταργκάμ, 19 ετών, δείχνοντας την βομβαρδισμένη πρόσοψη του Ινστιτούτου Καλών Τεχνών σε ένα διάλειμμα από τις πρόβες της «Ορέστειας», της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας του Αισχύλου.

«Αυτό το έργο απλά μιλά για την πραγματικότητα της Μοσούλης», προσθέτει.

Ο Ντάργκαμ εμφανίζεται σε μια εκδοχή της «Ορεστείας», προσαρμοσμένη από τον Ελβετό σκηνοθέτη Μίλο Ράου και τη θεατρική του εταιρεία NTGent με έδρα τη Γάνδη του Βελγίου.

Ενώ οι ελληνικές τραγωδίες πηγαίνουν πίσω 2.500 χρόνια, οι θεατρικοί σκηνοθέτες συνεχίζουν να τις βρίσκουν εξαιρετικά ηχηρές σήμερα, ανεβάζοντας τις μερικές φορές σε σύγχρονο σκηνικό ή βρίσκοντας άλλους τρόπους για να τονίσουν πώς η υπερηφάνεια και το πάθος, αρχαία ή σύγχρονη, μπορούν να ξεχυθούν και να αφήσουν μια κοινωνία σε ερείπια.

Ο Ράου το παίρνει ένα βήμα πιο πέρα. Σε ένα προκλητικό μανιφέστο που εξέδωσε όταν ανέλαβε το θέατρο, υποσχέθηκε να δοκιμάζει ή να παρουσιάζει μία παράσταση το χρόνο σε μια ζώνη συγκρούσεων.
Η κυρίαρχη ιδέα του είναι να επαναπροσδιορίσει το θέατρο, έτσι ώστε ακόμη και τα κλασικά θεατρικά έργα να επαναπροσδιοριστούν για έναν 21ο αιώνα που χαρακτηρίζεται από πόλεμο και τρομοκρατία.

Σε αυτή την περίπτωση, προσπαθεί να συγχωνεύσει την τραγωδία της Μοσούλης με αυτήν της Οικίας του Ατρέα, της δυναστείας που βρίσκεται στο κέντρο της τραγωδίας. Στην δική του εκδοχή, «Ο Ορέστης στη Μοσούλη», επικεντρώνεται σε ένα διαχρονικό θέμα: τον κύκλο της εκδίκησης και τη δυσκολία της κάθαρσης αυτού.

Στο έργο του Ράου, η Μοσούλη δεν είναι παρά ένας χαρακτήρας, μαρτυρία της καταστροφής που αφήνει η εκδίκηση στο πέρασμά της και στα εμπόδια - φυσικά και πνευματικά - για την ανάκτηση του πολιτισμού.

Οι ιρακινοί ηθοποιοί δεν μπορούν εύκολα να αποκτήσουν βίζα στη Δύση, οπότε η πλήρης παραγωγή θα συνδυάσει βίντεο με συζητήσεις και πρόβες του έργου στη Μοσούλη με ζωντανές εμφανίσεις επτά Ευρωπαίων ηθοποιών, δύο εκ των οποίων έχουν Ιρακινή καταγωγή.

«Ήθελα να κάνω ό, τι σημαίνει τραγωδία, όπου κάθε απόφαση είναι λάθος, όπου δεν υπάρχει καλή επιλογή», λέει ο Ράου. Με πολλούς τρόπους, δεν θα μπορούσε να έρθει σε ένα καλύτερο μέρος για να το δείξει αυτό.

Εδώ η εισβολή, η κατάληψη και η ήττα του Ισλαμικού Κράτους οδήγησαν σε μια πόλη με θύματα και δράστες, και κάποιους που ήταν και τα δύο ταυτόχρονα. Είναι ένας τόπος όπου η καχυποψία είναι έντονη, οι πληροφοριοδότες είναι παντού και η καθημερινή ζωή είναι οδυνηρά σκληρή.

Και όμως μια εβδομάδα με τον Ράου και την ευρωπαϊκή του ομάδα, καθώς δούλευαν με ιρακινούς καλλιτέχνες, δείχνει επίσης πώς αμφισβητούνται αυτές του οι υποθέσεις, που συχνά υπογραμμίζουν πόσο μακριά είναι το Ιράκ από την Ευρώπη όταν πρόκειται για στάσεις απέναντι στην ομοφυλοφιλία και ρόλο των γυναικών.

Ο κόσμος του ευρωπαϊκού θεάτρου του Ράου - έντονα πνευματικός και συγκρατημένος - και αυτός της Μοσούλης, όπου τα είδη υποκριτικής στρέφονται προς το μελόδραμα, συχνά φαίνονται μακρυά ο ένας από τον άλλο, αλλά στη συνέχεια θα κάνουν απροσδόκητα κλικ, βρίσκοντας μια συναρπαστική συνέργεια.

Ηθοποιοί όπως ο Ντάργκαμ, ο οποίος υποδύεται μέλος του χορού, λένε ότι είδαν τον Ράου και την ομάδα του να φτάνουν με προκαταλήψεις, κυρίως για την εισβολή του Ισλαμικού Κράτους, αλλά φαινομενικά αγνοώντας άλλα οδυνηρά επεισόδια.

Αφού η "Βελγική ομάδα", όπως τους αποκάλεσε, δεν ρώτησε ποτέ, δεν ανέφερε ότι ο πατέρας του, συνταγματάρχης του ιρακινού στρατού, σκοτώθηκε από την Αλ Κάιντα όταν ο Ντάργκαμ ήταν μόλις 10 χρονών.

Επίσης, δεδομένου ότι ο Ράου ποτέ δεν ρώτησε, δεν ανέφερε τις καθημερινές δυσκολίες που λέει πολλοί από τους συμμαθητές του αντιμετωπίζουν.

«Δεν ρώτησαν για το νερό, για την ηλεκτροδότηση», λέει. Αλλά ο Ντάργκαμ επέλεξε τελικά να δώσει στους Ευρωπαίους το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. «Είμαι βέβαιος ότι ρώτησαν κάποιον άλλο», λέει.

Βρίσκοντας μια μέθοδο μέσα στην τρέλα

Η πρώτη μέρα των δοκιμών ξεκινά με την ομάδα NTGent να σέρνει ένα μεγάλο τραπέζι στην γυμνή αυλή του κτιρίου που χρησιμοποιείται τώρα για το θέατρο του Ινστιτούτου. Ο Στέφαν Μπλάσκε, ο δραματουργός, και ο Ράου εγκατέστησαν τους υπολογιστές τους στο ένα άκρο του τραπεζιού, δουλεύοντας πάνω στο σενάριο.

Η προσέγγιση του Ράου για τη συγγραφή σεναρίων είναι χαλαρή και με τον Ορέστη στη Μοσούλη, όπως και με πολλά άλλα έργα του, αναμιγνύει τμήματα του αρχικού κειμένου (όχι περισσότερο από 20 τοις εκατό, σύμφωνα με ένα άλλο δόγμα του μανιφέστου του) με υλικό που συλλέγεται από την έρευνα της ομάδας και τις συζητήσεις με τους ηθοποιούς. Σε αυτή την παραγωγή θα υπάρχουν επίσης μουσικά βίντεο και ντοκιμαντέρ των ιρακινών ηθοποιών να συζητούν το έργο.

orestesinmosul014


Με περιορισμένο διαθέσιμο ηλεκτρικό ρεύμα, τα μέλη της ομάδας του παρατηρούν την μπαταρία στους υπολογιστές τους να μειώνεται κατά τη διάρκεια ενός πρωινού.

Η υδραυλική υποδομή είναι επίσης προσωρινή. Αλλά το μεσημέρι, το ηθικό ανεβαίνει λίγο όταν κάποιος φέρνει ένα κουτί από τοπικό μπακλαβά και πλαστικά φλιτζάνια με σκούρο, βαρέως ζαχαρωμένο ιρακινό τσάι και μπουκάλια νερού.

Οι προσπάθειες να καταλάβουμε το ημερήσιο πρόγραμμα είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιες. Και για τους ιρακινούς ηθοποιούς είναι δύσκολο να εμφανιστούν στην ώρα τους.

Η Μοσούλη εξακολουθεί να είναι μια πόλη που λειτουργεί ελάχιστα, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι φοβούνται ότι η κατάσταση θα κατρακυλήσει πίσω στον πόλεμο. Η μετάβαση από τη δυτική όχθη του Τίγρη προς τα ανατολικά, όπου πραγματοποιούνται η πρόβες, μπορεί να διαρκέσει ώρες, καθώς λειτουργούν μόνο δύο γέφυρες και μόνο προς μία κατεύθυνση κάθε φορά.

Τις επόμενες μέρες, όταν οι πρόβες μετακινούνται στο παλιό κτίριο του ινστιτούτου τέχνης, το οποίο βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι μαθητές πρέπει να περπατήσουν μέσα από πλήθος σιωπηλών οικογενειών σε πένθος έξω από το νεκροτομείο της πόλης. Περιμένουν τα σώματα των θυγατέρων, των γιων, και των αδελφών που πνίγηκαν όταν ένα σκάφος αναψυχής βυθίστηκε.

Για όσους αγάπησαν την Μοσούλη, μια από τις πιο καλλιεργημένες πόλεις στο Ιράκ, το Ισλαμικό κράτος έκλεψε όχι μόνο τον τρόπο ζωής τους, αλλά και την ψυχή της πόλης τους. Τα βιβλία καίγονται, απαγορεύεται η τέχνη, απαγορεύονται όλες οι απολαύσεις.

Στο πρώην κτίριο του ινστιτούτου τέχνης, το οποίο είχε καταληφθεί από το ισλαμικό κράτος, οι ουλές είναι παντού.

Ο καθηγητής γλυπτικής, ο οποίος τώρα εργάζεται σε ένα μικρό άθικτο κτίριο κοντά, λέει ότι κατέστρεψε ο ίδιος τα έργα του για να μην τα καταστρέψουν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Ο θυρωρός του σχολείου, ο οποίος εξακολουθεί να ζει στους χώρους, έκρυψε μερικά από τα έργα ζωγραφικής των μαθητών κάτω από τα συντρίμμια ενός κοντινού βομβαρδισμένου σπιτιού για να τα διασώσει.

Στο κτίριο όπου ο Ράου προβάλλει ταινίες για τρεις μέρες, τα κοστούμια των προηγούμενων παραγωγών είναι θαμμένα στα συντρίμμια, υγρά από τις τρύπες στην οροφή και τους τοίχους, όπου μπαίνει η βροχή.

Ο Σουλεϊκ Σαλίμ Αλ-Χαμπάζ, διευθυντής του θεατρικού προγράμματος του ινστιτούτου, ο οποίος παίζει ούτι στην παραγωγή του NTGent, δείχνει μια τούφα μπεζ μαλλιών που σχεδόν καμουφλάρεται από τη σκόνη σκυροδέματος.

«Τα μαλλιά της Οφήλιας», ψιθυρίζει, προσθέτοντας, «Ήμουν ο 'Αμλετ».

Δείχνει κάτι που μοιάζει με δέρμα φιδιού. «Η αλληλογραφία μου», λέει περήφανα.

«Και αυτό,» προσθέτει, καθώς ο Ράου περπατά πάνω από ένα τρίγωνο καλωδίων, «ήταν το εσωτερικό ενός πιάνου, ένα όμορφο πιάνο».

Κουνάει το κεφάλι του: «Το Ι.Κ είναι το χειρότερο όπλο που δημιούργησαν οι άνθρωποι».

«Είναι ένα όπλο που δημιουργήσαμε εναντίον μας, αλλά η Μοσούλη δεν είναι Ι.Κ», προσθέτει. «Αυτό είναι το μήνυμά μου στον κόσμο. Μην σκέφτεστε την Μοσούλη ως Ι.Κ».

Διδάσκοντας, μαθαίνοντας, διαφωνόντας

Για τους φοιτητές του θεάτρου, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν διαβάσει ποτέ την Ορέστεα, χρειάζεται ολόκληρη επιφάνεια πίνακα για να χαρτογραφήσουν την πλοκή, τους χαρακτήρες και τι διακυβεβόταν.

Εν συντομία: ο Αγαμέμνονας, ο οποίος θυσίασε την κόρη του για να επιταχύνει το ταξίδι του στους Τρωικούς Πολέμους, επιστρέφει μετά από 10 χρόνια, μόνο για να σκοτωθεί από τη σύζυγό του στο πρώτο μέρος. Στο δεύτερο, ο γιος τους Ορέστης και η κόρη τους Ηλέκτρα ανακαλύπτουν πώς πέθανε ο πατέρας τους και ο Ορέστης εκδικείται τη μητέρα και τον εραστή της.

Στο τελευταίο μέρος, ο Ορέστης διώκεται στο ναό της Αθηνάς από τις Ερινύες, αρχαίες θεές που θέλουν να πληρώσει για τη δολοφονία της μητέρας του. Εκεί, η Αθηνά προεδρεύει της δίκης του. Τελικά είναι οι πολίτες της πόλης της, της Αθήνας, που τον κρίνουν.

orestesinmosul003


Ο Γιόχαν Λάυσεν, 69 ετών, ένας γνωστός Βέλγος ηθοποιός και σκηνοθέτης, βρίσκεται εκεί για να υποδυθεί τον Αγαμέμνονα. Αλλά έχει επίσης αναλάβει την καθοδήγηση των φοιτητών. Με τη βοήθεια της Γερμανο-Ιρακινής ηθοποιού Σουζάνας ΑμπντούλΜαζίντ, που υποδύεται την Κασσάνδρα και της οποίας η οικογένεια προέρχεται αρχικά από την Μοσούλη, προσπαθεί να σχεδιάσει τα περίπλοκα οικογενειακά δέντρα και να εξηγήσει το ρόλο του Χορού στο ελληνικό δράμα.

Περνά τα διαλείμματα με τους νεαρούς καλλιτέχνες, τους οδηγεί σε πρόβες και εργάζεται για την εναρμόνιση της θεατρικής τους κατάρτισης - της οποίας ένα μεγάλο μέρος είναι ο στυλιζαρισμένος χορός - με κίνηση και εκφράσεις πιο οικείες στο ευρωπαϊκό κοινό.

Οι Λάυσεν και ΑμπντούλΜαζίντ, μαζί με τους συναδέλφους τους, εκτελούν τις πιο έντονες σκηνές της τραγωδίας

Ο Λάυσεν, ο οποίος είχε ρόλο σε μια άλλη παραγωγή του Ράου, μοιάζει να καταλαβαίνει τι ψάχνει ο σκηνοθέτης, αλλά δείχνει ταπεινότητα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες.
«Δεν έχω ψευδαισθήσεις ότι στις δύο εβδομάδες εδώ θα καταλάβω πολλά - είμαι τουρίστας, ξένος», λέει.

Ωστόσο, λέει, σέβεται την επί τόπου προσέγγιση του Ράου, την οποία αποδίδει στην αρχική εκπαίδευση του σκηνοθέτη ως κοινωνιολόγος.

«Ο Μίλο δεν πάει κάπου για να επιβεβαιώσει τι σκέφτεται», λέει ο Λάυσεν. «Είναι μια ρευστή δραματουργία. Η μαρτυρίες των ανθρώπων εδώ και η διαδικασία του να ρωτάς ερωτήσεις, για τους κώδικες, αυτό είναι που το δημιουργεί », λέει για το έργο.

Ο Ράου λέει ότι είναι εντυπωσιασμένος από το πώς η «πολιτική ταυτότητας» διαμορφώνει τη συμπεριφορά των Ιρακινών, ειδικά όταν πρόκειται για φύλο και σεξουαλικότητα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ήρθα πραγματικά αντιμέτωπος με νέους, έξυπνους καλλιτέχνες και το τι είναι δυνατό και τι αδύνατο για αυτούς μέσα στην κουλτούρα τους», λέει.Μία από αυτούς είναι η Μπαραά Αλί, μια 19χρονη φοιτήτρια υποκριτικής που πήρε το ρόλο της Ιφιγένειας. Είναι διστακτική στο να κινηματογραφηθεί επειδή φοβάται ότι κόσμος που ξέρει θα δει τελικά την ερμηνεία της.

Η Κιτάμ Ιντρές, 59 ετών, δασκάλα και ηθοποιός μερικής απασχόλησης, της οποίας η σύζυγος σκοτώθηκε από την Αλ Κάιντα, παίζει την Αθηνά. Είναι μεταξύ εκείνων που παροτρύνουν την Αλί να πει ναι, έτσι ώστε η συμμετοχή της να δείξει στον κόσμο ότι μια νεαρή Ιρακινή γυναίκα θα μπορούσε να είναι ηθοποιός και καλλιτέχνης.

Αλλά η Αλί, που φορά κεφαλομάντηλο, δεν είναι σίγουρη: «Η οικογένειά μου θα μου επιτρέψει να το κάνω, αλλά η κοινωνία μας δεν μπορεί να το δεχτεί», λέει. «Η κοινωνία αφήνει τα αγόρια να είναι ηθοποιοί, αλλά όχι τα κορίτσια».

Τελικά δέχεται να κινηματογραφηθεί, αλλά μόνο αν μπορεί να παραμείνει αόρατη φορώντας ένα νικάμπ που έχει μόνο σχισμές για τα μάτια της.

Τα πράγματα θερμαίνονται

Μία πτυχή της παραγωγής που προκαλεί αναπόφευκτα μια αναταραχή είναι η απόφαση του Ράου να έχει τον Ορέστη και τον Πιλάδη, καλύτεροι φίλοι στο τρίτο μέρος της τριλογίας, να φιλιούνται στο στόμα.

Ένας ηθοποιός από την Δύση και ένας Ιρακινός ηθοποιός με έδρα την Ολλανδία υποδύονται τους δύο άντρες. Μερικοί από τους άνδρες Ιρακινούς φοιτητές , που υποδύονται τις Ερινύες, νιώθουν άβολα, και θυμώνουν, όταν τους ζητείται να παρευρεθούν στη σκηνή.

Όλη την εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι και οι Ιρακινοί συζητούν - ή προσπαθούν να συζητήσουν - τη διαφορά μεταξύ ενός φιλιού επι σκηνής και ενός πραγματικού φιλιού. Αλλά αρκετοί νέοι ηθοποιοί εκφράζουν την ανησυχία τους ότι είναι «κατά της θρησκείας μας» - ή θα γίνουν αντιληπτοί από την κοινότητά τους ότι ανέχονται την εμφανή ομοφυλοφιλία, την οποία πολλοί στο Ιράκ θεωρούν διεστραμμένη.

Τελικά ο Ράου συμφωνεί ότι θα υπάρξει ένα φιλί αλλά θα τροποποιηθεί. Ωστόσο, η τελική εκδοχή, η οποία έχει καταγραφεί σε βίντεο, φάνηκε υπερβολικά τολμηρή σε πολλούς Ιρακινούς που την είδαν.

Η τελευταία σκηνή του έργου - η δίκη του Ορέστη - είναι αυτή στην οποία το όραμα του Ράου και του Μπλάσκε για ένα θέατρο που εκτείνεται σε διαφορετικούς κόσμους αποδεικνύεται ιδιαίτερα συγκλονιστικό.

Ο Αισχύλος διερωτάται αν ο Ορέστης θα πρέπει να καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία της μητέρας του ή να συγχωρεθεί, με Αθηναίους ένορκους να λαμβάνουν την τελική απόφαση. Στην τελευταία σκηνή που καταγράφηκε σε βίντεο, ο Ντάργκαμ και επτά από τους συμφοιτητές του που υποδύονται τους ένορκους διαφωνούν για την τύχη του Ορέστη.

Η Ίντρες, η οποία παίζει την Αθηνά, στέκεται περήφανα μέσα στο κατεστραμμένο κτίριο των καλών τεχνών.

Φαίνεται να μεγαλώνει σε ανάστημα καθώς ανακοινώνει: «Η ψήφος μου πηγαίνει στην ειρήνη. Η αλυσίδα θανάτου πρέπει να τελειώσει.»

Εκείνη τη στιγμή, φαίνεται να είναι ένας ψήφος για τη ζωή, την ελπίδα, για την πόλη της Αθήνας και για την πόλη της Μοσούλης.

Αλλά ο Ράου δεν αποφεύγει το πιο σκληρό ερώτημα: Τι συμβαίνει όταν η ψηφοφορία είναι για κάτι πραγματικό και οι ένορκοι γνωρίζουν προσωπικά τα βάσανα των θυμάτων;

Σε βίντεο κλιπ με τους φοιτητές να συζητούν για τη μοίρα των δολοφόνων του I.Κ, ο θυμός και το πάθος είναι πραγματικά. «Αφού μας καταδίκασαν σε θάνατο», επιμένει ένας σπουδαστής, «θα πρέπει να καταδικαστούν και αυτοί σε θάνατο». Ο άλλος αντιτάχθηκε ότι η απόφαση πρέπει να παρθεί στα δικαστήρια.

Όταν έρχεται η ώρα της ψηφοφορίας, κανένας δεν σηκώνει το χέρι για τη θανατική ποινή, αλλά ούτε και ψηφίζει για συγχώρεση - εξηγώντας λίγο γιατί είναι δύσκολο να σταματήσει ο κύκλος της εκδίκησης.

Δύο μέρες αργότερα, ο Ράου και η ομάδα του είναι έτοιμοι για την επιστροφή στην Ευρώπη, όπου ο «Ο Ορέστης στη Μοσούλη» πρόκειται να κάνει πρεμιέρα στις 17 Απριλίου στο NTGent.

Το έργο του Ράου ανεβαίνει τακτικά σε μεγάλα θεατρικά φεστιβάλ. « Ο Ορέστης στη Μοσούλη» έχει προγραμματιστεί για ημερομηνίες περιοδείας σε όλη την Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους.

Στο τέλος των 10 ημερών του με τον όμιλο NTGent, ο Ντάργκαμ, ο οποίος εντάχθηκε στο πρόγραμμα δράσης του ινστιτούτου τυχαία, λέει ότι θέλει να γίνει ηθοποιός. Αν και πιστεύει ότι θα προτιμούσε την κωμωδία από την τραγωδία.

«Η εμπειρία ήταν δύσκολη στην αρχή», λέει, μιλώντας για τους συμφοιτητές του επίσης. «Αλλά αγαπήσαμε τη βελγική ομάδα και μας άρεσε η συνεργασία μαζί τους.Όταν τελείωσαν και έφυγαν», προσθέτει, «μας άγγιξαν και αισθανθήκαμε την απουσία τους».

Της Alissa J Rubin για την εφημερίδα The Independent



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες