Η Χριστίνα Κωνσταντίνου φτιάχνει μια λίστα με «όλα τα υπέροχα πράγματα»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 13.5.2019

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου


Η Χριστίνα Κωνσταντίνου υποδέχεται τους καλεσμένους της κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, στο πλαίσιο της παράστασης «όλα τα υπέροχα πράγματα» -έτσι όπως μεταφράζεται το έργο «Every brilliant thing» των Ντάνκαν Μακμίλαν και Τζόνι Ντόναχιου- και μαζί κατονομάζουν όλες τις μικρές και μεγάλες χαρές της ζωής. Βασισμένο στη φόρμα του μονολόγου, το έργο καλεί το κοινό σε μία διαδραστική εμπειρία υπό τη σκηνοθεσία της Μαρίνας Βρόντη. Για τη ξεχωριστή αυτή παράσταση, μίλησε η πρωταγωνίστρια Χριστίνα Κωνσταντίνου στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107.6» και στο πολιτιστικό ένθετο «τι παίζει».
Κάθε φορά πάω στα τυφλά. Κάθε φορά ανεβαίνει μία άλλη παράσταση.

Τι πραγματεύεται το έργο;

Η ιστορία ξεκινάει όταν η μητέρα της ηρωίδας έκανε την πρώτη της απόπειρα αυτοκτονίας. Κι έτσι το κοριτσάκι αυτό- που ήταν τότε επτά χρονών- αποφασίζει να φτιάξει μία λίστα με όλα τα υπέροχα πράγματα που υπάρχουν στον κόσμο για να μπορέσει να βοηθήσει τη μαμά της να αναθεωρήσει. Το κορίτσι αυτό μεγαλώνει, γίνεται έφηβη, πηγαίνει στο πανεπιστήμιο, ερωτεύεται, παντρεύεται και η λίστα μεγαλώνει. Η ίδια ενηλικιώνεται και περνάει από διάφορες φάσεις, πάντα έχοντας τον φόβο μήπως έρθει κι αυτή αντιμέτωπη με την κατάθλιψη.

Το έργο «απαιτεί» τη συμμετοχή του κοινού. Θεωρείς ότι είμαστε εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους παραστάσεις;

Έχω την ικανότητα να ψυχολογώ τους θεατές και να καταλαβαίνω ποιος θέλει να συμμετάσχει και ποιος όχι. Δεν συμμετέχουν όλοι οι θεατές με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχουν κάποιοι που υποδύονται όντως ρόλους και τους προστατεύω πολύ σε όλη αυτή τη διαδικασία με τρόπο που στο τέλος γίνεται μία ευχάριστη εμπειρία για όλους μας. Και για μένα είναι πολύ διαφορετικό όλο αυτό, κάθε φορά πάω στα τυφλά. Κάθε φορά ανεβαίνει μία άλλη παράσταση.
Ήρθε σαν δώρο για μένα και για πολλούς ανθρώπους αυτή η παράσταση.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το έργο προβάλλει ότι μία λεπτή γραμμή διαχωρίζει το φως από το σκοτάδι.

Ναι και το έργο περνάει με πάρα πολλή ισορροπία από το φως και από το χιούμορ στο πιο μαύρο, στο πιο εσωτερικό στο πιο σκοτεινό κομμάτι και ξανά πάλι πίσω στο φως. Υπάρχει αυτή η εναλλαγή. Ωστόσο αυτή είναι και η μαγεία του έργου αλλά και η δυσκολία του για μένα.

Τι κέρδισες σαν Χριστίνα από αυτή την εμπειρία;

Είμαι κι εγώ ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους που φοβούνται την κατάθλιψη, γιατί υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια και γιατί έχω μία τάση να έλκω άτομα σε φιλικό επίπεδο τα οποία έχουν κατάθλιψη. Έχω φτάσει λοιπόν σε αυτό το σημείο να αναρωτιέμαι αν υπάρχει νόημα και να ψάχνω ένα λόγο να συνεχίσω. Αυτό το έργο ήρθε σε μία τέτοια φάση. Γιατί η κατάθλιψη πολλές φορές έρχεται όταν όλα πάνε καλά… Ήρθε σαν δώρο για μένα και για πολλούς ανθρώπους αυτή η παράσταση.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Μαρία Κωνσταντίνου
Σκηνοθεσία: Μαρίνα Βρόντη
Επί σκηνής: Χριστίνα Κωνσταντίνου
Σχεδιασμός φωτισμού: Σεσίλια Τσελεπίδη
Μουσική επιμέλεια: Βέρθερος
Σχεδιασμός αφίσας: Άννα- Μαρία Χαραλάμπους

  • Τακτικές παραστάσεις κάθε Τετάρτη και Παρασκευή στο Υφαντουργείο στις 20:30, μέχρι το τέλος Μαΐου. Πληροφορίες: 70000138. Εισιτήρια από το www.tickethour.com.cyκαι σε όλα τα υποκαταστήματα ACS Courier. 


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία