Ιστορίες ανείπωτες στο Παλιό Ξυδάδικο από την Ελένη Αναστασίου

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ Δημοσιεύθηκε 18.5.2019

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου


Η ανάγκη της να προβάλει προς τα έξω γεγονότα άγνωστα στο ευρύ κοινό που αφορούν στην τιμωρία πολλών γυναικών με στόχο τον «σωφρονισμό» τους, οδήγησε την Ελένη Αναστασίου στην παράσταση, η οποία αποτελεί μία συμπαραγωγή με το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ. Η ίδια μίλησε στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στο πολιτιστικό ένθετο «τι παίζει» για την παράσταση με τίτλο «Θέλω να πω ήμουν απλά ένα παιδί».

Πως ξεκίνησε το ταξίδι της συγγραφής αυτού του έργου;

Ξεκίνησε με αφορμή ένα πραγματικό γεγονός, συγκεκριμένα την ύπαρξη των «πλυντηρίων των Μαγδαληνών», όπως ονομάζονταν τα γυναικεία σωφρονιστικά ιδρύματα –όπου γυναίκες καλόγριες τιμωρούσαν άλλες γυναίκες- που λειτουργούσαν σε Ιρλανδία, Αγγλία , Αυστραλία και τα οποία ήταν κάτω από την ομπρέλα της Καθολικής Εκκλησίας. Στόχος των ιδρυμάτων αυτών ήταν να σωφρονίσουν και να τιμωρήσουν στην πραγματικότητα γυναίκες οι οποίες κρίθηκαν από την κοινωνία και την εκκλησία ότι είχαν παραβατική συμπεριφορά. Για παράδειγμα θα μπορούσε να ανήκει σε αυτό το ίδρυμα μία γυναίκα που έκανε παιδί ή είχε ερωτική σχέση εκτός γάμου ή ακόμη ήταν θύμα βιασμού και έπρεπε να τιμωρηθεί το θύμα αντί ο θύτης.

Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο θέμα ;

Αρχικά μου κέντρισε την προσοχή το γεγονός ότι το τελευταίο σωφρονιστικό ίδρυμα έκλεισε το 1996, το οποίο βρισκόταν στην Ιρλανδία. Συνειδητοποίησα πόσο «κοντά» μας είναι αυτά τα φρικτά γεγονότα που συνέβησαν σε αυτές τις γυναίκες, καθώς όσοι ασχολούμαστε με το πρότζεκτ ήμασταν εν ζωή τότε. Ακολούθως όταν διάβαζα τις ιστορίες αυτών των γυναικών έφερα στο μυαλό μου το σήμερα, γιατί πρόκειται για συμπεριφορές και καταστάσεις που μπορεί να μην τιμωρούνται με τον τρόπο που γινόταν τότε, αλλά ακόμη σχολιάζονται. Τρανταχτό παράδειγμα είναι και τα πρόσφατα περιστατικά που συγκλονίζουν το νησί μας. Κάνοντας αυτή την παράσταση λοιπόν συνειδητοποιούμε πως δεν είναι καθόλου μακριά από εμάς αυτές οι συμπεριφορές και δυστυχώς ηχούν επίκαιρες στις μέρες μας.
Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις ιστορίες αυτές, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε κάτι.

Είμαστε έτοιμοι σαν κοινό να ακούσουμε αυτές τις ιστορίες και να τις καταλάβουμε χωρίς να κρίνουμε;

Θεωρώ πως ναι. Το πρόβλημα είναι ότι είμαστε έτοιμοι να τις ακούσουμε, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε κάτι. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να μας σταματάει από το να συνεχίζουμε να προσπαθούμε και να δίνουμε φωνή σε τέτοια θέματα.
Η ιστορία έγινε όταν εγώ ήμουν απλά ένα παιδί. Πολλές απ’ αυτές τις γυναίκες ήταν απλώς παιδιά όταν ζούσαν αυτές τις καταστάσεις. Νομίζω ότι αξίζει να πούμε μια κουβέντα γι’ αυτές.

Γιατί ήταν σημαντικό για σένα το ανέβασμα αυτής της παράστασης;

Είχα την ανάγκη να αφηγηθώ την ιστορία αυτών των γυναικών που είχαν τόσο οδυνηρά βιώματα. Μπαίνοντας στα σωφρονιστικά ιδρύματα έχαναν την ταυτότητά τους. Τους άλλαζαν ονόματα και διαγραφόταν το παρελθόν τους. Οπότε οι περισσότερες απ’ αυτές πέθαιναν χωρίς ποτέ να μάθουμε τίποτα γι’ αυτές.

Τι έχει να δώσει στους θεατές το έργο;

Σίγουρα θέλουμε το κοινό να ενημερωθεί για ένα θέμα το οποίο οι περισσότεροι απ’ ότι μας λένε δεν ήξεραν. Οι θεατές φεύγουν από την παράσταση και είναι σοκαρισμένοι από τα γεγονότα τα ίδια. Θέλω να πιστεύω ότι μετά από κάποια χρόνια, εμείς και άλλοι τόσοι είμαστε δω για να πούμε αυτή την ιστορία. Αυτή η ιστορία έγινε όταν εγώ ήμουν απλά ένα παιδί. Πολλές απ’ αυτές τις γυναίκες ήταν απλώς παιδιά όταν ζούσαν αυτές τις καταστάσεις. Νομίζω ότι αξίζει να πούμε μια κουβέντα γι’ αυτές.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο, Σκηνοθεσία: Ελένη Αναστασίου

Σύμβουλος Σκηνοθεσίας: Έλενα Αγαθοκλέους

Ομάδα Δραματουργίας: Έλενα Αγαθοκλέους, Ελένη Αναστασίου, Μαρίνα Αργυρίδου, Ροδιά Βόμβολου, Μαρίνα Βρόντη, Άντρια Ζένιου, Έλενα Καλλινίκου, Μαρίνα Μακρή

Μουσική, Σχεδιασμός Φωτισμού: Λούκας Βαλέβσκι

Σκηνικά, Κοστούμια: Έλενα Κοτασβίλη, Αλέξης Βαγιανός

Κίνηση: Ελεάνα Αλεξάνδρου

Παραγωγή: Kέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ και Ελένη Αναστασίου

Παίζουν: Μαρίνα Αργυρίδου, Άντρια Ζένιου, Έλενα Καλλινίκου, Μαρίνα Μακρή

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
18 & 20/05 | 20:30
19/ 05 | 18:30
Κρατήσεις : 99818208
Είσοδος : €12

Παλιό Ξυδάδικο, Γενεθλίου Μιτέλλα 34, Λεμεσός

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία