Εγκαίνια σε κλίμα βαρύ

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 25.6.2019
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τελεί τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας.


  • Το κόκκινο χαλί που στρώθηκε έξω από το ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας μαρτυρούσε τις προθέσεις: άνθρωποι από τους χώρους της πολιτικής, της διαφήμισης, των μίντια –α, ναι, και των τεχνών– φωτογραφήθηκαν χαρούμενοι καθώς διέσχιζαν το χαλί και εισέρχονταν στο «καλλιμάρμαρο» θέατρο, όπως το χαρακτήρισε αργότερα στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

  • Το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας ανακαινίστηκε, έντεκα χρόνια μετά την –εγκληματική– κατάρρευση της στέγης του, το 2008. Όλο αυτό το διάστημα, έχασκε σαν ένα κέλυφος αλλοτινής αίγλης, στο κέντρο της πόλης, δίπλα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και απέναντι από το Κυπριακό Μουσείο.

  • Για την κατάρρευση της οροφής ο Δήμος Λευκωσίας είχε αποφασίσει να κινηθεί νομικά ζητώντας αποζημιώσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι το θέατρο είχε ανακαινιστεί μόλις τρία χρόνια πριν την κατάρρευση της στέγης.

  • Σε ποιο σημείο βρίσκεται εκείνη η υπόθεση; Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η αγωγή εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Λευκωσίας. Είναι πολλοί οι εναγόμενοι, έχουν γίνει κάμποσες εφέσεις, ο δικαστής που αρχικά ανέλαβε την υπόθεση μεταφέρθηκε στο Κακουργιοδικείο. Όλα αυτά τα καλά.

  • Περιμένουμε, λοιπόν.

  • Και μέχρι τότε, η Λευκωσία έχει ήδη και περηφανεύεται, και καλά κάνει, για το ανακαινισμένο θέατρό της, που είναι πράγματι εντυπωσιακό στο εσωτερικό του, «με αναπαυτικά καθίσματα» όπως σχολίασε και ο Πρόεδρος.

  • Πάντως, την τελετή των εγκαινίων της 18ης Ιουνίου δεν ξέρω αν κανείς την απόλαυσε πραγματικά. Συγκινητική η ιδέα της παρουσίας στη σκηνή ανθρώπων του κυπριακού θεάτρου που για δεκαετίες εργάστηκαν σε αυτό το θέατρο προάγοντας τη θεατρική τέχνη του τόπου. Συγκινητική και η ιδέα της σκυτάλης στη νέα γενιά. Συγκινητικά όλα για πολύ λίγους όμως. Για τους πολύ ευαίσθητους όχι με τις τέχνες γενικότερα αλλά με το θέατρο ειδικότερα.

  • Και εντάξει, ωραία η ιδέα αλλά δεν χρειαζόταν τόση μαυρίλα για την υλοποίησή της. Ούτε το ίδιο το θέατρο δεν φάνηκε μες στη σκοτεινιά.

  • Τα εγκαίνια του θεάτρου ήταν μια καλή ευκαιρία για μια γιορτή. Λίγο πιο φωτεινά όλα, λίγο λιγότερο σοβαρά όλα, ίσως;

  • Χάθηκε κι αυτή η ευκαιρία.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία