Θεατρικό preview

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 16.9.2019

Κάμποσο θέατρο θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μέχρι το τέλος του 2019, με παραγωγές τόσο της τοπικής θεατρικής κοινότητας όσο και από ομάδες του εξωτερικού. Συγκεντρώσαμε τις εγχώριες παραγωγές, υπενθυμίζοντας ότι τόσο στο Φεστιβάλ Κύπρια που «τρέχει» αυτή την περίοδο όσο και στο 1ο Φεστιβάλ Λευκωσίας που έπεται στα μέσα Οκτωβρίου αλλά και σε χώρους όπως το Ριάλτο, το Παττίχειο και αλλού, θα ανέβουν σημαντικές θεατρικές προτάσεις από τον διεθνή χώρο.


4-THEATRO 21


Οι «Λύκοι» ουρλιάζουν

Με τους «Λύκους» του Φανταστικού Θεάτρου ξεκίνησε επίσημα την περασμένη βδομάδα η θεατρική σεζόν 2019-20. «Οι Λύκοι», ένα έργο για την ενηλικίωση μιας παρέας κοριτσιών που παίζουν σε μια μαθητική ποδοσφαιρική ομάδα, παρουσιάστηκε ήδη στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης, ωστόσο την περασμένη βδομάδα ξεκίνησε μια σειρά από παραστάσεις στο Θέατρο Δέντρο που θα συνεχιστούν από αύριο, 16, και μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, στις 20:30.

Η Μαγδαλένα Ζήρα θα σκηνοθετήσει, στο μεταξύ, μαζί με τις Μαρία Καρολίδου και Αθηνά Κάσιου, τα «Χίλια Καράβια», μια ολοήμερη αφήγηση του Τρωικού Πολέμου από την πλευρά των γυναικών, με τη συμμετοχή 25 ηθοποιών, για το 1ο Φεστιβάλ Λευκωσίας.

ΑντίΛογος με Πινόκιο

Στις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινά ο «Πινόκιο» από το Θέατρο ΑντίΛογος, σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου. Ο νεαρός και ήδη βραβευμένος σκηνοθέτης μεταφέρει επί σκηνής, σε θεατρική διασκευή της Άνδρης Θεοδότου, την ιστορία της διάσημης ξύλινης μαριονέτας που έγινε αληθινό αγόρι και η μύτη του μεγάλωνε κάθε φορά που έλεγε ψέματα. Παραστάσεις κάθε Κυριακή την ίδια ώρα μέχρι τις 17 Νοεμβρίου. Θα δοθούν, επίσης, παραστάσεις στις 13 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας και στις 19 Οκτωβρίου στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ, στις 16:00.

Επόμενη παραγωγή της σεζόν για το Θέατρο ΑντίΛογος, η «Μακρόνησος», του Μιχάλη Παπαδόπουλου, «για τις γυναίκες που δεν χώρεσαν στην επίσημη ιστορία», σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου, τον Οκτώβριο.

Θέατρο Ένα με Λόρκα

Αυτή την εβδομάδα ξεκινούν και οι παραστάσεις της πρώτης παραγωγής της σεζόν στο Θέατρο Ένα, με τον «Ματωμένο Γάμο». Ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης σκηνοθετεί το εμβληματικό έργο του Λόρκα για έναν γάμο και... δύο κηδείες, με κάμποσο χορό φλαμένκο και στο βάθος δράμα. Πρεμιέρα στις 20 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στη Λευκωσία και τακτικές παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή την ίδια ώρα. Παραστάσεις θα δοθούν στο Αρχοντικό της οδού Αξιοθέας στις 17, 18, 19 και 20 Οκτωβρίου και στο «Θέατρο Ένα» Λεμεσού στις 23, 24, 25 Οκτωβρίου.

Θέατρο στα Κύπρια

Πρεμιέρα στις 20 Σεπτεμβρίου και για «Το βέλος που δεν πληγώνει» από το Θέατρο Τσέπης, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μάριου Θεοχάρους και είναι κατάλληλο για παιδιά από 5 ετών. Παραστάσεις στις 20 και 21/09 στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ στη Λευκωσία, στις 22/09 στο Μαρκίδειο Θέατρο της Πάφου, στις 27/09 στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, την 1η Οκτωβρίου στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού και στις 6/10 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας.

Στο έργο «Λορεντζάτσιο» εστιάζει την προσοχή του το Θέατρο Διόνυσος, που θα δούμε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια την ερχόμενη βδομάδα (δες σκηνοθετικό σημείωμα του Γιάννη Ιορδανίδη, κάτω). Ετοιμάζει, παράλληλα, το έργο της Παιδικής Σκηνής, με τίτλο «Πούπα». Πρόκειται για έργο βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Μελίσσα Έκκερς για το ταξίδι μιας κάμπιας κατά τη μεταμόρφωσή της σε πεταλούδα. Το έργο σκηνοθετεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Διόνυσος Χρήστος Γιάγκου και η πρεμιέρα θα δοθεί στις 29 Σεπτεμβρίου στις 10:30. Θα ακολουθήσουν τακτικές παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 17:00 και Κυριακή στις 10:30.

4-THEATRO 4


Επόμενη πρεμιέρα του Θεάτρου Διόνυσος στις 11 Οκτωβρίου με το έργο «Πνεύμα» (W;t) σε σκηνοθεσία του Αιμίλιου Χαραλαμπίδη και τις κυρίες Πόπη Αβραάμ και Ιωάννα Σιαφκάλη επί σκηνής με μια ομάδα ικανών ηθοποιών. Μετά την πρεμιέρα θα ακολουθήσουν παραστάσεις κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:30 μέχρι 10 Νοεμβρίου ενώ στις 7 Νοεμβρίου θα δοθεί μία παράσταση στις 20:30 στο Θέατρο Ριάλτο.

ΘΟΚ τον Οκτώβρη

Με «Το κορίτσι που επιμένει», ξεκινά τη σεζόν ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) στις 20 Οκτωβρίου. Το έργο θα ανέβει στη Σκηνή 018, όπου τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται εξαιρετικές δουλειές (με πιο πρόσφατες τον «Τυχερό Στρατιώτη» και τον «Μεγάλο Περίπατο του Πέτρου»). Η Μαρίνα Βρόντη ανέλαβε τη σκηνοθεσία του έργου που είναι βασισμένο στον ελληνικό μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης.

Η επόμενη πρεμιέρα στον ΘΟΚ θα είναι στις 25 Οκτωβρίου στη Νέα Σκηνή, με το έργο «170 Τετραγωνικά» (Moonwalk), του Γιώργου Τσουρή, σε σκηνοθεσία του ίδιου.



Πολυαναμενόμενη η παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής, με τον «σκηνοθέτη των επιτυχιών» Τάκη Τζαμαργιά («Τρίτο Στεφάνι», «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου») να επιστρέφει και να σκηνοθετεί το έργο του Κάρλο Γκολντόνι «Η τριλογία του παραθερισμού», από 8 Νοεμβρίου. Το αριστουργηματικό έργο εκθέτει με πικρό χιούμορ τις συνέπειες της επιπόλαιης και ματαιόδοξης τάσης των ανθρώπων να ζουν πέρα από τις οικονομικές τους δυνατότητες. Εκλεκτό το επιτελείο των ηθοποιών, με Προκόπη Αγαθοκλέους, Αντώνη Κατσαρή, Αντωνία Χαραλάμπους, Μάριο Κωνσταντίνου μεταξύ άλλων, αλλά και τη Μαίρη Κωνσταντίνου για πρώτη φορά στο κυπριακό θέατρο.

Όσο για τον θεσμό των Δράσεων στο Θέατρο Αποθήκες, ξεκινά τον Δεκέμβριο 2019 σε επιμέλεια των ηθοποιών Ελένης Μολέσκη και Γιάννη Καραούλη. Κεντρικό θέμα των Δράσεων για αυτή τη σεζόν, η εφηβεία.

Σατιρικό Χ3

Το Σατιρικό Θέατρο θα ξεκινήσει στις 29 Σεπτεμβρίου με το έργο της Παιδικής Σκηνής, τον «Αλαντίν» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Μπρατάκου. Θα ακολουθήσει αμέσως μετά, στις 4 Οκτωβρίου, η πρεμιέρα της Πάνω Σκηνής με τον «Ακρωτηριασμό στο Σποκέιν» του Μάρτιν ΜακΝτόνα σε σκηνοθεσία Λέανδρου Ταλιώτη, με τους Στέλιο Ανδρονίκου, Μαρίνα Αργυρίδου, Ονισήφορο Ονισηφόρου και Ανδρέα Δανιήλ. Στις 2 Νοεμβρίου θα δοθεί η πρεμιέρα του αριστουργηματικού έργου του Τζον Στάινμπεκ «Άνθρωποι και Ποντίκια» σε σκηνοθεσία του Στέλιου Καυκαρίδη, σε σκηνικά και κοστούμια του Άντη Παρτζίλη.

Για εφήβους

Συμπαραγωγή της Σκηνής 8 και του Θεάτρου Αντίδοτο είναι η θεατρική παράσταση «Πέτρες», που απευθύνεται σε εφήβους και θα δούμε από τις 11 Οκτωβρίου στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Αντρέα Μακρή και σε μεταφορά στην κυπριακή διάλεκτο από τον Ξενάκη Κυριακίδη. Επί σκηνής οι Αντρέας Κουτσόφτας και Αλέξανδρος Αχτάρ. Μετά την πρεμιέρα θα ακολουθήσουν παραστάσεις στις 13, 16, 18, 20 Οκτωβρίου στο Εγκώμιο και στις 1, 2, 8 και 9 Νοεμβρίου στο +εργείο στη Λεμεσό. (Παρασκευές στις 20:30, Κυριακές στις 18:30).

Πρεμιέρες στο Θέατρο Σκάλα

Με δύο νέες πρεμιέρες τον Οκτώβριο ξεκινά τη σεζόν το Θέατρο Σκάλα. Κάνοντας αρχή με την Παιδική του Σκηνή θα παρουσιάσει το έργο του Όσκαρ Ουάιλντ «Το Αστρογέννητο Παιδί» σε σκηνοθεσία της Μόνικας Μελέκη την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 11.00 στο Παττίχειο Θέατρο «ΣΚΑΛΑ». Θα ακολουθήσουν τακτικές παραστάσεις κάθε Κυριακή – ώρα 11.00π.μ. (εκτός 27/10). Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου θα δοθεί η πρεμιέρα του έργου «Πειραματόζωο σε μια... τράπεζα!» του Σεμπιαστιέν Τιερύ, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Μελέκη, στην Κύρια Σκηνή. Τακτικές παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:30 στο Θέατρο Σκάλα.

Στο Παλιό Ξυδάδικο

Η δραστήρια ομάδα enacttheatre της Μαρίνας Μακρή και της Έλενας Καλλινίκου φιλοξενείται στο Παλιό Ξυδάδικο της Λεμεσού, έδρα του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Μίτος, και παρουσιάζει το Fail Better, Fail Again, σκηνοθετημένο αναλόγιο με δύο έργα του Μπέκετ: το «Νανούρισμα» (1980) και το «Τότες που» (1974). Το αναλόγιο ερμηνεύουν οι ίδιες στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου στις 20:30.

Στις 12 Οκτωβρίου θα δοθεί στο Παλιό Ξυδάδικο η πρεμιέρα του έργου «Η αξία της ζωής» που ανεβαίνει σε συμπαραγωγή του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Μίτος με τη Θεατρική Ομάδα παράσιτα των Φώτη Γεωργίδη, Άντριας Ζένιου και Μαρίνας Μανδρή, στο πλαίσιο του theYard.Residency. Το βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Φώτη Γεωργίδη. Μετά την πρεμιέρα θα ακολουθήσουν παραστάσεις στις 13, 14, 19, 20 και 21 Oκτωβρίου.

Ο Μίτος θα παρουσιάσει τη νέα του παραγωγή με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία της Έλενας Αγαθοκλέους η οποία θα ανεβάσει το έργο σύμφωνα με την προσέγγιση του Κορνήλιου Καστοριάδη στο θέμα της «πόλεως». Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 21 Δεκεμβρίου.

Ετοιμάζεται και η Alpha Square

H Alpha Square ετοιμάζει μια παραγωγή για το 1ο Φεστιβάλ Λευκωσίας, με το έργο «Οι πληγές του ανέμου» για έναν άντρα που ανακαλύπτει τις ερωτικές επιστολές του πατέρα του μετά τον θάνατό του, προς έναν άλλο άντρα. Το έργο θα σκηνοθετήσει ο Βαρνάβας Κυριαζής. Η ομάδα ετοιμάζεται για μία ακόμη παραγωγή τον Δεκέμβριο, με το έργο «Φωτογραφία 51» της Anna Ziegler. Ηρωίδα του έργου είναι η Βρετανίδα επιστήμονας Ρόζαλιντ Φράνκλιν που πρώτη φωτογράφησε το μόριο του DNA αλλά αγνοήθηκε στα βραβεία Νόμπελ γιατί ήταν γυναίκα. Τον ρόλο ερμηνεύει η Παναγιώτα Παπαγεωργίου. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 7 Δεκεμβρίου.

Πρώτη επίσημη από Minimis

Η μαύρη κωμωδία «Μισά - Μισά» των Καταλανών συγγραφέων Τζόρντι Σάντσεθ και Πεπ Άντον Γκόμεθ, είναι η πρώτη παραγωγή της νεοσύστατης θεατρικής ομάδας Minimis, που ίδρυσε στις αρχές του 2019 ο ηθοποιός Στέλιος Καλλιστράτης. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Λάρκου, με πρωταγωνιστές τους Χάρη Αττώνη και Στέλιο Καλλιστράτη. Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για την 1η Νοεμβρίου στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού - Θέατρο Χώρα (στην πλατεία της Αρχιεπισκοπής, Λευκωσία).

Ίψεν στη Λεμεσό

Από την ΕΘΑΛ θα δούμε το εμβληματικό «Κουκλόσπιτο» του Ίψεν στις αρχές Νοεμβρίου, σε σκηνοθεσία της Αύρας Σιδηροπούλου. Τον Δεκέμβριο θα ανέβει στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ η γαλλική κωμωδία «Τοκ Τοκ», σε σκηνοθεσία Γιώργου Μουαΐμη.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Κουκλοθέατρο του πολέμου | Παλαιστίνιος καλλιτέχνης μετατρέπει ερείπια και σκουπίδια σε παιχνίδια

Κουκλοθέατρο του πολέμου | Παλαιστίνιος καλλιτέχνης μετατρέπει ερείπια και σκουπίδια σε παιχνίδια

Κουκλοθέατρο του πολέμου | Παλαιστίνιος καλλιτέχνης μετατρέπει ερείπια και σκουπίδια σε παιχνίδια

Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»

Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»

Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»