ΣΕΖΟΝ Γυναίκες 2019-2021: Οι επόμενες δράσεις

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 23.9.2019

Τον Μάρτιο του 2019, η Μαγδαλένα Ζήρα και η Αθηνά Κάσιου εγκαινίασαν τη ΣΕΖΟΝ Γυναίκες 2019-2021, με στόχο να εξετάσουν τη συστημική ρίζα της ανισότητας των φύλων στον χώρο των τεχνών αλλά και σε κάθε πτυχή της κοινωνίας, με ένα θεατρικό πρότζεκτ που θα επικεντρώνεται στη γυναικεία αφήγηση και στη γυναικεία εμπειρία.


Η δουλειά των καλλιτεχνών του θέατρου που συμμετέχουν στο πρότζεκτ πλαισιώνεται με κοινωνιολογική και ιστορική έρευνα από ειδικούς, ενώ στηρίζεται από ένα συνεχιζόμενο διάλογο με το κοινό.

«Με την αρχή της θεατρικής χρονιάς αυτό τον Σεπτέμβριο βλέπουμε ένα αυξημένο ενδιαφέρον σε θέματα κοινωνικής ισότητας στο θεατρικό κόσμο, ίσως ένα αέρα αλλαγής, που μας δίνει ελπίδα και δύναμη να συνεχίσουμε. Θα είναι άραγε αυτή η αρχή μιας ουσιαστικής συζήτησης;», αναρωτιούνται σε σχετικό δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοινώνουν τις δράσεις της ΣΕΖΟΝ για το Φθινόπωρο 2019.

«Για να μην χαθεί η ουσία πίσω από την πολιτική ορθότητα, το βασικό ερώτημα παραμένει και πρέπει να τεθεί ακόμα πιο ξεκάθαρα», τονίζουν στο ίδιο δελτίο: «Πώς θα καταφέρουμε έτσι ώστε η προσπάθειες για να εξαλειφθούν τα όρια και οι περιορισμοί που τίθενται στις γυναίκες δεν θα είναι μόνο γυναικείος αγώνας; Πώς θα καταφέρουμε να γίνει πραγματικότητα η συνειδητοποίηση ότι όλοι και όλες πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να έρθει η αλλαγή; Στοχεύουμε στην ανατροπή της παραδοσιακής ιεράρχησης των αφηγήσεων, στο θέατρο και αλλού, που τοποθετεί τη γυναικεία αφήγηση ως κάτι λιγότερο από οικουμενική και κάπως λιγότερο ενδιαφέρουσα.»

Η  ΣΕΖΟΝ επιστρέφει αυτό το φθινόπωρο με καινούργιες δράσεις, πρεμιέρες, φιλοξενούμενους/ες από την Κύπρο και το εξωτερικό, ημερίδες, εργαστήρια και συναντήσεις.

Αρχή στο Γ’ Μέρος έκανε η θεατρική παραγωγή Οι Λύκοι, μια συνεργασία με το Φανταστικό Θέατρο με θέμα μια γυναικεία μαθητική ποδοσφαιρική ομάδα. Οι παραστάσεις ολοκληρώθηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου.

Η ιστορία των γυναικών στο Κυπριακό θέατρο είναι ένας τομέας στον οποίο εμβαθύνει η ΣΕΖΟΝ με μια επιστημονική συνάντηση αφιερωμένη στις πρωτοπόρες του χώρου, στους τομείς της συγγραφής, της υποκριτικής, της σκηνοθεσίας και της υποκριτικής. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου σε επιστημονική επιμέλεια της δρα Άντρης Χ. Κωνσταντίνου. Συμμετέχουν οι θεατρολόγοι Ελλάδα Ευαγγέλου, Κική Αργυρού και Ελένη Αναστασίου.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην κλασική αρχαιότητα. Στις 16 Νοεμβρίου μια ημερίδα με δύο σπουδαίες φιλοξενούμενες από τον τομέα της κλασικής φιλολογίας, την ακαδημαϊκό Edith Hall και τη συγγραφέα Natalie Haynes, θα επικεντρωθεί στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μέσα από το πρίσμα σύγχρονων κοινωνικών κινημάτων και πολιτικών εξελίξεων. Σημείο εκκίνησης οι γυναικείοι χαρακτήρες στην επική ποίηση και βιβλία όπως το A Thousand Ships της Natalie Haynes, που θέτει ερωτήματα όπως: πώς οραματιζόμαστε σήμερα την κοινωνία μας όταν αφηγούμαστε τις αρχαίες ιστορίες, τους ιδρυτικούς μύθους από την αρχαιότητα; πώς θυμόμαστε τις γυναίκες, τους σκλάβους, τους περιθωριοποιημένους, αυτούς που δεν κέρδισαν το ομηρικό κλέος; Αν ξανα-αφηγηθούμε αυτές τις ιστορίες, πώς θα απευθυνθούμε στις σύγχρονες κοινωνικές πραγματικότητες και συζητήσεις;

Σε συνάρτηση με αυτή την ημερίδα, η ΣΕΖΟΝ διοργανώνει μία συνεχή αφήγηση του μυθιστορήματος της Natalie Haynes A Thousand Ships (Χίλια Πλοία) στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λευκωσίας. Η παράσταση-αναλόγιο, με τη συμμετοχή 25 γυναικών ηθοποιών, εμπνευσμένη από και ως απάντηση προς την ολοήμερη αφήγηση της Ιλιάδας και της Οδύσσειας που διοργάνωσε το Almeida Theatre στο Λονδίνο το 2015, παρουσιάζει μια νέα, σύγχρονη εξιστόρηση της Ιλιάδας από την πλευρά των γυναικών, στις 17 Νοεμβρίου.

«To Δικό της Δωμάτιο», η ανοιχτή συζήτηση με διακεκριμένους ανθρώπους των τεχνών από διάφορους τομείς, επιστρέφει με μία συνάντηση που έχει ως αφετηρία την έκθεση της εικαστικού Μαρίας Λοϊζίδου «Look under the Hood», σε συνεργασία με τον χώρο τέχνης Γκαράζ.

Αυτό το φθινόπωρο εγκαινιάζεται επίσης μια σειρά από δράσεις που διευρύνουν τις δραστηριότητες της ΣΕΖΟΝ και στον τομέα της θεατρικής γραφής στην Κύπρο. Σε μια σειρά από βραδιές-θεατρικές δοκιμασίες, μια ομάδα ανώνυμων συγγραφέων, με τη βοήθεια ηθοποιών και σκηνοθετών, θα κάνουν ‘test write’ τα κείμενά τους: η παρουσίαση των έργων θα λαμβάνει άμεση, ζωντανή ανατροφοδότηση από το κοινό, το οποίο θα βρίσκεται στο κέντρο της διαδικασίας.

Επαγγελματίες και σπουδαστές του θέατρου θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ένα εργαστήρι με τη σημαντική σχεδιάστρια φωτισμού Καρολίνα Σπύρου, με τίτλο Directing Light, στις 12 Δεκεμβρίου.

Οι φιλοξενίες αυτό το τρίμηνο περιλαμβάνουν επανάληψη της επιτυχημένης παράστασης Λέιλα και Συνεργάτες, σε συνεργασία Μαρίας-Ιόλης Καρολίδου, στις 5, 6 και 7 Οκτωβρίου στο SPACE, καθώς και μια μουσική εκδήλωση με θέμα τις γυναίκες στο ρεμπέτικο, με τίτλο Γεννημένες Γυναίκες. Πρόκειται για ένα Οπτικοακουστικό Αφιέρωμα στις σπουδαίες ερμηνεύτριες και μεγάλες ντίβες του ρεμπέτικου, από το μουσικό σύνολο «Ρεμπέτικη ΦαΤριάς».

+ Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα της ΣΕΖΟΝ Γυναίκες 2019-2021 στο facebook και μέσω της ιστοσελίδας project-season.org.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες