«Άνθρωποι και ποντίκια» στη σκηνή του Σατιρικού

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 29.10.2019

«Των ποντικιών και των ανθρώπων τα σχέδια, τα πιο καλά στημένα, στραβά πηγαίνουν συχνά». Αυτό το δίστιχο από το ποίημα του Ρόμπερτ Μπερνς «Σ’ ένα ποντίκι» έδωσε την έμπνευση στον Τζον Στάινμπεκ να γράψει, το έτος 1937, σε μορφή νουβέλας, το έργο «Άνθρωποι και ποντίκια», που σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του Νομπελίστα συγγραφέα.


Το έργο ανέβηκε ουκ ολίγες φορές στο θεατρικό σανίδι και το Σατιρικό ετοιμάζεται για ένα ακόμη ανέβασμα αυτού του αριστουργήματος της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που δεν γίνεται πάντα αποδεχτό εξαιτίας του «επιθετικού και ρατσιστικού λόγου» του, σύμφωνα με κριτικούς και κοινό.

Στη μεγάλη ύφεση

Το έργο προηγείται του επίσης κορυφαίου έργου «Σταφύλια της Οργής» (1939), ενώ αμφότερα παίρνουν αφορμή από την Παγκόσμια Οικονομική Ύφεση –και τοποθετούνται στα χρόνια της– του 1929.

of_miceandmen
of_miceandmen2
of_miceandmen3


Στο «Ανθρωποι και ποντίκια» ο Στάινμπεκ αφηγείται την ιστορία του Τζορτζ και του Λένι, δύο μεταναστών εργατών που μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο στην Καλιφόρνια με σκοπό να βρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

«Μέσα από το έργο του Στάινμπεκ κατά κάποιον τρόπο μιλά η ίδια η Αμερική - ο συγγραφέας του δανείζει την πένα του ώστε να βρουν φωνή οι άκληροι, οι κατατρεγμένοι, οι ταπεινοί», σχολιάζει το Σατιρικό Θέατρο σε ανακοίνωσή του για το έργο.

Η νέα παραγωγή

Ο Στέλιος Καυκαρίδης υπογράφει τη σκηνοθεσία του έργου, που ανεβαίνει σε σκηνικά και κοστούμια του Άντη Παρτζίλη, μουσική επιμέλεια της Μαριάννας Καυκαρίδου και φωτισμούς του Βικέντιου Χριστιανίδη.

+ Πρεμιέρα το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στις 20:30 στο Σατιρικό Θέατρο και κάθε Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:30 μέχρι 22 Δεκεμβρίου. Μία παράσταση θα δοθεί στο Θέατρο Ριάλτο στις 20 Νοεμβρίου και μία στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας στις 22 Νοεμβρίου. Πληροφορίες τηλ. 22312940.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία