Απονεμήθηκαν τα βραβεία για το 31ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 13.12.2018

Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική και φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, απονεμήθηκαν τα ειδικά βραβεία για το 31ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, αλλά και Ειδικό βραβείο συνολικής προσφοράς στον κ. Ηλία Αλετρά για τη μακρόχρονη και αδιάλειπτη πολύτιμη προσφορά του στο Ερασιτεχνικό Θέατρο και στον πολιτισμό της Κύπρου.


Το Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, ένας θεσμός που αγαπιέται ιδιαίτερα από το κοινό και τους καλλιτέχνες γενικότερα, έκλεισε αισίως την πρώτη τριακονταετία του και μπήκε στη δεύτερη, ανανεωμένο, με βάση τις εισηγήσεις και τις ανάγκες των ίδιων των ερασιτεχνικών σχημάτων, όπως προέκυψαν από διαβουλεύσεις με τον ΘΟΚ, επιβραβεύοντας την αγάπη, το πάθος, το δόσιμο και το μεράκι με το οποίο υπηρετούν το ερασιτεχνικό θέατρο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ηλίας Αλετράς: Αγάπη για το θέατρο που... δεν κοιτάζει χρόνια

Η Καλλιτεχνική Επιτροπή Φεστιβάλ, αποτελείτο από τον Παντελή Άντωνα, ηθοποιό και σκηνοθέτη, με πολλές περγαμηνές και βραβεία στο φεστιβάλ για σκηνοθεσίες του, τη Νιόβη Χαραλάμπους, ηθοποιό με άπειρους ρόλους στο ενεργητικό της, και τη θεατρολόγο Ελένη Αναστασίου η οποία εργάστηκε σε αρκετές πολύ επιτυχημένες παραστάσεις του επαγγελματικού θεάτρου.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ο ΘΟΚ φιλοξένησε στην Κεντρική Σκηνή του φέτος τρεις ομάδες:

  • Τους Obiter Dicta, με το έργο Το τελευταίο πάτωμα, έργο της ομάδας εμπνευσμένο από το έργο του Alfred Gehri Έκτο Πάτωμα.

  • Το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Μέσα Γειτονιάς, με το έργο Μπάμ! του Γιώργου Νεοφύτου

  • Τη Θεατρική Ομάδα Κέντρου ΑΜΕΑ Άγιος Λάζαρος, με το έργο Χρυσοπράσινο Φύλλο, έργο της ομάδας


Περαιτέρω, επιθυμώντας να δείξει την εκτίμηση, το σεβασμό και την αναγνώριση στο έργο των ανθρώπων του Ερασιτεχνικού θεάτρου, το Δ.Σ. του ΘΟΚ αποφάσισε τη θέσπιση ενός καινούριου θεσμού, όπου τα μέλη των ερασιτεχνικών ομάδων, θα μπορούν να υποβάλλουν ονόματα ανθρώπων με αδιάλειπτη προσφορά δέκα ετών και άνω στο Φεστιβάλ, προκειμένου να επιλέγονται άτομα για να βραβευτούν γι’ αυτή τους την προσφορά ως ελάχιστο φόρο τιμής.

Απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία/έπαινοι:

ΕΠΑΙΝΟΙ (με τη σειρά εμφάνισης στο Φεστιβάλ):

  1. Έπαινος στον Μάριο Ζαχαρίου για το ρόλο του Ουίλυ Λόμαν στην παράσταση Ο Θάνατος του εμποράκου του Άρθουρ Μίλλερ από τη Θεατρική Ομάδα Άδωνις Ιδαλίου σε σκηνοθεσία Ελένης Αντωνίου

  2. Έπαινος Συγγραφής Θεατρικού Έργου στον Γιώργο Κωνσταντίνου για το έργο Ο Νούρος του Σιύλλου εν ισιώνει του Πολιτιστικού Ομίλου Ακρωτηρίου σε σκηνοθεσία Χάρη Αριστείδου.

  3. Έπαινος στον Δημήτρη Αργυρού για τον ρόλο του Λαζαρή στην παράσταση Ο νούρος του σιύλλος εν ισιώνει του Πολιτιστικού Ομίλου Ακρωτηρίου σε σκηνοθεσία Χάρη Αριστείδου.

  4. Έπαινος στην Νίκη Χειλά για το ρόλο της Κάρμεν Σπινόζα στην παράσταση Η απαγωγή του Πάπα από την ομάδα 12 και κάτι σε σκηνοθεσία Βασίλη Χατζηστυλλή.

  5. Έπαινος στον Μιχάλη Μανώλη για τον ρόλο του Σιηπιλλή (καφετζιής) στην παράσταση Λούλλα του Πολιτιστικού Ομίλου Φρενάρους σε σκηνοθεσία Κλεάνθη Σιοπαχά.

  6. Έπαινος στον Γιώργο Ξυνιστέρη για το ρόλο του Αχιλλή στην παράσταση Η Γιαλλουρού από την Θεατρική Ομάδα Παράβαση Λυμπιών σε σκηνοθεσία Μάριου Κακουλλή.


ΒΡΑΒΕΙΑ

Α’ Γυναικείου Ρόλου (εξ ημισείας):

  1. Λίνα Χατζηαθανασίου για την ερμηνεία της στον ρόλο Ζερμαίν Λεσκαλιέ στην παράσταση Το τελευταίο πάτωμα της ομάδας Obiter Dicta σε σκηνοθεσία Τζωρτζίνας Τάτση.

  2. Ερμίνα Καλογήρου για την ερμηνεία της στον ρόλο της Έλεν στην παράσταση Το θαύμα της Άννι Σάλιβαν από τον Θεατρικό Όμιλο Πάφου σε σκηνοθεσία Μαρίνας Αθανασίου.


Β’ Γυναικείου Ρόλου:

Μελίνα Δημητρίου για τον ρόλο της θείας Μπέτυ στην παράσταση Τόνοι Λεφτά της ομάδας Εθνικός Όμιλος Διγενής Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου σε σκηνοθεσία Μάρκου Ιούλιου Δρουσιώτη.

Α’ Αντρικού Ρόλου (εξ ημισείας):

  1. Εύρος Ευριπίδου για το ρόλο του Κώστα στην παράσταση Μπαμ! του Γιώργου Νεοφύτου.

  2. Κούλης Καυκαλιάς για το ρόλο του Ακκίν στην παράσταση Μπαμ! του Γιώργου Νεοφύτου.


Το Μπαμ! ανέβηκε από το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Μέσα Γειτονιάς σε σκηνοθεσία Αντρέα Ιακώβου.

Β’ Αντρικού ρόλου

Αντρέας Τσακκιστός για τον ρόλο του Μπιφ στην παράσταση Ο θάνατος του εμποράκου από την Θεατρική Ομάδα Άδωνις Ιδαλίου σε σκηνοθεσία Ελένης Αντωνίου.

Βραβείο Σκηνογραφίας:

Στέλλα Πάρπα για την παράσταση Ο Θάνατος του Εμποράκου της Θεατρικής Ομάδας Άδωνις Ιδαλίου Ελένης Αντωνίου.

Βραβείο Φωτισμού:

Ευθυμία Λεμονιάτη για την παράσταση Το θαύμα της Άννι Σάλιβαν  από τον Θεατρικό Όμιλο Πάφου σε σκηνοθεσία Μαρίνας Αθανασίου.

Βραβείο Κίνησης:

Στην Θεατρική Ομάδα Αντιδρώντες Αχ αυτά τα φαντάσματα του Εντουάρντο ντε Φιλίππο σε σκηνοθεσία Γιώργου Σάββα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία