Κωμωδία και έρωτας στο Θέατρο Σκάλα

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ Δημοσιεύθηκε 3.3.2020

Στην βικτωριανή Αγγλία, ο Όσκαρ Ουάϊλντ μας παρασέρνει μέσα από ένα άκρως διαχρονικό έργο σ΄ ένα έξυπνο και ξεκαρδιστικό ταξίδι στην καρδιά της αριστοκρατικής κοινωνίας, μέσα από το έργο του «Η σημασία να είσαι σοβαρός». Η σκηνοθέτιδα του έργου Μόνικα Μελέκκη και ο ηθοποιός Δημήτρης Χατζηπαύλου μίλησαν στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στο πολιτιστικό ένθετο «Τι παίζει» για την παράσταση που «χαρίζει απλόχερα το έργο στον θεατή».


Ποιες είναι οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις του κοινού;

Μόνικα Μελέκκη: Ο κόσμος φεύγει από την παράσταση με ένα χαμόγελο στα χείλη κι αυτό για μας είναι το μεγαλύτερο δώρο. Μαζί με το χειροκρότημα, το βάλσαμο για τη ψυχή του ηθοποιού είναι αυτό: να βλέπει τον κόσμο να φεύγει ευδιάθετος από μία κωμική παράσταση.

siamsia

Για να κατέβει το κείμενο, πρέπει να παίζεις με απόλυτη ειλικρίνεια και αθωότητα

Λένε ότι η κωμωδία είναι το πιο δύσκολο θεατρικό είδος.

Δημήτρης Χατζηπαύλου: Είναι ένα δίκοπο μαχαίρι η κωμωδία. Από τη λίγη εμπειρία που έχω στο σανίδι διαπίστωσα ότι σημαντικό ρόλο παίζει με πόση αλήθεια θα αντιμετωπίσεις την κωμωδία γιατί είναι μία λεπτή γραμμή που τη διαχωρίζει από τη γελοιότητα. Από τη μία μπορείς να είσαι πολύ αληθινός και το αποτέλεσμα να είναι μία καταπληκτική κωμωδία, να γελάσει ο κόσμος και να αγαπήσει την αλήθεια σου ή να το γελοιοποιήσεις και να απογοητευτεί και ο κόσμος και να μην πετύχεις ούτε τον σκοπό σου: να κατέβει το κείμενο κάτω. Γιατί είτε κωμωδία, είτε δράμα είτε τραγωδία παίζεις, σημασία έχει να κατέβει το κείμενο κάτω στον κόσμο.

Μ: Για να κατέβει το κείμενο, πρέπει να παίζεις με απόλυτη ειλικρίνεια και αθωότητα. Όταν εσύ ο ίδιος γίνεσαι αυτό που υποδύεσαι, η ουσία φτάνει κάτω στο κοινό.

Αν έχει μόνο μία λειτουργία να επιτελέσει μέσω του έργου του ο Όσκαρ Ουάϊλντ, πέρα από το γέλιο, ποια είναι αυτή;

Δ: Να αποδείξει στον κόσμο ότι υπάρχει ρομαντισμός, ότι υπάρχει τρόπος να ονειρεύεσαι. Αυτό κρατάω εγώ από το κείμενο.

simasia


Κυρία Μελέκκη είστε στον ρόλο της σκηνοθεσίας ωστόσο πρώτα απ’ όλα είστε ηθοποιός. Σε ποιο «ρόλο» νιώθετε μεγαλύτερη ασφάλεια;

Μ: Ασφάλεια νιώθεις σίγουρα όταν κάνεις εκείνο το πράγμα που εξαρτάται από σένα. Άρα σαν ηθοποιός στη σκηνή ξέρω ότι αυτό που εξαρτάται από μένα θα γίνει. Εγώ ποτέ δεν είχα ονειρευτεί να γίνω σκηνοθέτις. Αυτό είναι κάτι που προέκυψε μέσα από τις δικές μου προσωπικές εσωτερικές ανάγκες τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια. Μέσα μου υπάρχει τόση πολλή δημιουργική ενέργεια, και δεν έχω πάντα την ευκαιρία να τη διοχετεύσω ακόμα και μέσω της υποκριτικής. Δεν νιώθω πάντα ασφάλεια μέσα από τη θέση της σκηνοθέτιδας και δεν μπορώ να πω ότι πετυχαίνει πάντα κάθε εγχείρημα, είναι πολύ γλυκό όμως να βλέπεις ότι η προσπάθειά σου είναι τελικά πετυχημένη.

**Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 20:30 και κάθε Κυριακή στις 18:30 μέχρι 8 Μαρτίου 2020 στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Σκάλα. 04/03 στη Λευκωσία στην Πάνω σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, στις 20:30. Πληροφορίες: 24652800/01

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία