Ανδρέας Αραούζος: «Η προδοσία είναι παντού»

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ Δημοσιεύθηκε 16.11.2020

Ο ηθοποιός Ανδρέας Αραούζος μίλησε στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στην πολιτιστική εκπομπή «Τι παίζει» για την τρέχουσα παραγωγή της Alpha Square, που συνεχίζει τις παραστάσεις στη Λεβέντειο Πινακοθήκη.


Ένα ερωτικό τρίγωνο με πρωταγωνιστές μία γυναίκα, τον σύζυγο και τον εραστή της – οι οποίοι μεταξύ τους είναι και φίλοι- είναι το έργο του δημοφιλούς βραβευμένου με νόμπελ συγγραφέα, Χάρολντ Πίντερ που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή από την Alpha Square. Ο ηθοποιός Ανδρέας Αραούζος, μίλησε στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στην πολιτιστική εκπομπή «Τι παίζει» , για το έργο «Η προδοσία», που συνεχίζει τις παραστάσεις του στη Λεβέντειο Πινακοθήκη.

Τι ακριβώς θα δούμε στην Λεβέντειο Πινακοθήκη;

Θα δούμε ένα από τα ωραιότερα έργα που έχουν γραφτεί στο σύγχρονο τουλάχιστον ρεπερτόριο και παγκόσμιο, κατά τη γνώμη μου του συγγραφέα Χάρολντ Πίντερ. Ενός συγγραφέα που καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι έχει πάρει το βραβείο νόμπελ καθώς το όνομά του έχει γίνει ύφος και είδος ακόμα θεάτρου και θεατρικού λόγου, γνωστό ως «Πιντερικό». Το έργο καταπιάνεται με την ιστορία τριών προσώπων: Μίας γυναίκας, του συζύγου της και του εραστή της – οι οποίοι είναι και οι καλύτεροι φίλοι. Το μαγικό που καταφέρνει αυτός ο συγγραφέας είναι να μας δώσει την καθημερινότητα με ένα τρόπο πάρα πολύ διαπεραστικό για τον θεατή και αυτό είναι και ένα δώρο προς εμάς τους ηθοποιούς και για τον σκηνοθέτη βέβαια πώς να δημιουργήσουμε με αυτό τον καθημερινό λόγο και τις καθημερινές σιωπές του Πίντερ, και πώς να μεταφέρουμε στον θεατή όλο αυτά που περνάνε από το μυαλό των τριών προσώπων.

Πες μας για τη δική σου θέση. Υποδύεσαι αυτή τη φορά τον σύζυγο, ενώ δέκα χρόνια πριν ήσουν στον ρόλο του εραστή.

Υποδύθηκα τον Τζέρι πριν 10 χρόνια και τώρα υποδύομαι τον σύζυγο, τον Ρόμπερτ. Μου αρέσει πάρα πολύ ο Ρόμπερτ γιατί είναι ένας άνθρωπος ίσως καθόλου αγαπητός στον θεατή, όμως η διαχείρισή του είναι αξιοζήλευτή. Σαφώς και υποφέρει από την προδοσία αλλά ταυτόχρονα έχει βρει έναν τρόπο να το διαχειριστεί όλο αυτό.

Ποια είναι τα σχόλια του κόσμου;

Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος και ανακουφισμένος για τη συμμετοχή του κοινού στην παράσταση αυτή και το λέω βέβαια κρίνοντας και από το κλίμα των ημερών που είναι κάτι πάρα πολύ πρωτόγνωρο για όλους μας και σε όλους τους τομείς. Αλλά επειδή το θέατρο εξαρτάται από την προσέλευση των θεατών, δεν υπάρχει παράσταση χωρίς τον θεατή, αντιλαμβάνεστε ότι περάσαμε και περνάμε ακόμη από μεγάλη αγωνία για την επιβίωση του θεάτρου μέχρι τώρα. Εντούτοις, μετά από δύο εβδομάδες παραστάσεων, χαίρομαι πάρα πολύ για την παρουσία του κόσμου και για τις αντιδράσεις του. Ένα έργο με αυτό το θέμα χωρίς καθόλου να προσπαθεί να είναι κωμικό, όταν ακούς τα γέλια από τους θεατές αντιλαμβάνεσαι πόσο μέσα στο δωμάτιο των τριών προσώπων και του τριγώνου της προδοσία έχει προχωρήσει ο θεατής. Χαίρομαι λοιπόν και για την παρουσία του κοινού αλλά και για την ενεργή συμμετοχή του σε αυτές τις παραστάσεις.

Είναι ένα θέμα παντός καιρού η προδοσία;

Παντελώς. Η προδοσία είναι παντού, είναι στον διάδρομο, στη γωνία, σε περιμένει και να την εισπράξεις ίσως και να την πράξεις. Το συγκεκριμένο έργο μάλιστα καταπιάνεται με πάρα πολλά επίπεδα προδοσίας, δεν μιλάμε μόνο για τη συζυγική απιστία. Μιλάμε για τη συνεννόηση μεταξύ φίλων, μιλάμε για την επικοινωνία ή την έλλειψη επικοινωνίας, για το ψέμα, σε όλες τις πτυχές αυτών των σχέσεων αλλά και το πώς εξελίσσονται αυτές οι σχέσεις στα δέκα χρόνια που προχωράει το έργο. Να πούμε επίσης ότι το έξυπνο, και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του έργου είναι ότι προχωράει πίσω στον χρόνο. Η κάθε σκηνή είναι χρονολογικά η επόμενη σκηνή. Ξεκινάμε από το τέλος και καταλήγουμε στην αρχή.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Νιόβη Χαραλάμπους, Ανδρέας Τσέλεπος και Ανδρέας Αραούζος. Μαζί τους ο Εύρος Βασιλείου.
Τακτικές παραστάσεις: Κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις 20:30, στη Λεβέντειο Πινακόθηκη. Πληροφορίες: 77777040

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία