Παράθυρο logo
«Λύκε Λύκε, είσαι»: Θεατές από το αυτοκίνητο
Δημοσιεύθηκε 21.11.2020 10:00
«Λύκε Λύκε, είσαι»: Θεατές από το αυτοκίνητο

Ένα πρωτότυπο κυπριακό έργο, το οποίο περιγράφει σε μορφή μονολόγου αποτρόπαια εγκλήματα κατά των γυναικών είναι το έργο που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Στέλιου Θεοχάρους, με την ηθοποιό Νάσια Κελεπέσιη στην ερμηνεία του μονολόγου.

Το Δίκτυο Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων παρουσιάζουν την παράσταση «Λύκε Λύκε, είσαι» σε σκηνοθεσία Στέλιου Θεοχάρους, απόψε το βράδυ στον χώρο στάθμευσης της αγοράς χονδρικών πωλήσεων στην οδό Αγίου Ιλαρίωνος Τ.Τ. 1028 στο Καϊμακλί. Η ηθοποιός Νάσια Κελεπέσιη, μίλησε στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στην πολιτιστική εκπομπή «Τι παίζει» για τη συγκεκριμένη παράσταση, τα καθαρά έσοδα της οποίας θα διατεθούν στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων.

Τι ακριβώς θα δούμε απόψε;

Πρόκειται για μία κοπέλα που έχει βιώσει σεξουαλική κακοποίηση και αποφασίζει με όλη τη ψυχική της δύναμη να μιλήσει και να πει την αλήθεια. Να ακουστεί επιτέλους και να σπάσει τη σιωπή της. Η βία κατά των γυναικών έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο και αφορά όλους μας θεωρώ, επιλέγουμε έτσι να παρουσιάσουμε το έργο αυτό γιατί θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει φωνή ευαισθητοποίησης, αυτό ευελπιστούμε τουλάχιστον. Το «Λύκε Λύκε, είσαι» είναι ένα πρωτότυπο νέο κυπριακό έργο το οποίο κουβαλά τις συλλογικές μνήμες από τα αποτρόπαια εγκλήματα που γίνονται κατά των γυναικών κατά καιρούς και είναι ένα πρότζεκτ που στόχο έχει να αφυπνίσει αλλά και να ταρακουνήσει το κοινό του και ίσως να αποτρέψει κάποιες καταστάσεις.

Πώς είναι η εμπειρία του να ερμηνεύεις έναν τόσο δυνατό μονόλογο;

Είναι αρκετά δύσκολο. Βέβαια το συγκεκριμένο θέμα είναι ένα θέμα το οποίο με έχει επηρεάσει και πάντα με επηρέαζε από πολύ μικρή ηλικία και είναι ένα θέμα με το οποίο έχω ξαναασχοληθεί και σε προηγούμενές μου παραστάσεις. Είναι πάντα δύσκολη η προετοιμασία μας τέτοιας παράστασης, βέβαια εγώ ως ηθοποιός προσπάθησα να το προσεγγίσω επειδή έχουμε να κάνουμε και με ένα μονόλογο, δείχνοντας όσο πιο πολύ σεβασμό προς τους ανθρώπους που έχουν βιώσει κάτι τέτοιο, χωρίς υπερβολές. Στόχος μου ήταν να παρουσιάσω μόνο τα γεγονότα και την αλήθεια. Σίγουρα η διαδικασία είναι ψυχοφθόρα, είναι όμως η διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί κάθε ηθοποιός πιστεύω σε οποιονδήποτε ρόλο του δοθεί.

Γιατί είναι τόσο ξεχωριστή η συγκεκριμένη παράσταση;

Πέρα από το θέμα της, δεν είναι μια κλασική θεατρική παράσταση. Συγκεκριμένα ανήκει στο είδος που ονομάζουμε contemporary performance, το οποίο έχει πολλές μορφές και μπορεί να περιλαμβάνει στοιχεία από πολλά είδη θεάτρου. Επίσης δεν υπάρχουν κανόνες, άρα ο καλλιτέχνης αρχίζει κάτι από την αρχή το οποίο μέσα από τον αυτοσχεδιασμό την έρευνα και πολλές φορές μέσα από πολλές ώρες άσκησης στη σκηνή, ανακαλύπτει και δημιουργεί κι έτσι σιγά σιγά η παράσταση παίρνει μορφή. Πολλές φορές μάλιστα, μπορεί να αλλάξει την ώρα της παράστασης η ίδια η παράσταση, γιατί ο καλλιτέχνης δεν είναι απλά ένας ρόλος όπως στο κλασικό θέατρο, είναι ο ίδιος ο δημιουργός. Έτσι η παράσταση είναι μία εμπειρία όχι μόνο για τον θεατή αλλά και για τον ίδιο τον ηθοποιό που ζει εκείνη την ώρα αυτό που έχει δημιουργήσει. Επίσης σε αυτό το είδος θεάτρου το κοινό τις περισσότερες φορές αποτελεί κομμάτι της παράστασης και δεν είναι απλώς ένας θεατής που παρακολουθεί.

Το ίδιο συμβαίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση;

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το κοινό μας βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητό του όπως και η πρωταγωνίστρια μας είναι επίσης μέσα στο αυτοκίνητό της. Θεωρώ ότι είναι μία ξεχωριστή εμπειρία για το κοινό γιατί γίνεται αυτόματα μέρος της παράστασης. Έχει τη δυνατότητα να ακούσει και να ελέγξει τον ήχο της παράστασης, έχει τη δυνατότητα να με κλείσει ακόμα να σταματήσει να με ακούει, έχει τη δυνατότητα να βγει από το αυτοκίνητο να έρθει να κάτσει στο δικό μου, μπορεί να κάνει ότι θέλει, όπως νιώθει. Δίνουμε τη δυνατότητα στο κοινό μας να αντιδράσει κι αυτό θέλουμε να περάσουμε και ως μήνυμα στην κοινωνία: Ότι αυτά είναι τα δεδομένα μας, αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και ότι είναι καλό να αντιδρούμε πολλές φορές.



Σήμερα στον χώρο στάθμευσης της αγοράς χονδρικών πωλήσεων στην οδό Αγίου Ιλαρίωνος Τ.Τ. 1028 στο Καϊμακλί, στις 19:00. Ώρα προσέλευσης: 18:30. Πληροφορίες: 77777040