Η Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ καλωσορίζει ξανά το κοινό με το έργο «Brandon»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 5.3.2021

Η Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ παρουσιάζει το έργο «Brandon», της Μαρίνας Βρόντη, από το Σάββατο 20 Μαρτίου. Πρόκειται για μια ιστορία βασισμένη στα πραγματικά γεγονότα που σημειώθηκαν στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ και στην άγρια δολοφονία του Μπράντον Τίνα. Ένα έγκλημα μίσους για λόγους ταυτότητας φύλου, που τράβηξε διεθνώς τα φώτα της δημοσιότητας και έδωσε ώθηση στην τρανς κοινότητα της Αμερικής να θέσει ανοιχτά το θέμα της βίας και των προβλημάτων που βιώνουν τα τρανς άτομα.


Η ιστορία του Μπράντον

Όσο κι αν θέλουμε να περηφανευόμαστε πως αποδεχόμαστε οποιοδήποτε άτομο όπως είναι, αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε δείγματα βίας και ρατσισμού για ό,τι δεν μας είναι οικείο, επιθυμούμε να το εξαφανίσουμε ή να το εξευτελίσουμε. Η ιστορία του Μπράντον Τίνα θα μπορούσε να διαδραματίζεται κι εδώ. Το έργο είναι ένας καθρέφτης της κοινωνίας μας. Και απαντά στο ερώτημα τι τελικά θεωρούμε τερατώδες και ανώμαλο. Η βία που κατοικεί μες στο μυαλό των ανθρώπων και εκφράζεται με τις πράξεις τους; Ή η ταυτότητα φύλου, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, το χρώμα, η ιθαγένεια και η μορφή του σώματος ενός ανθρώπου; Ο Μπράντον μόλις έχει φτάσει στο Φολς Σίτι της Νεμπράσκα και συναρπάζει τους πάντες. Τα κορίτσια τρελαίνονται με την παρουσία του και τα αγόρια τον βρίσκουν αρκετά αθώο ώστε να μην είναι μες στα πόδια τους. Κάποια στιγμή το νεοφερμένο αγόρι ερωτεύεται τη Λάνα. Η Λάνα όμως έχει ένα παρελθόν με τον Τζον που δεν θα τον χαρακτήριζε κανείς εύκολη υπόθεση. Ο γοητευτικός Μπράντον όμως έχει αφήσει πίσω του το Λίνκολν όπου ζούσε εφόσον το Φολς Σίτι είναι γι' αυτόν ένας παράδεισος. Τι γίνεται όμως όταν ο Τζον με το φιλαράκι του ανακαλύπτουν ποιος είναι ο Μπράντον; Οδηγούνται σε μια σειρά φρικτών πράξεων βίας. Και έπειτα, αφού ανακαλύπτουν ότι η ομολογία του Μπράντον κινδυνεύει να τους οδηγήσει σε νομικές συνέπειες, τον βγάζουν από τη μέση. Τον σκοτώνουν. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη, τα σκηνικά / κοστούμια υπογράφει ο Γιώργος Γιάννου, τη μουσική επιμέλεια η Στέλλα Βοσκαρίδου, την κίνηση η Χλόη Μελίδου και τον σχεδιασμό φωτισμών ο Βασίλης Πετεινάρης. Βοηθός σκηνοθέτη η Μυρτώ Κουγιάλη. Πρωταγωνιστούν οι Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Γιώργος Ευαγόρου, Σοφία Καλλή, Φώτης Καράλης, Άνθη Κάσινου, Αρίστη Σπύρου, Θέκλα Φλουρή.

Accept - ΛΟΑΤΙ Κύπρου

Με αφορμή την εν λόγω παράσταση, η ΕΘΑΛ συνεργάζεται με την Accept - ΛΟΑΤΙ Κύπρου. Η Accept - ΛΟΑΤΙ Κύπρου διεκδικεί σταθερά αλλά δυναμικά την αποδοχή, τη χειραφέτηση και την υποστήριξη των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, εναρμονίζοντας σε ισότιμη βάση την κυπριακή κοινωνία με θέματα που αφορούν τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Μετά το τέλος της παράστασης (σε Λεμεσό και Λευκωσία) εκπρόσωποι της Accept - ΛΟΑΤΙ Κύπρου θα βρίσκονται μαζί μας για μια ανοιχτή συζήτηση. Η Accept - ΛΟΑΤΙ Κύπρου επί τη ευκαιρία αυτής της παράστασης θέλει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για θέματα που αφορούν την τρανς κοινότητα, την τρανς εμπειρία, καθώς και για θέματα που αφορούν την ταυτότητα φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την έκφραση φύλου κ.λπ. Η Accept - ΛΟΑΤΙ Κύπρου, με αφορμή αυτή την παράσταση, θέλει να τονίσει την αναγκαιότητα της ορατότητας των τρανς ατόμων, της κατάλληλης απεικόνισης τρανς χαρακτήρων και της συμπερίληψης τόσο τρανς ατόμων όσο και της τρανς οπτικής στην αφήγηση των βιωμάτων της κοινότητας. Ανά το παγκόσμιο παρατηρείται αύξηση των καταγεγραμμένων εγκλημάτων μίσους προς τα τρανς άτομα, ενώ υπολογίζεται ότι ο ακριβής αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος εφόσον πολλά εγκλήματα δεν καταγράφονται ή δεν δηλώνεται η τρανς ταυτότητα των θυμάτων (misgendering) κατά την καταγραφή τους. Περαιτέρω θέλει να υπενθυμίσει την έλλειψη νομοθεσιών που προστατεύουν και θεσπίζουν τα δικαιώματα των τρανς ατόμων και συγκεκριμένα την πολυετή καθυστέρηση που υπάρχει όσον αφορά το νομοσχέδιο περί νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου.

+ Πρεμιέρα στις 20 Μαρτίου και παραστάσεις στις 21, 27, 28 Μαρτίου και 10, 11 Απριλίου στο Θέατρο της ΕΘΑΛ. Λευκωσία: 3, 4, 5 Απριλίου στο Θέατρο Δέντρο. Πάφος: 17 Απριλίου στο Μαρκίδειο Θέατρο. Ώρα έναρξης παραστάσεων: 18:30. Πληροφορίες: 25877827

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
"The Unfriend" του Steven Moffat

"The Unfriend" του Steven Moffat

"The Unfriend" του Steven Moffat

Πρεμιέρα για την παράσταση "ΔΙΔΩ/ΕΛΙΣΣΑ ή μια περιπλανώμενη ιστορία" της Μαγδαλένας Ζήρα

Πρεμιέρα για την παράσταση "ΔΙΔΩ/ΕΛΙΣΣΑ ή μια περιπλανώμενη ιστορία" της Μαγδαλένας Ζήρα

Πρεμιέρα για την παράσταση "ΔΙΔΩ/ΕΛΙΣΣΑ ή μια περιπλανώμενη ιστορία" της Μαγδαλένας Ζήρα

«O Φάρος» του Conor McPherson

«O Φάρος» του Conor McPherson

«O Φάρος» του Conor McPherson

«Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ

«Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ

«Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ