Podcast από τον ΘΟΚ: Οδύσσεια του Ομήρου – Ραψωδία Χ’

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.7.2021

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει σε ηχογραφημένη ανάγνωση τη Ραψωδία Χ' («Μνηστήρων φόνος») της Οδύσσειας του Ομήρου, στη σπουδαία μετάφραση του διακεκριμένου φιλολόγου Δ. Ν. Μαρωνίτη.


Τη ραψωδία διαβάζει ο ηθοποιός Μιχάλης Μουστάκας.

Μουσική Επιμέλεια: Μαριάννα Γαλίδη
Ηχοληψία / Μοντάζ / Μείξη Ήχου: Νικόλας Προκοπίου

Το podcast της Ραψωδίας Χ' μπορείτε να ακούσετε ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Οδυσσέας αποκαλύπτεται και ρίχνει τις πρώτες του βολές κατά των μνηστήρων. Σημαδεύει με το τόξο του πρώτα τον Αντίνοο, τον βρίσκει στο λαιμό και τον λαβώνει θανάσιμα. Φόβος και τρόμος καταλαμβάνει τους μνηστήρες. Ο Ευρύμαχος ζητά έλεος, όμως ο Οδυσσέας τον σκοτώνει, πετυχαίνοντάς τον κατάστηθα. Έπειτα, με τη βοήθεια του Τηλέμαχου και του χοιροβοσκού Εύμαιου, φονεύει έναν προς έναν τους υπόλοιπους μνηστήρες. Με παράκληση του Τηλέμαχου, ο Οδυσσέας χαρίζει τη ζωή στον Φήμιο, τον αοιδό, καθώς και στον κήρυκα Μέδονα. Ωστόσο ο βοσκός Μελάνθιος δεν έχει την ίδια μοίρα. Μετά το τέλος της μνηστηροφονίας τιμωρείται με σκληρό και βάναυσο τρόπο –ευνουχίζεται και μέλη του σώματος του δίνονται για τροφή στα σκυλιά–, αφού είχε πάρει το μέρος των μνηστήρων και τους είχε προμηθεύσει δόρατα.

Στο μεταξύ ο Οδυσσέας ζητά από την πιστή παραμάνα Ευρύκλεια να του υποδείξει τις δώδεκα άπιστες δούλες που πρόδωσαν εκείνη και την Πηνελόπη. Αυτές, αφού καθαρίσουν την αιματοβαμμένη αίθουσα, σέρνονται στην αυλή και τιμωρούνται σε θάνατο δι’ απαγχονισμού. Στο τέλος ο Οδυσσέας, προτού αντικρίσει επιτέλους την Πηνελόπη, θειαφίζει την αίθουσα για να ξορκίσει το κακό.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία